Curățenia de toamnă implică nu doar curățarea casei, ci și grija pentru grădină. Când tundeți pomii și gazonul sau adunați frunzele, apare întrebarea: ce facem cu deșeurile vegetale? AVE Bihor are soluții!
Diferențe între rural și urban
Locuitorii din urban vor mărunți deșeurile vegetale și le vor depozita în pubela maro, destinată deșeurilor biodegradabile. Locuitorii din rural, în schimb, for folosi compostoarele distribuite de angajații AVE Bihor în fiecare zonă de operare, conform contractelor.
Compostarea este un proces natural de transformare (în prezența oxigenului) a materialelor organice, cum ar fi resturile alimentare, frunzele, iarba tunsă și alte materiale vegetale într-un îngrășământ natural bogat în substanțe nutritive, numit compost. Acest proces implică descompunerea materialelor organice de către microorganisme, cum ar fi bacteriile, ciupercile și viermii, într-un mediu bogat în oxigen.
Compostul rezultat este un fertilizator natural ce poate fi utilizat în grădinărit pentru a îmbunătăți solul, reținând apa și furnizând nutrienți plantelor.
Compostarea este o metodă ecologică de reducere a deșeurilor și de îmbunătățire a fertilității solului. Noua legislație în privința deșeurilor prevede ca, până în 2030, doar 10% din deșeurile municipale să mai fie depozitate. Acest obiectiv se va putea atinge prin devierea de la depozitare a unei cantități mai mari de deșeuri decât în anii precedenți. Devierea de la depozitare a deșeurilor biodegradabile este unul dintre obiectivele principale ale operatorului AVE BIHOR care dorește să crească procentul de reciclare al acestor tipuri de deșeuri.
Cum puteți ajuta? Respectând fracțiile!
În pubela maro se pot colecta următoarele tipuri de deșeuri biodegradabile: coji de ouă, coji de nucă, pâine, cereale, resturi de legume și fructe, proaspete sau gătite, iarbă, frunze, crengi mărunțite, zaț de cafea, făină etc. Atenție, fără carne crudă sau gătită, și fără a fi colectate în pungi de plastic! Utilizați pungile biodegradabile / compostabile în aceste pubele.
Statisticile noastre arată că 53% dintre deșeurile biodegradabile colectate de la bucătării conțin material necompostabil, adică: plastic, pungi din plastic, textile și alte impurități care nu sunt biodegradabile.
De aceea vă rugăm să țineți cont de atenționările pe care le găsiți pe pubelele maro. Acestea sunt lipite de colegii noștri pentru a vă informa și a vă atenționa că nu colectați corect separat fracția respectivă, iar pubela dumneavoastră are un conținut mare de material necompostabile.
Prin alegerile ecologice, contribuiți la un mediu mai curat!
AVE Bihor - Schimbarea începe cu noi!
AVE BIHOR
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.