URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 09 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vai, ce tragedie! O firmă din Oradea a blocat programul Casa Verde, lansat cu mult tam-tam și foarte târziu de geniile din Ministerul Mediului. De fapt, firma în cauză n-a făcut decât să ceară să se respecte legea. Or, ea fusese exclusă din lista instalatorilor validați de Administrația Fondului de Mediu, pentru că slujbașii de la Stat nu au respectat procedura, așa că patronii au deschis proces...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
13 Noiembrie 2023, 09:08

AVE Bihor vă ajută la curățenia de toamnă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curățenia de toamnă implică nu doar curățarea casei, ci și grija pentru grădină. Când tundeți pomii și gazonul sau adunați frunzele, apare întrebarea: ce facem cu deșeurile vegetale? AVE Bihor are soluții!

Diferențe între rural și urban

Locuitorii din urban vor mărunți deșeurile vegetale și le vor depozita în pubela maro, destinată deșeurilor biodegradabile. Locuitorii din rural, în schimb, for folosi compostoarele distribuite de angajații AVE Bihor în fiecare zonă de operare, conform contractelor.

Compostarea este un proces natural de transformare (în prezența oxigenului) a materialelor organice, cum ar fi resturile alimentare, frunzele, iarba tunsă și alte materiale vegetale într-un îngrășământ natural bogat în substanțe nutritive, numit compost. Acest proces implică descompunerea materialelor organice de către microorganisme, cum ar fi bacteriile, ciupercile și viermii, într-un mediu bogat în oxigen.

Compostul rezultat este un fertilizator natural ce poate fi utilizat în grădinărit pentru a îmbunătăți solul, reținând apa și furnizând nutrienți plantelor.

Compostarea este o metodă ecologică de reducere a deșeurilor și de îmbunătățire a fertilității solului. Noua legislație în privința deșeurilor prevede ca, până în 2030, doar 10% din deșeurile municipale să mai fie depozitate. Acest obiectiv se va putea atinge prin devierea de la depozitare a unei cantități mai mari de deșeuri decât în anii precedenți. Devierea de la depozitare a deșeurilor biodegradabile este unul dintre obiectivele principale ale operatorului AVE BIHOR care dorește să crească procentul de reciclare al acestor tipuri de deșeuri.

Cum puteți ajuta? Respectând fracțiile!

În pubela maro se pot colecta următoarele tipuri de deșeuri biodegradabile: coji de ouă, coji de nucă, pâine, cereale, resturi de legume și fructe, proaspete sau gătite, iarbă, frunze, crengi mărunțite, zaț de cafea, făină etc. Atenție, fără carne crudă sau gătită, și fără a fi colectate în pungi de plastic! Utilizați pungile biodegradabile / compostabile în aceste pubele.

Statisticile noastre arată că 53% dintre deșeurile biodegradabile colectate de la bucătării conțin material necompostabil, adică: plastic, pungi din plastic, textile și alte impurități care nu sunt biodegradabile.

De aceea vă rugăm să țineți cont de atenționările pe care le găsiți pe pubelele maro. Acestea sunt lipite de colegii noștri pentru a vă informa și a vă atenționa că nu colectați corect separat fracția respectivă, iar pubela dumneavoastră are un conținut mare de material necompostabile.

Prin alegerile ecologice, contribuiți la un mediu mai curat!

AVE Bihor - Schimbarea începe cu noi!

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.614 RON
  • 1 EUR = 4.9679 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON