URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Decembrie 2023, 21:02

E vremea colindelor! Crăciunul este întâmpinat în Oradea cu o mulțime de concerte de colinde și cântece de iarnă

E vremea colindelor! Crăciunul este întâmpinat în Oradea cu o mulțime de concerte de colinde și cântece de iarnă CORINDE DE BIHOR. Cea de-a doua ediție a proiectului „Bihorul colindă” cuprinde nu mai puțin de 37 de evenimente cu corinde, cum li se spune la noi, plus alte obiceiuri de Crăciun din zona noastră
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Se aud deja, nu prea departe, clinchete de clopoţei... În Oradea şi în alte zone din Bihor sunt programate pentru această perioadă o sumedenie de spectacole cu colinde, păstrate din generaţie în generaţie.

Ştefan Hruşcă se numără şi el printre colindătorii care vor vesti Naşterea Domnului, în timp ce datinile străvechi bihorene vor fi aduse în faţa publicului de mai multe grupuri şi ansambluri tradiţionale.

Linu-i lin... 

La Târgul de Crăciun din Oradea, în serile de 6, 9, 13 şi 15 decembrie, de fiecare dată de la ora 20, vizitatorii vor putea să-şi amintească ori să descopere corinde şi alte obiceiuri de sărbătoare, prezentate de membrii Ansamblului Folcloric Bihorul, care vor îmbrăca straie tradiţionale.

În seara de 8 decembrie, de la aceeaşi oră, pe scena din Piaţa Unirii va urca Biu Marquetti, o solistă originară din Cuba, care a cântat în trupa Mandinga. Alături de noul ei band, Biu Marquetti va susţine concertul "Feliz Navidad".

"Scoală, gazdă, din pătuţ..." va îndemna, pe 10 decembrie, de pe scena Târgului, Ştefan Hruşcă, invitat din nou să prezinte şi la Oradea câteva dintre cele mai ascultate colinde româneşti. Concertul este planificat să înceapă la ora 21. 

Programul Târgului mai cuprinde şi un concert de iarnă în data de 23 decembrie, de la ora 20, când va avea loc un recital al grupului a cappella Blue Noise din Bucureşti. 

Vor fi şi alţi oaspeţi în Piaţa Unirii, aceştia urmând să fie anunţaţi de Radio ZU, care ţine aici o nouă ediţie a proiectului "Oraşul faptelor bune". 

"Bihorul colindă"

Cea de-a doua ediţie a programului "Bihorul colindă", iniţiat de Consiliul Judeţean, cuprinde 37 de concerte şi spectacole cu colinde şi tradiţii, planificate în 19 localităţi din toate zonele: Abram, Şuncuiuş, Ştei, Oradea, Beiuş, Aleşd, Valea lui Mihai, Marghita, Cetariu, Bratca, Roşia, Dobreşti, Oşorhei, Salonta, Tinca, Brusturi, Popeşti, Lunca şi Sântandrei. 

Două astfel de evenimente sunt pregătite în Oradea. Pe 5 decembrie, după o paradă a portului popular prin centrul oraşului, 45 de grupuri formate din elevi vor urca, la ora 14.30, pe scena Casei de Cultură, în cadrul festivalului numit "Noi umblăm a colinda". Participanţii vor prezenta şi câte o colindă străveche păstrată în localităţile din care provin. 

Tot la Casa de Cultură se va ţine, pe 20 decembrie, de la ora 18, un nou concert de colinde, cu grupuri de copii, coruri bisericeşti, ce reprezintă diferite confesiuni, şi cete tradiţionale. Intrarea este gratuită la toate evenimentele din cadrul proiectului "Bihorul colindă". 

White Christmas

Crăciunul va fi vestit şi în cadrul altor evenimente programate la Oradea. "Veseleşte-te, domn bunu’" a fost intitulat concertul de colinde pe care membrii Ligii Studenţilor din Oradea îl vor susţine pe 13 decembrie, de la ora 19, în sala Filarmonicii, cu intrare liberă. "Concertul îşi propune să prezinte obiceiul curat de colindat al satului românesc de altădată", spun organizatorii. 

Şi Filarmonica de Stat Oradea a pregătit un program special. După ce biletele pentru concertul "Ajun simfonic", din data de 21 decembrie, s-au epuizat, organizatorii au anunţat că acesta va fi repetat în seara de 22 decembrie, cu Orchestra şi Corul Filarmonicii, Corul Liceului greco-catolic "Iuliu Maniu", dirijat de Nicoleta Ţâmpu, soliştii Lorena Puican (soprană) şi Florin Estefan (bariton), sub bagheta dirijorului Andrei Tudor. 

Tichetele se pot cumpăra pe portalul bilete.ro, iar programul cuprinde, printre altele, colinde precum "Ce-aţi văzut păstori?" şi "O, ce veste minunată!", dar şi cântece universale ca "Silent Night", "Silver Bells" şi "White Christmas". În speranţa unui Crăciun acoperit de zăpadă...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
https://www.activenews.ro/opinii/Marian-Serafim-Religia-noii-lumi-185996
Originea gnosticismului este necunoscută și istoria începuturilor lui controversată, dar inclusiv Culianu consideră drept probabilă o dată de naștere a sa ulterioară anului 70 d.H., legată de căderea celui de-al doilea Templu. Reorientarea unei părți a evreilor spre erezii veterotestamentare cu origini în kabbala și magie pentru a compensa tragedia pierderii pământurilor și vinovăția pierderii lui Hristos ce, după toate aparențele inclusiv geopolitice, a fost urmată de ridicarea protecției lui Dumnezeu, pare că se îmbină în gnozele occidentale cu efectul diferitelor erezii creștine ce dezvoltă idei ezoterice de inspirație occidentală și care sunt preluate de organizații mai mult sau mai puțin secrete din care face parte elita capitalistă, în special. [...] Dumnezeu, atacat constant prin proiectarea neputințelor raționale ale filosofilor, a fost cu timpul diminuat ca imagine și înțelegere, s-a creat din el un „strawman”, nu mai este văzut drept Creatorul atotputernic și atotiubitor, ci ca un concept rațional creat chiar de cei care apoi critică acest produs al propriei imaginații ca fiind nedesăvârșit. În același timp, rațiunea, pentru a se autojustifica, este postulată ca superioară lui Dumnezeu și își inventează diverse proveniențe care să-i justifice preeminența, dualismul gnostic propunând diverse narative în care rațiunea provine de la o forță superioară lui Dumnezeu redus la statutul de Demiurg. În paralel, perspectiva creștină este alterată și transformată într-o gnoză dualistă, iar Lucifer este mai întâi revalorizat ca Trickster, deci un rău ce participă, totuși, la crearea lumii. Pe măsură ce Dumnezeu este atacat din perspectivă raționalistă, figura Tricksterului devine din ce în ce mai proeminentă, fiind inspirația pentru figura eroului începând cu Renașterea și Iluminsmul – cavalerul singuratic, geniul, revoluționarul, activistul. Astfel, creștinismul occidental a suferit o transformare crucială în contact cu intelighenția și cu diversele erezii promovate de cercuri de putere, rezultatul fiind mai întâi migrația spre dualism și apoi inversarea în interiorul acelui dualism a rolurilor celor două foțe centrale, Dumnezeul creștin devenind Demiurg și Lucifer devenind principiul superior și salvator.
Postat 06 Decembrie 2023, 09:26 de excalibur
Adevarul trebuie spus
Ce fac religiile ? In loc sa pacifice omenirea, religiile o dezbina si o contrapun in numele unor zei abominamibili, inventaati de oameni salbatici. Sugestia si autosugestia religioasa pot ajuta oamenii creduli sa depaseasca necazurile si sa astepte vremuri mai bune, insa atentie mare! Nu va faceti mari iluzii ca sa nu aveti mari deziluzii. Traim pe aceasta planeta unde cine poate oase roade, cine nu... Pot sa explic si dau exemple de nedreptati strigatoare la cer, zile in sir. S-a intamplat de-a lungul istoriei. Se intampla si in prezent cu toata panoplia de zei ai religiilor. In acelasi timp trebuie retinut faptul ca informatii stiintifice de cel mai inalt nivel duc la concluzia ca aproape sigur corpul nostru energetic (sufletul), este nemuritor. La deces el se desprinde de corpul fizic si pleaca in lumi postume mai multe si mai civilizate decat cele prezentate de religii.
Postat 06 Decembrie 2023, 07:54 de OrbanKula
Judeo-hrestinismul si judeo-islamismul - Religii de import in Europa
:)) Tare as vrea sa nu fiu inteles gresit. Imi place atmosfera sarbatorilor de iarna. Este firesc sa-mi placa pt ca este inscrisa in acele structuri vechi ale creierului nostru ancestral. Strabunii europeni aveau unele sarbatori solare (cult al soarelui) care cadeau in jurul solstitiului de iarna (22 decembrie), suma de practici foarte vechi prin care se celebra solstitiul de iarna, momentul in care natura da sperante ca va renaste. Aceste sarbatori erau impreunate cu petreceri ce durau o saptamana si pe care Craciunul hrestin trebuia sa le inlocuiasca. La fel si Pomul de Craciun, a carui origine prehrestina nu mai e contestata de nimeni in Europa. Ce-au facut judeo-hrestinii ? Pt a pacali populatia europeana au suprapus nasterea lui Jeshua peste sarbatoarea straveche europeana Sol invictus, desi pana la zeificare hrestinii primitivi sarbatoreau nasterea primavara (28 martie). Conform apocrifelor, Jeshua s-a nascut intr-o noapte de primavara, cu cer instelat. Judeo-hrestinismul a fost introdus in Romania pe la mijlocul anilor 800 e.n. Pana destul de recent, tot ce era predicat in istorie era in limba slavona.Nimeni nu intelegea ce se predica in biserica. Nici popii nu stiau ce predica. Oamenilor li s-a spus ca asta inseamna Dumnezeu si trebuie luat ca atare. Iata ce a facut imensa propaganda hrestina in aprox 200-250 de ani. La noi, aceasta propaganda s-a accentuat si mai tare dupa lovilutia din 1989. CE urmeaza acum ? Pai, vedem ca vin tare din urma judeo-islamistii. Sute de ani au incercat otomanii sa preia ei Europa. N-au avut succes pt ca nu aveau o populatie stabila, suficient de numeroasa pe continetul european. Se rezolva asta in prezent, prin islamizarea occidentului in ritm accelerat. Sunt lucruri adevarate care trebuie cunoscute. Adevarul trebuie spus.
Postat 06 Decembrie 2023, 07:30 de OrbanKula
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON