URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Decembrie 2018, 18:40

După vest, nord-estul! Şapte primari au înfiinţat asociaţia "Moldova se dezvoltă"

După vest, nord-estul! Şapte primari au înfiinţat asociaţia 'Moldova se dezvoltă' foto: adevarul.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Alianţa Vestului înfiinţată de primarul Ilie Bolojan în asociere cu omologii din Arad, Cluj şi Timişoara a devenit exemplu de bune practici.

Problemele Moldovei...

Şapte primari din nord-estul ţării au semnat luni, la Suceava, un acord cadru pentru înfiinţarea Asociaţiei "Moldova se dezvoltă".

Potrivit adevărul.ro primarii liberali ai localităţilor Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Botoşani, Roman, Piatra Neamţ şi Iaşi au înfiinţat asociaţia pentru a forţa investiţii cu cofinanţare europeană în infrastructură, educaţie, sănătate, mediu şi turism.

"Vreau să spun din start că nu este o replică la Alianţa Vestului. (...) Problemele Moldovei sunt mai grave decât problemele vestului. Nu avem o autostradă care să lege Moldova de celelalte regiuni istorice", a declarat Ion Lungu", a afirmat primarul de Suceava, Ion Lung.

Potrivit acestuia, lipsită de infrastructură, Moldova este izolată şi lipsită de posibilitatea de a se dezvolta economic lucru reflectat în depopularea regiunii.

Asociaţii vor căuta soluţii pentru a forţa invesţiţii cu cofinanţare europeană, naţională sau locală în în  infrastructură, educaţie, sănătate, mediu şi turism.

Două autostrăzi

Lista de priorităţi a asociaţiei este deschisă de construcţia a două autostrăzi: Iaşi – Târgu Mureş şi Nord-Sud, dar şi construirea şoselelor de centură a oraşelor asociate respectiv modernizarea transportului feroviar, dezvoltarea de parcuri industriale şi acordare de facilităţi fiscale pentru a dezvolta zonele şi pentru a-i convinge pe tineri să plece acasă.

"Demersul este necesar pentru a putea fi reprezentantivi ca parteneri de dialog şi negociere privind realizarea obiectivelor prin colaborare la nivel guvernamental şi de negociere în exerciţiul financiar al UE 2021-2027, privind utilizarea instrumentului european, ITI, Investiţii Teritoriale Integrate, pentru atragerea de fonduri europene. Lansăm invitaţia către celelalte municipalităţi din zona vizată să adere la demersul nostru", a spus primarul de Suceava.

O singură voce...

Primarul de Iaşi, Mihai Chirica, a ţinut să precizeze că asociaţia nu are culoare politică. "Nu este un manifest politic, nu are nicio culoare nu se adresează unui anumit grup de politicieni sau administrativ. Nu suntem pe picior de război cu o altă alianţă sau cu statul, ci într-o relaţie de colaborare firească", a spus Chirica.

La rândul său, primarul Cătălin Flutur de la Botoşani a declarat că asocierea a fost necesară pentru ca Moldova să vorbească pe o singură voce atunci când discută cu centrul de la Bucureşti.

"Doar nevoia ne-a adus aici pe toţi pentru că fiecare am încercat să dezvoltăm proiecte şi am sperat în capacitatea administrativă a statului să rezolve aceste probleme. Avem o experienţă cu toţii în a scrie proiecte, dar nu avem o voce comună. Ne-a ajuns cuţitul la os", a explicat Flutur.

Dragos Chitic, primarul de Piatra Neamţ, şi-a pus mari speranţe în asociaţia "Moldova se dezvoltă". "Am mare încredere în ceea ce s-a semnat astăzi . Cred în potenţialul de dezvoltare a acestei regiuni şi sper că într-un interval rezonabil de timp vom reduce decalajul pe care îl avem faţă de regiunile din Vestul ţării, dar mai ales decalajul pe care îl avem faţă de regiunile din Uniunea Europeană", a apus Chiric.

Acordul cadru semnat de cei şapte primari va sta la începutul anului viitor la baza înfiinţării în prima parte a anului viitor, cu votul Consiliilor Locale din aceste localităţi, a unei asociaţii de dezvoltare intracomunitară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Re: Ciucaș
Corina Crețu a vrut să fie elegantă în exprimare ... dar după ce a tras un fum de țigară, la finalul discuției telefonice cu jurnalistul de la Cluj, s-a întors către Cristina, asistenta principală a cabinetului de la biroul de comisar cu vitrina către Rue de Lois, răsuflând a dezamăgire și spunând ... "liberalii ăștia au jucat o carte proastă, și-au tras singuri preșul de sub picioare" !?! Asta da manipulare ... nu interviul de la Făclia de Cluj !?!
Postat 18 Decembrie 2018, 17:08 de CrisDumi
Fiat lux
Dupa 10 ani de integrare sa ne dam seama abia acum ca toate problemele noastre se rezolva prin infiintarea unor banale asociatii/aliante...asta da obscurantism.
Postat 18 Decembrie 2018, 10:51 de excalibur
Ce să-i faci
El inca mai are fonduri structurale. Nu e manipulare, el e prost, și atât
Postat 18 Decembrie 2018, 01:18 de Sandu1206
Chiar dacă tot ce fac niște primari liberali înseamnă, de fapt Alianța "Edilul PNL" ... ei insistă, pentru că le trebuie multe voturi de la tot credulul !?!
Corina Creţu: Alianța Vestului nu poate să acceseze direct fonduri structurale şi de investiții europene Comisarul European pentru Politică Regională, Corina Creţu susţine că, în cadrul actualei perioade de programare 2014 – 2020, conform reglementărilor în vigoare, nou înființata Alianță a Vestului nu poate să acceseze direct fonduri structurale şi de investiții europene. Oficialul european precizează că este important de știut că fiecare dintre orașele care au constituit această Alianță are la dispoziție bani în cadrul Programului Operațional Regional, mai precis în cadrul axelor actuale privind dezvoltarea urbană. Totodată, spune Corina Creţu, prin Articolul 7 al Fondului european de dezvoltare regională, fiecare oraș reședință de județ din România are alocați bani pe care îi poate gestiona în mod direct, în funcție de nevoile sale. ”Astfel, în perioada 2014 – 2020, autoritățile române au alocat cu titlu indicativ municipiului Cluj-Napoca 45,2 milioane de euro, Timișoara are alocate 55,9 milioane de euro, Arad – 38,9 milioane de euro, iar Oradea primește 36,1 milioane de euro”, a afirmat comisarul european Corina Creţu în răspunsul la solicitarea ziarului Făclia de Cluj. Oficialul european a menţionat că, în actuala perioadă de programare(2014 – 2020), Comisia Europeană sprijină schimbul de bune practici între autoritățile locale pe teme de dezvoltare urbană. ”Pentru că un oraș poate învăța de la un altul – care are poate mai multă experiență în folosirea fondurilor europene – despre implementarea cu succes a proiectelor, depășirea eventualelor blocaje, pregătirea cadrului strategic pentru următoarea perioadă de programare. Cred că aceste schimburi de bune practici –  pe care eu le recomand tuturor statelor membre –  pot să ajute la întărirea capacității administrative a autorităților locale și să contribuie, totodată, la o rată mai bună de absorbție a fondurilor UE. Până acum, am văzut că astfel de schimburi de bune practici funcționează cu rezultate bune în alte state membre”, a menţionat Corina Creţu. În ceea ce privește următoarea perioadă de finanțare(2021 – 2027), comisarul european afirmă că arhitectura programelor, rolul ministerelor, al agențiilor de dezvoltare regională, al orașelor și al altor posibili actori (inclusiv această Alianță) urmează să fie decis în cadrul negocierilor pentru viitorul Acord de Parteneriat între Comisia Europeană și România. ”Atât experții DG REGIO, cât și eu personal considerăm că orașele ar putea să joace un rol și mai important în felul în care sunt cheltuiți banii politicii de coeziune în perioada de după 2020, iar autoritățile locale ar putea să fie implicate și mai mult în selectarea și implementarea proiectelor cu finanțare europeană”, a explicat Corina Creţu în răspunsul transmis cotidianului Făclia de Cluj. Precizăm că primarii municipiilor Arad, Cluj-Napoca, Oradea şi Timişoara, iniţiatori ai proiectului „Patrulaterala Vestului”, au semnat sâmbătă, la Timişoara, documentul de fundamentare a asocierii „Alianţa Vestului” (AVE). Fondatorii Alianţei anunţau că printre obiective se numără atragerea de fonduri europene direct de la Bruxelles.
Postat 17 Decembrie 2018, 20:11 de CrisDumi
manipulatorul
Atâta doar că primarii vizează următoarea perioadă de finanțare (2021 – 2027), despre care chiar madam Creţu spune că e de aşteptat să mărească rolul administraţiilor locale. Cris Dumi, mai umbli mult cu manipulări?
Postat 17 Decembrie 2018, 22:52 de Florin Ciucas
Sarca
Bine ai revenit
Postat 17 Decembrie 2018, 19:10 de Sandu1206
!!!
Nu știam că exista "Suceva"...dar potrivit "Bihoreanul" există...liberali sa fie....
Postat 17 Decembrie 2018, 18:49 de prostea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON