URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Aprilie 2024, 15:45

Este oficial: HiSky va opera zboruri de la Oradea la București și la Londra, precum și spre 3 destinații de vacanță 

Este oficial: HiSky va opera zboruri de la Oradea la București și la Londra, precum și spre 3 destinații de vacanță  (sursa foto: Facebook / HiSky)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Compania aeriană HiSky va opera zboruri de linie prin care va conecta Oradea de București și de Londra, cel târziu din luna octombrie, precum și curse de tip charter spre trei destinații de vacanță.

Zborurile vor fi realizate printr-o asociere cu compania aeriană locală Air Oradea și cu sprijin financiar din bani publici, suma totală ridicându-se la 750.000 de euro pentru o perioadă de cinci ani. 

Cel târziu din 31 octombrie

Contractul de asociere dintre Air Oradea și HiSky a fost aprobat marți de consilierii locali orădeni, mai puțin de cei ai PSD, într-o ședință convocată de îndată.

„În principal am convocat această ședință pentru acest material. În urma procedurii de licitație pentru selectarea unui partener pentru compania Air Oradea am ajuns în stadiul de a semna acest contract. În data de 11 aprilie domnul administrator public Mihai Jurca va semna acest contract cu HiSky Europe pentru operarea de curse de pe Aeroportul Oradea”, a spus primarul Florin Birta, în deschiderea ședinței cu participare online. 

Edilul a spicuit din prevederile contractului, arătând că HiSky va avea 5 zboruri pe săptămână dus-întors Oradea - București și 3 zboruri pe săptămână dus-întors spre Londra. „Această operare va începe cel mai târziu din luna octombrie”, a afirmat Birta. Contractul prevede că 31 octombrie 2024 este termenul limită de demarare a zborurilor de linie către București și Londra.

De asemenea, conform înțelegerii dintre Air Oradea și HiSky, vor continua cursele charter direct de pe aeroportul orădean. În oferta depusă în cadrul licitației, HiSky a propus ca destinații Hurgada (Egipt), Antalya (Turcia) și Monastir (Tunisia).

PSD s-a abținut

Liderul consilierilor locali PSD, Liviu Sabău Popa, a luat cuvântul, având o serie de nemulțumiri legate de felul în care le-a fost prezentat contractul cu HiSky aleșilor locali. „Nu vom vota acest material dat fiind faptul că atât Anexa 1, cât și Anexa 2, cele care prevăd programul de zbor, respectiv cursele charter, sunt goale, în momentul de față. Apreciem efortul domnului Mihai Jurca și îl felicităm pentru implicarea dânsului. Nu este legat de acest demers sau de cum s-a desfășurat, dar efectiv nu putem să votăm un material care nu are trecute în el unele dintre cele mai importante componente”, a spus pesedistul. 

I-a răspuns primarul Florin Birta: „Vă dați seama că programul zborurilor depinde de anumite sloturi (n.r. – intervale orare de decolare / aterizare) pe care compania aeriană trebuie să le rezerve, iar orice companie normală la cap în această lume va rezerva acele sloturi când va avea un contract semnat. După ce se va semna contractul, vom primi cu toții programul detaliat al zborurilor atât în plan intern, cât și în plan extern”, a spus Birta, adăugând că a fost trimis către consilieri câte un extras din acel plan de afaceri. 

Edilul a spus că contribuția orașului „în tot acel plan de afaceri este de 2%”. 

„Niciun fel de pericol”

Contractul de asociere dintre Air Oradea (companie înființată de Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor) și HiSky Europe, companie aeriană cu sediul în București, a fost aprobat tot marți, într-o ședință extraordinară, și de consilierii județeni.

Și aici, PSD-iștii s-au abținut, liderul grupului, Bujor Chirilă, contestând și el lipsa anexelor complete ale contractului. 

Unul dintre consilierii județeni a întrebat, în ședința online, despre știrea potrivit căreia pe rolul Tribunalului București se află o cerere de intrare în insolvență din partea unei alte firme privind HiSky, vrând să știe dacă autoritățile bihorene au discutat aceste teme cu reprezentanții operatorului aerian. „Domnul Mihai Jurca a purtat discuții cu reprezentanții acestei companii. Am primit asigurări că este doar o simplă cerere de intrare în insolvență făcută de un debitor al acestei companii. Nu este nimic serios. Pe de altă parte, Air Oradea nu plătește nimic decât pe măsură ce se oprează zboruri, ca urmare nu există niciun fel de pericol pentru noi”, a răspuns Mircea Mălan. 

Tot în ședința de Consiliu Județean s-a întrebat pe care dintre aeroporturile de lângă Londra vor ateriza aeronavele de la Oradea, iar Mihai Jurca a răspuns că cel mai probabil pe Stansted, însă programul final va fi anunțat ulterior. 

Câte 150.000 de euro

În documentul încheiat între cele două entități se precizează că „asocierea se realizează într-o manieră de natură să asigure excluderea acordării oricărui beneficiu economic pe care partenerul selectat (n.r. - HiSky) nu l-ar putea obține în condiții normale de piață”. 

De asemenea, pentru efectuarea curselor de linie, HiSky va deschide o bază operațională la Oradea și va gara aici o aeronavă din dotarea companiei.

HiSky deține o flotă de 8 aeronave de tip JET, cu configurații variate, iar cerința minimă prevăzută în cadrul procedurii de selecție a fost ca ofertantul să dețină cel puțin 5 aeronave.

Banii alocați din bugetele orașului și județului pentru susținerea zborurilor HiSKy vor fi virați către operatorul aerian în tranșe de câte 150.000 de euro, începând din 31 octombrie 2024. 

Pe de altă parte, amintim că, în urma unei licitații desfășurate de CJ Bihor, Polish Airlines va opera vreme de 4 ani zboruri Oradea – Varșovia, asigurând astfel conexiuni cu destinații din mai toată lumea. 

Contractul cu HiSky:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Big LIKE si din partea mea
HiSky si Polish Airlines, zboruri interne si internationale. "prietenii" n-au decat sa crape daca sunt prosti, invidiosi.
Postat 09 Aprilie 2024, 20:59 de Riviera
PSD
s-au abtinut tarfele,inloc sa voteze impotriva
Postat 09 Aprilie 2024, 20:14 de florea
a luat premiu smaranda
"HiSky va opera zboruri de linie prin care va conecta Oradea de București" va conecta Oradea CU Bucuresti!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!HALO REDACTIA NE MAI REVENIM SI LA JURNALISM?SAU SUNTEM DOAR FITUICA EXTREMISTA?
Postat 09 Aprilie 2024, 20:06 de florea
se vede ca aeroportul Oradea are director cu experienta
"De asemenea, pentru efectuarea curselor de linie, HiSky va deschide o bază operațională la Oradea și va gara aici o aeronavă din dotarea companiei." Pare lucru mic, dar nu e deloc! Felicitari dl. Jurca ptr negocierea contractului, astfel incat sa nu fie riscuri ptr oras cu plati in avans si cu o contributie atat de mica la 2%. Daca lucrurile merg bine, chiar e terenul pregatit, si aeroportul si este loc de crestere!
Postat 09 Aprilie 2024, 17:51 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON