URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
04 Decembrie 2023, 09:30

ECO Bihor și AVE Bihor pun România pe harta mondială a colectării separate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Grupul Băncii Mondiale a publicat un articol în 2023 în care analizează bunele practici de management al deșeurilor municipale în anumite țări din lume. Printre menționări se află și România, reprezentată de comuna Sălacea din județul Bihor, care face parte din grupul localităților „Zero Waste” încă din anul 2018.

Un „experiment” reușit

În perioada mai - iulie 2018 s-a aplicat la nivelul întregii unități administrativ-teritoriale un proiect pilot de colectare separată în 5 fracții a deșeurilor, care s-a permanentizat după încheierea cu succes a celor 3 luni de program. La Sălacea s-a înființat un „sistem de colectare din ușă în ușă”, după ce comuna a fost acceptată în Rețeaua Orașelor Zero Deșeuri. Sistemul s-a bazat pe o schemă de separare a deșeurilor la sursă în 5 fracții (plastic/metal, hârtie/carton, sticlă, biodeșeuri și deșeuri reziduale). Comuna a pus la dispoziția locuitorilor containere sau pubele speciale pentru fiecare tip de deșeu.

Sistemul „Plătești cât arunci”

Locuitorii urmau să plătească taxe de colectare mai mici dacă își separau deșeurile, iar cei care nu au respectat noul sistem au fost puși în situația de a plăti facturi cu valori duble. Sistemul de colectare revizuit a fost însoțit de o campanie amplă de informare privind modul și importanța colectării separate, pentru a spori încrederea și implicarea comunității. Toate aceste acțiuni au dus la o reducere cu 55% a cantității de deșeuri reziduale generate, chiar în prima lună de implementare a sistemului. Deșeurile verzi, de grădină, au fost păstrate în gospodării, în compostoarele distribuite în paralel. Înainte de implementarea acestui sistem de colectare inedit în România, în Sălacea se înregistra o rată de colectare separată mai mică de 1%.

ECO Bihor a dat semnalul schimbării, AVE Bihor l-a propagat 

Principalul promotor al tranziției spre zero deșeuri a fost ECO Bihor, operatorul regional al stației de sortare și tratare, de compostare și depozitare a deșeurilor din județul Bihor, care a oferit sprijinul tehnic și infrastructural pentru proiectarea acestui sistem de colectare sub supervizarea partenerilor de la „Scuola Agraria del Parco di Monza”.

Suntem onorați și putem spune că am contribuit activ la implementarea unui sistem de colectare separată în 5 fracții în România pe principiul „plătești cât arunci”, fiind un exemplu de bune practici pentru celelalte regiuni din țară și din întreaga lume, deoarece, așa cum arată și sloganul nostru, „Schimbarea începe cu noi!”.

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Baliverne.
Principiul "plătești cât arunci" nu este respectat. Unde ați văzut tarifare la greutate? Că-i un metru cub de puf sau că-i un metru cub de oase, raportat la numărul de colectări, exact tot atâta se plătește ... chiar dacă diferența de greutate este de zeci de ori mai mică sau mai mare. Problema e că onor Consilul județean Bihor, cu ai săi habarniști Bolojan și Mălan, nu au atâta minte încât să impună prin SMID respectarea cu rigoare a principiilor europene de colectare selectivă a deșeurilor. "Neterminații" lucrează pentru operatorii de salubritate, nu pentru cetățenii care i-au ales.
Postat 04 Decembrie 2023, 14:53 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON