URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Noiembrie 2018, 18:30

Ecotop a atras bani europeni pentru situl Săcueni şi Lacul Cicoş (FOTO)

Deşi nu este clar dacă mai este custode de arie protejată, una dintre cele mai vechi organizaţii de mediu din Bihor, Ecotop, a dat startul unui proiect pe fonduri europene, care va îmbunătăţi starea sitului Natura 2000 Săcueni şi a ariei protejate Lacul Cicoş.  

Proiect amplu

Intitulat „Conservarea biodiversităţii în Situl Natura 2000 ROSCI0220 Săcueni şi în aria naturală protejată 2.184 Lacul Cicoş”, proiectul lansat miercuri de Ecotop a câştigat o finanţare de 3,6 milioane de lei, în Programul Operaţional Infrastructură Mare.

Scopul declarat al proiectului este „crearea premiselor necesare pentru îmbunătăţirea şi menţinerea stării favorabile de conservare a habitatelor şi speciilor de interes comunitar” din cele două arii. Potrivit preşedintelui Ecotop, George Togor, printre speciile protejate în aceste zone se numără buhaiul de baltă cu burtă roşie (Bombina bombina), ţestoasa de baltă (Emys orbicularis), precum şi o plantă rară, dediţelul unguresc (Pulsatilla pratensis ssp. hungarica). Totodată, aici sunt două habitate speciale: zăvoaiele de salcie şi pădurea cu stejari seculari, unde trăieşte ultima colonie de stârci de pe Valea Ierului.

Potrivit preşedintelui Ecotop, George Togor, se doreşte nu doar realizarea unor planuri de management pentru aceste arii, astfel încât să fie stabilite regulile menite pentru conservarea acestor specii, ci şi creşterea interesului localnicilor pentru aceste arii. În cadrul proiectului, vor fi făcute şi hărţi de distribuţie a habitatelor şi speciilor, dar şi una privind ameninţările pentru acestea. „Am identificat o destul de lungă listă cu specii invazive”, a declarat Togor. De pildă, ariile sunt „atacate” de ambrozie.

Viitor incert

Proiectul va trebui să se desfăşoare până în iunie 2020, însă iniţiatorii admit că au emoţii privind derularea lui. Managerul de proiect, Eleonora Mircescu, a precizat că situaţia custodiei dobândite de Ecotop este incertă, dat fiind că, în vară, , fără nicio consultare publică, Guvernul Dăncilă a modificat  OUG 195/2005 privind protecţia mediului, eliminând pur şi simplu noţiunea de custodie. În schimb, de ariile protejate ar urma să răspundă structurile teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), structuri care nu există.

„Avem o scrisoare a preşedintelui Agenţiei, care ne spune că noi în continuare eliberăm avize. De ce este o scrisoare mai puternică decât ordonanţa, nu ştim”,  a precizat Mircescu. Aşadar, nu este clar până când va rămâne Ecotop custode al ariei protejate, nici ce părere va avea finanţatorul european când va afla că ONG-ul a fost tras pe dreapta...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON