URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 06 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Noiembrie 2024, 07:35

AVE Bihor vă ajută la curățenia de toamnă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curățenia de toamnă implică nu doar curățarea casei, ci și grija pentru grădină. Când tundeți pomii și gazonul sau adunați frunzele, apare întrebarea: ce facem cu deșeurile vegetale? AVE Bihor are soluții!

Diferențe între rural și urban

Locuitorii din urban vor mărunți deșeurile vegetale și le vor depozita în pubela maro, destinată deșeurilor biodegradabile. Locuitorii din rural, în schimb, for folosi compostoarele distribuite de angajații AVE Bihor în fiecare zonă de operare, conform contractelor.

Compostarea este un proces natural de transformare (în prezența oxigenului) a materialelor organice, cum ar fi resturile alimentare, frunzele, iarba tunsă și alte materiale vegetale într-un îngrășământ natural bogat în substanțe nutritive, numit compost. Acest proces implică descompunerea materialelor organice de către microorganisme, cum ar fi bacteriile, ciupercile și viermii, într-un mediu bogat în oxigen.

Compostul rezultat este un fertilizator natural ce poate fi utilizat în grădinărit pentru a îmbunătăți solul, reținând apa și furnizând nutrienți plantelor.

Compostarea este o metodă ecologică de reducere a deșeurilor și de îmbunătățire a fertilității solului. Noua legislație în privința deșeurilor prevede ca, până în 2030, doar 10% din deșeurile municipale să mai fie depozitate. Acest obiectiv se va putea atinge prin devierea de la depozitare a unei cantități mai mari de deșeuri decât în anii precedenți. Devierea de la depozitare a deșeurilor biodegradabile este unul dintre obiectivele principale ale operatorului AVE BIHOR care dorește să crească procentul de reciclare al acestor tipuri de deșeuri.

Cum puteți ajuta? Respectând fracțiile!

În pubela maro se pot colecta următoarele tipuri de deșeuri biodegradabile: coji de ouă, coji de nucă, pâine, cereale, resturi de legume și fructe, proaspete sau gătite, iarbă, frunze, crengi mărunțite, zaț de cafea, făină etc. Atenție, fără carne crudă sau gătită, și fără a fi colectate în pungi de plastic! Utilizați pungile biodegradabile / compostabile în aceste pubele.

Statisticile noastre arată că 53% dintre deșeurile biodegradabile colectate de la bucătării conțin material necompostabil, adică: plastic, pungi din plastic, textile și alte impurități care nu sunt biodegradabile.

De aceea vă rugăm să țineți cont de atenționările pe care le găsiți pe pubelele maro. Acestea sunt lipite de colegii noștri pentru a vă informa și a vă atenționa că nu colectați corect separat fracția respectivă, iar pubela dumneavoastră are un conținut mare de material necompostabile.

Prin alegerile ecologice, contribuiți la un mediu mai curat!

AVE Bihor - Schimbarea începe cu noi!

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7282 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON