URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
09 Februarie 2021, 18:51

După ce Ungaria ne-a bătut obrazul, Ministerul Mediului atrage atenţia primarilor: Aveţi obligaţia să curăţaţi cursurile de apă!

După ce Ungaria ne-a bătut obrazul, Ministerul Mediului atrage atenţia primarilor: Aveţi obligaţia să curăţaţi cursurile de apă! Vecinii din Ungaria se plâng de gunoaiele pe care le duc apele din România şi Ucraina (sursa foto: MTI)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a reacţionat la acuzaţiile din Ungaria, arătând că ploile abundente şi topirile zăpezilor au contribuit la antrenarea unor cantităţi însemnate de deşeuri plutitoare. Luni, autorităţile din ţara vecină au dat publicităţii imagini cu râurile Tisa şi Someş transformate în "covoare" de deşeuri.

Potrivit unui comunicat transmis marţi de Ministerul Mediului, "autorităţile din statul vecin au fost informate cu privire la măsurile întreprinse de statul român: în aceste zile, autorităţile din România fac eforturi considerabile să colecteze deşeurile care se strâng pe cursurile de apă, astfel încât ele să ajungă în cantităţi cât mai mici pe teritoriul Ungariei". "Precizăm că, în zonele pentru care au fost emise coduri hidrologice, nu se poate interveni eficient pentru colectarea lor", se arată în comunicat.

Pentru combaterea fenomenului, e nevoie de protocoale între autorităţile publice locale şi administraţiile bazinale de apă, iar Ministerul dă exemplul ABA Crişuri şi Primăria Oradea, care au o asemenea colaborare.

"Astfel, pe cursurile de apă cadastrate din municipiul Oradea (Crişul Repede, Peţa şi Adona), sunt stabilite clar măsuri pentru eliminarea deşeurilor de pe maluri şi din ape. În funcţie de problemele depistate, protocolul se actualizează o dată la doi ani", se arată în comunicatul Ministerului. Din protocol, mai fac parte Poliţia Locală Oradea şi operatorul de salubritate al municipiului. 

Potrivit Ordonanţei nr. 21/2002 privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale, curăţenia şi salubrizarea digurilor şi a malurilor, a cursurilor de apă, asanarea terenurilor insalubre şi prevenirea poluării apelor este o obligaţie a primăriilor.

Ministerul Mediului reaminteşte că este nevoie şi de controale şi de educarea populaţiei, astfel încât gunoaiele să nu mai ajungă în ape. În plus, un instrument folositor este şi sistemul de garanţie-returnare pentru ambalaje, pe care Ministerul vrea să-l introducă, însă abia din anul 2022.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
A nu se confunda șanțurile de pe lângă drumuri ...
... cu malurile apelor, pentru care există lege în România, care obligă primăriile să intervină constant în menținerea curățeniei acestora !?!
Postat 10 Februarie 2021, 11:12 de CrisDumi
!?
mega colaborarea oradeana intre primarie si bazine si fac voluntarii curat. alooo, politia locala, scoateti-va burtile si vedeti ce-i pe mal in Splaiul Crisanei, dezastru!
Postat 10 Februarie 2021, 07:36 de User anonimizat
Alo 21 de primari UDMR
Chiar acum emberii va trag de ureche ::::)))) toti primarii din judet sau conformat, doar voi ii faceti in cuida lui Bolojan ca nu va dat prefectura. #BIHOREANUL sa ne anuntati daca BIHARINAPLO a publicat ceva despre aceste 21 de vedete, ca transmit eu mai departe stirea peste granita.
Postat 09 Februarie 2021, 20:08 de Sandu2100
Huh
Nu ca ungurii nu au mizeriile lor pe apa si pe pamant, insa la noi tocmai udemeristii incearca sa bage betze-n roate, opunandu-se luarii unor masuri mai stricte in aceasta directie. Oare "tara mama", are in vedere si niste "daune materiale" pt chestia asta ?
Postat 09 Februarie 2021, 19:15 de B90
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON