URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 09 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Noiembrie 2023, 09:08

AVE Bihor vă ajută la curățenia de toamnă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curățenia de toamnă implică nu doar curățarea casei, ci și grija pentru grădină. Când tundeți pomii și gazonul sau adunați frunzele, apare întrebarea: ce facem cu deșeurile vegetale? AVE Bihor are soluții!

Diferențe între rural și urban

Locuitorii din urban vor mărunți deșeurile vegetale și le vor depozita în pubela maro, destinată deșeurilor biodegradabile. Locuitorii din rural, în schimb, for folosi compostoarele distribuite de angajații AVE Bihor în fiecare zonă de operare, conform contractelor.

Compostarea este un proces natural de transformare (în prezența oxigenului) a materialelor organice, cum ar fi resturile alimentare, frunzele, iarba tunsă și alte materiale vegetale într-un îngrășământ natural bogat în substanțe nutritive, numit compost. Acest proces implică descompunerea materialelor organice de către microorganisme, cum ar fi bacteriile, ciupercile și viermii, într-un mediu bogat în oxigen.

Compostul rezultat este un fertilizator natural ce poate fi utilizat în grădinărit pentru a îmbunătăți solul, reținând apa și furnizând nutrienți plantelor.

Compostarea este o metodă ecologică de reducere a deșeurilor și de îmbunătățire a fertilității solului. Noua legislație în privința deșeurilor prevede ca, până în 2030, doar 10% din deșeurile municipale să mai fie depozitate. Acest obiectiv se va putea atinge prin devierea de la depozitare a unei cantități mai mari de deșeuri decât în anii precedenți. Devierea de la depozitare a deșeurilor biodegradabile este unul dintre obiectivele principale ale operatorului AVE BIHOR care dorește să crească procentul de reciclare al acestor tipuri de deșeuri.

Cum puteți ajuta? Respectând fracțiile!

În pubela maro se pot colecta următoarele tipuri de deșeuri biodegradabile: coji de ouă, coji de nucă, pâine, cereale, resturi de legume și fructe, proaspete sau gătite, iarbă, frunze, crengi mărunțite, zaț de cafea, făină etc. Atenție, fără carne crudă sau gătită, și fără a fi colectate în pungi de plastic! Utilizați pungile biodegradabile / compostabile în aceste pubele.

Statisticile noastre arată că 53% dintre deșeurile biodegradabile colectate de la bucătării conțin material necompostabil, adică: plastic, pungi din plastic, textile și alte impurități care nu sunt biodegradabile.

De aceea vă rugăm să țineți cont de atenționările pe care le găsiți pe pubelele maro. Acestea sunt lipite de colegii noștri pentru a vă informa și a vă atenționa că nu colectați corect separat fracția respectivă, iar pubela dumneavoastră are un conținut mare de material necompostabile.

Prin alegerile ecologice, contribuiți la un mediu mai curat!

AVE Bihor - Schimbarea începe cu noi!

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6285 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON