URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 August 2021, 19:35

Emoţionant: Cum şi-a găsit o tânără familia în Bihor cu ajutorul Facebook-ului

Emoţionant: Cum şi-a găsit o tânără familia în Bihor cu ajutorul Facebook-ului foto: Facebook / The never forgotten Romanian children - Copiii niciodată uitați ai României
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Caz emoţionant, rezolvat cu ajutorul voluntarilor paginii de Facebook "The never forgotten Romanian children - Copiii niciodată uitaţi ai României", ce în ultimii ani promovează cazurile unor români abandonaţi ori adoptaţi care vor să îşi regăsească familiile. O tânără în vârstă de 21 de ani şi-a spus povestea aici, găsindu-și fraţii, stabiliți în Bihor, în nici 24 de ore de la anunţ.

Îmi doresc să nu fiu singură...

Anunţul Carlei Adam, de 21 de ani (foto), a fost publicat în cursul zilei de vineri de pagina amintită. S-a născut în Timişoara, dar a fost dată în plasament și a trecut de la o familie la alta.

"Am fost în plasament la o familie maternală până la 7 ani, apoi pentru doar două săptămâni la altă familie şi în final am rămas până la 18 ani la cea de-a treia familie maternală. Ştiu că pe mama mea biologică o chema Agelica Adam, iar despre tatăl meu, doar numele de familie Semiklosi. Aceste nume le am de la DGASPC. E tot ce am putut afla atunci şi un număr de telefon care acum nu mai este valabil", a scris tânăra.

În adolescență, Carla a reuşit să vorbească cu mama ei la telefon de două ori. De la ea a aflat că mai avea 6 fraţi acasă şi că locuiau în Bihor.

"Îmi doresc să aflu că nu sunt singură pe lumea aceasta, vreau să îmi găsesc părinţii şi fraţii. Întotdeauna mi-am dorit un frate / soră, dar nu am cum să-i găsesc fără ajutorul vostru", a transmis Carla, rugându-i pe internauţi să distribuie mesajul.

Cineva ne-a dat indicii...

Rugămintea fetei nu a rămas fără ecou. Textul și fotografia ei au fost distribuite de sute de ori pe Facebook, iar vineri seară cineva a contactat voluntarii paginii "The never forgotten Romanian children - Copiii niciodată uitaţi ai României" şi a oferit informaţii relevante.

"Cineva ne-a dat indicii, aşa cum se întâmplă în majoritatea cazurilor", a declarat sâmbătă BIHOREANULUI Adriana Stoica, voluntara care s-a şi ocupat de caz.

Sâmbătă, Carla a avut prima reuniune de familie, online.

"Astăzi i-am pus în contact pe frăţiori, locuiesc în judeţul Bihor, undeva în apropiere de Marghita. Din păcate, părinţii nu mai sunt în viaţă, dar Carla urmează să îşi cunoască fraţii săptămâna următoare. Am făcut reuniunea pe Facebook, am plâns împreună, cred că a fost cea mai emoţionantă reuniune la care am asistat. Iniţial a luat legătura cu sora mai mare, care i-a chemat şi pe ceilalţi fraţi pe rând...", a mai povestit Adriana.

Tatăl Carlei s-a stins în urmă cu 6 ani, iar mama în urmă cu 4 ani. "A vorbit cu mama ei la telefon de vreo două ori, apoi nu a reuşit să o mai contacteze, credem că a fost chiar în perioada în care a decedat, de aceea nu a mai reușit să dea de ea", mai spune Adriana.

Cazul Carlei a fost rezolvat în timp record, în nici 24 de ore, și urmează să îşi întâlnească fizic fraţii zilele următoare.

Până atunci, şi alte persoane caută să îşi găsească familiile cu ajutorul aceleiaşi pagini de Facebook, cel mai recent caz popularizat fiind, sâmbătă, cel al Danielei, născute pe 14 februarie 1994 în judeţul Constanţa.

Puterea internetului

Pagina "The never forgotten Romanian children - Copiii niciodată uitaţi ai României" a fost înfiinţată în ianuarie 2015 de Ileana Cunniffe Băiescu, o româncă originară din judeţul Buzău, stabilită în Irlanda, care a început să îşi caute fratele, adoptat în urmă cu 26 de ani. Până să-l găsească, însă, a reuşit să reunească câteva zeci de familii, aşa că a decis să "deschidă" demersul ei spre comunitate.

Numeroase persoane despărțite de familie au apelat la ea pentru a-și populariza mesajele. Ideea este simplă: Cu cât postările lor se distribuie mai mult, cu atât le cresc mai mult şansele.

Până azi, pagina a strâns peste 130.000 de urmăritori, iar cu ajutorul voluntarilor implicaţi în proiect, sute de persoane - înşirate într-o postare pe pagină - şi-au găsit familiile.

"Noi primim foarte-foarte multe solicitări pe pagină de la tineri, majoritatea sunt în America şi Canada, şi din Europa, chiar şi din România. Noi le spunem despre procedură, mai întâi că încercăm să îi ajutăm, dar nu promitem că vom reuşi. În general, cam 70 - 80% din cazurile care ajung la noi se rezolvă, din păcate, nu toate. Îi întrebăm dacă vor să facă public anunţul pe pagina noastră, de unde va fi văzut, distribuit. În jur de 60 - 70% vor să facă public cazul lor, restul, nu prea, pentru că nu ştiu reacţia familiei biologice sau adoptive, din anumite motive. Noi obţinem informaţiile, numele la adopţie, numele la naştere, unde s-a născut şi când şi numele părinţilor biologici, dacă le cunoaşte. Dacă nu facem public cazul, noi încercăm să contactăm persoane din zonă. Dacă provin din sate mici, şansele sunt foarte mari de a le găsi familiile pur şi simplu căutând pe cineva pe Facebook din localitatea respectivă", a declarat, într-un interviu pentru Agerpres, fondatoarea proiectului, Ileana Cunniffe Băiescu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON