URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Iulie 2017, 13:13

„Este o ruşine că Transilvania va fi legată de Budapesta, nu şi de Bucureşti!”. PPMT anunţă un mare protest pentru Autostradă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Liderii PPMT Bihor, Zatyko Gyula, şi PPMT Oradea, Csomortanyi Istvan, au criticat dur partidele din România, în special PSD şi UDMR, care s-au aflat cel mai mult la guvernare, pentru faptul că Autostrada Transilvania a rămas o simplă promisiune de 13 ani, şi cheamă populaţia din judeţele Bihor şi Sălaj la un mare protest programat pe 9 septembrie atât din Oradea, cât şi din Şimleu Silvaniei către Marghita.

10 pagini de promisiuni

După ce marţi oficialii ungari au deschis lucrările pe tronsonul Berretyoujfallu – Nagykereki, ultimul al autostrăzii M4 ce va lega din 2020 Budapesta de Vestul României, deşi la noi Autostrada Transilvania este împotmolită, din 2004 abia fiind realizaţi 54 de kilometri din totalul de 415 prevăzuţi de la Borş la Braşov, reprezentanţii PPMT Bihor au considerat că acest lucru este o ruşine naţională pentru români.

"Este o ruşine că de Centenar (n.r. – împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire) Bihorul va fi legat de Budapesta prin autostradă, dar de Braşov nu. Chiar este o mare ruşine!", a spus şeful PPMT Oradea, Csomortanyi Istvan, într-o conferinţă de presă desfăşurată vineri.

Colegul său, Zatyko Gyula, a afirmat că a căutat pe Google referiri la Autostrada Transilvaniei şi UDMR, iar motorul de căutare i-a furnizat 10 pagini de rezultate, "probabil tot atâtea ar fi dat şi dacă tastam cuvintele autostrada şi PSD".

Zatyko l-a criticat mai ales pe preşedintele UDMR Bihor, Cseke Attila, ironizând faptul că tot la patru luni, dar mai ales în campanie, acesta a promis că partidul său va pune condiţii PSD pentru finalizarea autostrăzii, însă acest lucru a rămas la stadiul de simple promisiuni electorale. "Avem nevoie de autostradă, nu de promisiuni!", a spus Zatyko, adăugând că "Cseke a spus că nu vrem să şoferim pe hârtie, ci pe asfalt" (aluzie la "încremenirea în proiect"), dar şi că "nici pe promisiuni nu putem să şoferim".

Condamnaţi la înapoiere

În context, Zatyko a amintit că Transilvania, dar şi alte zone ale ţării, precum Moldova şi Constanţa, sunt condamnate la stagnare economică din cauza lipsei autostrăzii care să le lege de Occident.

De pildă, a spus Zatyko, în urmă cu câţiva ani Mercedes nu şi-a făcut fabrică în judeţul Cluj, ci la Keckemet, din cauză că nu avea o cale de a-şi exporta produsele, iar portul Constanţa rămâne nevalorizat, deşi este al doilea ca mărime din Europa, pentru că mărfurile exportate din China nu pot fi expediate mai departe spre Vest pe şosea, astfel că merg la Rotterdam, în Olanda, şi de acolo sunt trimise pe roţi spre estul Europei.

Pe de altă parte, a subliniat Zatyko, PSD nu se sfieşte să toace sume importante pe proiecte inutile, cum ar fi stadionul de 12 milioane euro anunţat în Alexandria, Teleorman, ori autostrada Bucureşti – Alexandria, cuprinsă în Master Planul General de Transport al României făcut în guvernarea Ponta.

"O escrocherie" şi "o ruşine" naţională

La rându-i, Csomortanyi Istvan s-a declarat revoltat de atitudinea liderului PSD Eugen Nicolicea, care declara recent că autostrăzile pot fi amânate, deoarece prioritare sunt pensiile şi salariile, catalogând această declaraţie drept o dublă "escrocherie", pe de o parte fiindcă bugetele pentru investiţii nu ar trebui să fie afectate de bugetele pentru pensii şi salarii, iar pe de alta pentru că PSD a promis în campanie să facă autostrăzi.

Tot Csomortanyi a spus că lipsa Autostrăzii Transilvania este o mare ruşine pentru România, în condiţiile în care din 2020 Ardealul va fi legat de Capitala Ungariei, nu şi de cea a României.

Ardeleni, la protest!

Date fiind promisiunile ignorate ale politicienilor care s-au perindat la guvernare din 2004 până în prezent fără a face autostrada, Csomortanyi a anunţat că pe 9 septembrie va fi organizat, împreună cu mai multe ONG-uri partenere ale PPMT, un mare protest al bihorenilor şi sălăjenilor, din Oradea şi din Şimleu Silvaniei până la Marghita, pe biciclete, dar probabil şi motorizat.

Csomortanyi a spus că va fi creat şi un site prin intermediul căruia oamenii să-şi poată anunţa intenţia de a participa la protest. "Ideea este să participăm cât mai mulţi, pentru că lipsa autostrăzii nu este o problemă etnică", a spus liderul PPMT Oradea, precizând că detalii cu privire la marşul de protest vor fi anunţate din timp, în perioada următoare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON