URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Februarie 2021, 18:51

După ce Ungaria ne-a bătut obrazul, Ministerul Mediului atrage atenţia primarilor: Aveţi obligaţia să curăţaţi cursurile de apă!

După ce Ungaria ne-a bătut obrazul, Ministerul Mediului atrage atenţia primarilor: Aveţi obligaţia să curăţaţi cursurile de apă! Vecinii din Ungaria se plâng de gunoaiele pe care le duc apele din România şi Ucraina (sursa foto: MTI)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a reacţionat la acuzaţiile din Ungaria, arătând că ploile abundente şi topirile zăpezilor au contribuit la antrenarea unor cantităţi însemnate de deşeuri plutitoare. Luni, autorităţile din ţara vecină au dat publicităţii imagini cu râurile Tisa şi Someş transformate în "covoare" de deşeuri.

Potrivit unui comunicat transmis marţi de Ministerul Mediului, "autorităţile din statul vecin au fost informate cu privire la măsurile întreprinse de statul român: în aceste zile, autorităţile din România fac eforturi considerabile să colecteze deşeurile care se strâng pe cursurile de apă, astfel încât ele să ajungă în cantităţi cât mai mici pe teritoriul Ungariei". "Precizăm că, în zonele pentru care au fost emise coduri hidrologice, nu se poate interveni eficient pentru colectarea lor", se arată în comunicat.

Pentru combaterea fenomenului, e nevoie de protocoale între autorităţile publice locale şi administraţiile bazinale de apă, iar Ministerul dă exemplul ABA Crişuri şi Primăria Oradea, care au o asemenea colaborare.

"Astfel, pe cursurile de apă cadastrate din municipiul Oradea (Crişul Repede, Peţa şi Adona), sunt stabilite clar măsuri pentru eliminarea deşeurilor de pe maluri şi din ape. În funcţie de problemele depistate, protocolul se actualizează o dată la doi ani", se arată în comunicatul Ministerului. Din protocol, mai fac parte Poliţia Locală Oradea şi operatorul de salubritate al municipiului. 

Potrivit Ordonanţei nr. 21/2002 privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale, curăţenia şi salubrizarea digurilor şi a malurilor, a cursurilor de apă, asanarea terenurilor insalubre şi prevenirea poluării apelor este o obligaţie a primăriilor.

Ministerul Mediului reaminteşte că este nevoie şi de controale şi de educarea populaţiei, astfel încât gunoaiele să nu mai ajungă în ape. În plus, un instrument folositor este şi sistemul de garanţie-returnare pentru ambalaje, pe care Ministerul vrea să-l introducă, însă abia din anul 2022.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
A nu se confunda șanțurile de pe lângă drumuri ...
... cu malurile apelor, pentru care există lege în România, care obligă primăriile să intervină constant în menținerea curățeniei acestora !?!
Postat 10 Februarie 2021, 11:12 de CrisDumi
!?
mega colaborarea oradeana intre primarie si bazine si fac voluntarii curat. alooo, politia locala, scoateti-va burtile si vedeti ce-i pe mal in Splaiul Crisanei, dezastru!
Postat 10 Februarie 2021, 07:36 de User anonimizat
Alo 21 de primari UDMR
Chiar acum emberii va trag de ureche ::::)))) toti primarii din judet sau conformat, doar voi ii faceti in cuida lui Bolojan ca nu va dat prefectura. #BIHOREANUL sa ne anuntati daca BIHARINAPLO a publicat ceva despre aceste 21 de vedete, ca transmit eu mai departe stirea peste granita.
Postat 09 Februarie 2021, 20:08 de Sandu2100
Huh
Nu ca ungurii nu au mizeriile lor pe apa si pe pamant, insa la noi tocmai udemeristii incearca sa bage betze-n roate, opunandu-se luarii unor masuri mai stricte in aceasta directie. Oare "tara mama", are in vedere si niste "daune materiale" pt chestia asta ?
Postat 09 Februarie 2021, 19:15 de B90
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON