URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 11 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce ne-am face fără Bulgaria? Am fi chiar ultimii din Europa. Acum, că s-au dat rezultatele mirifice de la testele PISA, constatăm cu stupoare că elevii noștri sunt la fel de analfabeți funcționali ca acum 20 de ani, chit că între timp am avut un președinte dascăl, care a lansat jenantul program România Educată.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
19 Decembrie 2018, 15:15

După trei ani de „abstinenţă” totală, Serviciul de Ambulanţă al Judeţului Bihor a primit 10 autosanitare noi (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Serviciul de Ambulanţă al Judeţului Bihor a primit în acestă săptămână primele maşini noi din ultimii trei ani, în condiţiile în care trei sferturi din parcul auto este, de trei ani, bun de casat.

"De marţi, am primit 9 Renault Master 4x2 şi un Volkswagen Transporter T 6, acesta 4x4, cu cutie automată. Toate cele 10 ambulanţe sunt de tipul B1-B2 (n.r. - ce pot fi deservite atât de ambulanţier în echipaj cu o asistentă, cât şi cu un medic) şi au fost achiziţionate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă la nivel central", a declarat miercuri, pentru BIHOREANUL, managerul SAJ Bihor, dr. Liciniu Venter.

Acesta a adăugat că noile unităţi vor fi puse în uz săptămâna viitoare, iar ambulanţa VW Transporter 4x4, prima de acest fel în dotarea Serviciului, va fi alocată substaţiei din Ştei. "În lunile decembrie, ianuarie şi februarie, aceasta va staţiona la Arieşeni, unde solicitarea este mare în timpul sezonului de iarnă", a mai spus dr. Venter.

În prezent, parcul auto al SAJ Bihor este alcătuit din 70 de ambulanţe, cea mai nouă fiind din 2015, iar cele mai vechi având vârsta de 10 ani. Cele mai "tinere" au parcurs 300.000 kilometri, majoritatea circa 700.000 – 800.000 kilometri, dar sunt şi maşini al căror kilometraj a sărit de un milion de kilometri.

"Cele 10 maşini vor intra imediat în folosinţă, ceea ce ne va permite să casăm o parte din ambulanţele vechi, iar pe altele să le punem în rezervă, pe cele care mai pot fi reparate cu costuri rezonabile", a explicat managerul SAJ Bihor.

Dr Venter a mai spus, totodată, că cele 10 maşini noi fac parte dintr-un lot de 31 de care va beneficia judeţul Bihor, celelalte 21 ambulanţe noi urmând să fie primite anul viitor, în primăvară.

Achiziţia de ambulanţe a fost blocată la nivelul întregii ţări încă de la începutul anului 2017, în condiţiile în care şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a propus cu un an înainte efectuarea ei, pentru un total de 800 de unităţi, la nivelul IGSU, aşa încât să se obţină preţuri mai mici, dar Ministerul Sănătăţii, condus de Florian Bodog, s-a opus, acuzând că procedura coordonată de Arafat ar fi fost suspectă, "cu dedicaţie".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6059 RON
  • 1 EUR = 4.9677 RON
  • 1 HUF = 0.013 RON