URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Aprilie 2017, 18:05

Ecologiştii, supăraţi pe Primărie: Plopul mutilat lângă restaurantul Spoon fusese adoptat de biologul Anna Marossy (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ciopârţirea plopului aflat lângă intrarea în restaurantul orădean Spoon, de pe malul stâng al Crişului Repede, i-a nemulţumit pe ecologiştii orădeni. Aşa cum BIHOREANUL a arătat, la comanda Primăriei, plopul cu pricina a fost toaletat barbar miercuri. La finalul lucrărilor, din uriaşul arbore a rămas un copac aproape anemic, cu doar câteva crengi.

Într-un comunicat de presă transmis miercuri după-amiază, preşedintele Centrului Regional de Supraveghere Ecologică, Florin Budea, acuză Primăria că distruge deliberat monumentele vii ale oraşului.

"Distrugere deliberată!"

"Asistăm, cu stupoare şi tristeţe, la distrugerea deliberată a unor adevărate monumente vii ale Oradiei. De această dată, la 19 aprilie 2017, a venit rândul plopului secular aflat pe malul Crişului Repede, în imediata vecinătate a podului Dacia, să fie mutilat încă o dată. Încă o dată, pentru că nu a trecut un an de la prima "toaletare" a acestui arbore. De atunci şi până azi declinul biologic al copacului a devenit evident, acest fenomen fiind consecinţa logică a primei intervenţii făcute la nivelul coronamentului", susţine ecologistul.

Preşedintele CRSE mai arată că, prin gesturile sale, administraţia Oradiei nu onorează amintirea biologului Anna Marossy, cea care, în 2007, a adoptat plopul cu pricina, în cadrul unei campanii de salvare a zonei verzi pe care se află. "Dacă dumneaei nu mai e printre noi, puteam să-i onorăm amintirea purtând de grijă copacului. Ceea ce, după cum se vede, administraţia urbei a şi făcut...", a precizat Budea.

Toaletări nocive şi plantări degeaba

Ecologistul mai spune că, în ultimii ani, mai multe "aşa-zise operaţiuni de toaletare" au dus la dispariţia completă a arborului, deoarece au fost prost executate, iar astfel pomii s-au uscat de totul.

"Departe de noi, ecologiştii, ideea că Oradea nu ar trebui să se dezvolte. Dar considerăm că prosperitatea unui oraş nu poate fi concepută în afara unui mediu sănătos, iar acest mod barbar de a-i "întreţine" arborii aduce grave prejudicii mediului", a mai transmis preşedintele CRSE.

Totodată, Budea atrage atenţia că, deşi administraţia locală orădeană comandă numeroase plantări, aspect caracterizat ca "lăudabil", mulţi din aceşti copaci nu ajung la maturitate ci, "din raţiuni edilitare", sunt sacrificaţi doi-trei ani mai târziu. "Despre câţi dintre aceşti copaci vor ajunge la vârsta şi dimensiunile plopului secular tocmai condamnat la moarte e de-a dreptul inutil să ne întrebăm", conchide ecologistul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
toaletarea creste durata de viata a copacului. ce studii au ecologistii?
Rog oradenii care isi gasesc masinile rupte de crengi rupte in timpul furtunilor cazute peste masinile lor sa trimita catre CRSE in att. Florin Budea factura de la servis pentru repatatii.
Postat 20 Aprilie 2017, 09:28 de unu
Bla bla bla ,bla bla bla
Cum cade cate-o craca gatai circu sunt curios daca era casa lu emberu asta sub plop tot așa reacționa sau poate daca la o furtună strașnică​ ii făcea zob mașină cum era oare dar poate ne spune dacă e așa mare ecologist câți arbori a plantat in ultimul an câți saci cu peturi a adunat sau doar gargară ieftina .
Postat 19 Aprilie 2017, 22:33 de sss
PR
1.Astia macar se aleg cu ceva in pusculita pentru comunicatele si declaratiile '' ecologice " (incerc sa-mi pastrez calmul ) pe care le fac ? 2.Dle Budea, cum ati reactiona daca plopul ista ar face de acuma incolo pere, de exemplu ? Ati intra in coma probabil, din moment ce la faza asta cu "toaletarea " sunteti deja in stupoare.
Postat 19 Aprilie 2017, 19:47 de SM
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON