URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Toate cele 10.000 de locuri scoase la bătaie au fost vândute, semn că brandul FC Bihor are un potențial uriaș. Ar fi păcat ca, pe lângă tradiționalele echipe de baschet și polo, să nu încercăm marea cu degetul și la datul cu piciorul în minge (mi-e frică să spun că ceea ce se practică azi în România se poate numi fotbal).
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi (“văduva neagră”) şi scorpioni. 
16 Decembrie 2015, 12:59

Drumarii zic că-s pregătiţi să deszăpezească DN-urile din Bihor, prefectul avertizează şoferii să nu se avânte pe şosele închise

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Directorul Secţiei Drumuri Naţionale Bihor, Octavian Balog, a prezentat la şedinţa de miercuri a Colegiului Prefectural, structură informală ce reuneşte şefii serviciilor guvernamentale deconcentrate din judeţ, o informare privind măsurile adoptate de această instituţie "pentru asigurarea condiţiilor optime de circulaţie" pe cele 494,64 km de Drumuri Naţionale din Bihor.

Acestea, a precizat Balog, sunt împărţite în două categorii: de nivel 1 - din care fac parte DN 1 (Oradea – Cluj), DN 19 (Oradea – Satu Mare), DN 76 (Oradea – Deva), DN 79 (Oradea – Arad), plus DN 19C, DN 19D, DN 79B (colaterale celor principale) şi centura Oradiei - respectiv de nivel 2, în care sunt DN 1H, DN 19E, DN 75 şi centura Şteiului.

În funcţie de nivel, a explicat şeful Secţiei Drumuri Naţionale, normativele legale şi tehnice prevăd anumiţi timpi în care firma care a câştigat licitaţia pentru deszăpezirea în această iarnă (Trameco) este obligată să intervină pentru curăţarea drumurilor.

Astfel, deszăpezirea pe minimum o bandă trebuie făcută în 8 ore de la încetarea viscolului sau ninsorii viscolite pe DN-urile de nivelul 1, respectiv în 12 ore pe DN-urile de nivelul 2, iar pe toată partea carosabilă în 20 de ore pe DN-urile de nivelul 1 şi respectiv în 24 ore pe DN-urile de nivelul 2.

În ce priveşte răspândirea cu substanţe chimice (de exemplu, clorură de calciu) atunci când prognozele meteo indică apariţia sau când este necesară combaterea fenomenelor precum poleiul şi gheaţa trebuie făcută în 3 ore pe DN-urile de nivelul 1, respectiv 5 ore pe DN-urile de nivelul 2.

"Asta nu înseamnă că în Bihor vom aştepta 5 ore după apariţia poleiului sau 12 ore după încetarea viscolului ca să se intervină", a precizat prefectul Claudiu Pop, arătându-şi, de asemenea, satisfacţia că "licitaţia pentru deszăpezire a fost câştigată de o firmă din Bihor, pentru că una e să ai cu cine vorbi şi alta e o firmă din Cucuieţi care răspunde greu".

Tot prefectul a atenţionat, însă, că şoferii care vor nesocoti restricţiile sau interdicţiile de trafic riscă să fie sancţionaţi dacă vor îngreuna activitatea de deszăpezire sau dacă vor intra pe tronsoane de drumuri închise, dând şi un exemplu recent.

"Înainte de 1 Decembrie au rămas şoferi înzăpeziţi la Padiş şi au cerut intervenţia utilajelor de deszăpezire, deşi drumul a fost închis. Colegii de la Consiliul Judeţean au trebuit să trimită echipe de intervenţie, trebuia să meargă cu facturile pentru deszăpezire. De aceea se pun bariere, să nu se treacă, şi de aceea se pun semne cu Oprirea Interzisă, să nu oprească maşinile acolo", a spus prefectul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7214 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON