URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
21 Noiembrie 2018, 18:30

Ecotop a atras bani europeni pentru situl Săcueni şi Lacul Cicoş (FOTO)

Deşi nu este clar dacă mai este custode de arie protejată, una dintre cele mai vechi organizaţii de mediu din Bihor, Ecotop, a dat startul unui proiect pe fonduri europene, care va îmbunătăţi starea sitului Natura 2000 Săcueni şi a ariei protejate Lacul Cicoş.  

Proiect amplu

Intitulat „Conservarea biodiversităţii în Situl Natura 2000 ROSCI0220 Săcueni şi în aria naturală protejată 2.184 Lacul Cicoş”, proiectul lansat miercuri de Ecotop a câştigat o finanţare de 3,6 milioane de lei, în Programul Operaţional Infrastructură Mare.

Scopul declarat al proiectului este „crearea premiselor necesare pentru îmbunătăţirea şi menţinerea stării favorabile de conservare a habitatelor şi speciilor de interes comunitar” din cele două arii. Potrivit preşedintelui Ecotop, George Togor, printre speciile protejate în aceste zone se numără buhaiul de baltă cu burtă roşie (Bombina bombina), ţestoasa de baltă (Emys orbicularis), precum şi o plantă rară, dediţelul unguresc (Pulsatilla pratensis ssp. hungarica). Totodată, aici sunt două habitate speciale: zăvoaiele de salcie şi pădurea cu stejari seculari, unde trăieşte ultima colonie de stârci de pe Valea Ierului.

Potrivit preşedintelui Ecotop, George Togor, se doreşte nu doar realizarea unor planuri de management pentru aceste arii, astfel încât să fie stabilite regulile menite pentru conservarea acestor specii, ci şi creşterea interesului localnicilor pentru aceste arii. În cadrul proiectului, vor fi făcute şi hărţi de distribuţie a habitatelor şi speciilor, dar şi una privind ameninţările pentru acestea. „Am identificat o destul de lungă listă cu specii invazive”, a declarat Togor. De pildă, ariile sunt „atacate” de ambrozie.

Viitor incert

Proiectul va trebui să se desfăşoare până în iunie 2020, însă iniţiatorii admit că au emoţii privind derularea lui. Managerul de proiect, Eleonora Mircescu, a precizat că situaţia custodiei dobândite de Ecotop este incertă, dat fiind că, în vară, , fără nicio consultare publică, Guvernul Dăncilă a modificat  OUG 195/2005 privind protecţia mediului, eliminând pur şi simplu noţiunea de custodie. În schimb, de ariile protejate ar urma să răspundă structurile teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), structuri care nu există.

„Avem o scrisoare a preşedintelui Agenţiei, care ne spune că noi în continuare eliberăm avize. De ce este o scrisoare mai puternică decât ordonanţa, nu ştim”,  a precizat Mircescu. Aşadar, nu este clar până când va rămâne Ecotop custode al ariei protejate, nici ce părere va avea finanţatorul european când va afla că ONG-ul a fost tras pe dreapta...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON