URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Decembrie 2023, 17:12

Colindători prin centrul Oradiei: Sute de copii și tineri vor participa la două parade de costume populare  

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sute de copii şi tineri din Bihor, din mai multe judeţe ale ţării, precum şi din Ungaria vor colinda prin centrul Oradiei, marţi şi vineri, îmbrăcaţi în straie populare specifice zonelor etnografice din care provin. Aceştia participă la două festivaluri organizate în Oradea.

"Noi umblăm a colinda"

Prima paradă a costumelor populare va avea loc marţi de la ora 13 şi se va desfăşura pe traseul: Biroul de Evidenţă a Populaţiei - zona pietonală - strada Vasile Alecsandri - Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, potrivit unui comunicat transmis de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, unul dintre organizatorii principali ai evenimentului.

Parada va avea loc cu ocazia Festivalului de colinde "Noi umblăm a colinda", din cadrul programului "Bihorul colindă".

"Festivalul are ca obiectiv identificarea şi promovarea colindului creştin autentic de către elevii din unităţile de învăţământ bihorene. El se adresează copiilor şi elevilor de la toate unităţile de învăţământ din judeţ, indiferent de ciclul de învăţământ sau limba de predare şi este structurat pe două secţiuni: Colinde bihorene inedite (culese de la colindători) - sub formă de concurs şi, cea de a doua, Colinde de largă circulaţie", se arată în comunicat.

După paradă, grupurile de colindători selectate în acest an, 45 la număr, vor urca pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor începând cu ora 14.30.

Printre criteriile de jurizare se vor număra autenticitatea costumaţiei, a repertoriului şi a interpretării, gradul de dificultate al repertoriului şi de interpretare a colindului în dialect. Juriul va fi constituit din reprezentanţi ai partenerilor organizatorilor şi cadre didactice, coordonaţi de Liviu Buţiu, director al Centrului de Cultură al Judeţului Bihor, şi Antonia Nica, viceprimărița municipiului Oradea.

Intrarea la festival este liberă. 

"Asta-i datina străveche"

Tot în această săptămână, dar vineri, peste 500 de copii din Bihor, din alte judeţe ale ţării (Maramureş, Sibiu, Bistriţa Năsăud, Cluj, Suceava şi Satu Mare) precum şi din Ungaria vor concura la Festivalul Naţional de Datini şi Obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou "Asta-i datina străveche", ajuns la a XII-a ediţie.

Potrivit unui comunicat transmis de Asociaţia Pro Bambini din Oradea, organizatorul evenimentului, festivalul va cuprinde o paradă a portului popular, care se va desfăşura în centrul oraşului, vineri, de la ora 13, pe traseul: magazinul Crişul - strada Republicii - Parcul Traian - Prefectură/Consiliul Judeţean - Republicii - Primăria Oradea - Biserica cu Lună - Biserica Sfântul Nicolae - Casa de Cultură a Sindicatelor.

Paticipanții vor poposi timp de câteva minute la instituţiile incluse în traseu pentru a-i colinda pe angajaţii acestora.

În aceeaşi zi, de la ora 16, la Casa de Cultură a Sindicatelor va avea loc concursul propriu-zis din cadrul festivalului, la care intrarea este liberă.

Următoarea zi, sâmbătă, de la ora 18.30, participanţii la festival vor susţine şi un recital de colinde la Târgul de Crăciun din staţiunea Băile Felix, comuna Sânmartin.

"Festivalul are ca scop promovarea obiceiurilor şi tradiţiilor de Crăciun şi Anul Nou, precum şi sprijinirea ansamblurilor de copii în preluarea, prelucrarea şi prezentarea folclorului autentic, un schimb cultural între copii, tineri şi profesori din România şi Ungaria, precum şi sporirea nivelului de toleranţă etnică şi dialog intercultural al copiilor/tinerilor reprezentanţi ai diferitelor minorităţi etnice din România, prin facilitarea unui schimb intercultural cu caracter educativ în care copiii şi tinerii îşi pot valorifica propriile tradiţii, dar şi pentru a învăţa şi cunoaşte alte culturi", se arată în comunicatul transmis de organizatori.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON