URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
16 Decembrie 2015, 12:59

Drumarii zic că-s pregătiţi să deszăpezească DN-urile din Bihor, prefectul avertizează şoferii să nu se avânte pe şosele închise

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Directorul Secţiei Drumuri Naţionale Bihor, Octavian Balog, a prezentat la şedinţa de miercuri a Colegiului Prefectural, structură informală ce reuneşte şefii serviciilor guvernamentale deconcentrate din judeţ, o informare privind măsurile adoptate de această instituţie "pentru asigurarea condiţiilor optime de circulaţie" pe cele 494,64 km de Drumuri Naţionale din Bihor.

Acestea, a precizat Balog, sunt împărţite în două categorii: de nivel 1 - din care fac parte DN 1 (Oradea – Cluj), DN 19 (Oradea – Satu Mare), DN 76 (Oradea – Deva), DN 79 (Oradea – Arad), plus DN 19C, DN 19D, DN 79B (colaterale celor principale) şi centura Oradiei - respectiv de nivel 2, în care sunt DN 1H, DN 19E, DN 75 şi centura Şteiului.

În funcţie de nivel, a explicat şeful Secţiei Drumuri Naţionale, normativele legale şi tehnice prevăd anumiţi timpi în care firma care a câştigat licitaţia pentru deszăpezirea în această iarnă (Trameco) este obligată să intervină pentru curăţarea drumurilor.

Astfel, deszăpezirea pe minimum o bandă trebuie făcută în 8 ore de la încetarea viscolului sau ninsorii viscolite pe DN-urile de nivelul 1, respectiv în 12 ore pe DN-urile de nivelul 2, iar pe toată partea carosabilă în 20 de ore pe DN-urile de nivelul 1 şi respectiv în 24 ore pe DN-urile de nivelul 2.

În ce priveşte răspândirea cu substanţe chimice (de exemplu, clorură de calciu) atunci când prognozele meteo indică apariţia sau când este necesară combaterea fenomenelor precum poleiul şi gheaţa trebuie făcută în 3 ore pe DN-urile de nivelul 1, respectiv 5 ore pe DN-urile de nivelul 2.

"Asta nu înseamnă că în Bihor vom aştepta 5 ore după apariţia poleiului sau 12 ore după încetarea viscolului ca să se intervină", a precizat prefectul Claudiu Pop, arătându-şi, de asemenea, satisfacţia că "licitaţia pentru deszăpezire a fost câştigată de o firmă din Bihor, pentru că una e să ai cu cine vorbi şi alta e o firmă din Cucuieţi care răspunde greu".

Tot prefectul a atenţionat, însă, că şoferii care vor nesocoti restricţiile sau interdicţiile de trafic riscă să fie sancţionaţi dacă vor îngreuna activitatea de deszăpezire sau dacă vor intra pe tronsoane de drumuri închise, dând şi un exemplu recent.

"Înainte de 1 Decembrie au rămas şoferi înzăpeziţi la Padiş şi au cerut intervenţia utilajelor de deszăpezire, deşi drumul a fost închis. Colegii de la Consiliul Judeţean au trebuit să trimită echipe de intervenţie, trebuia să meargă cu facturile pentru deszăpezire. De aceea se pun bariere, să nu se treacă, şi de aceea se pun semne cu Oprirea Interzisă, să nu oprească maşinile acolo", a spus prefectul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON