URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Iunie 2020, 07:53

Dreptate perversă: Abuzurile sexuale asupra minorilor sunt tratate în bătaie de joc de justiție. Verificări și în Bihor!

Dreptate perversă: Abuzurile sexuale asupra minorilor sunt tratate în bătaie de joc de justiție. Verificări și în Bihor! MONŞTRI CU CHIP DE OM. Mama fetiţei abuzate de Iulian Colţa (dreapta) îl reclamase încă din 2017, dar plângerea a zăcut mai bine de un an, fiind investigată serios abia după ce, manipulată de bărbat, fetiţa şi-a înjunghiat bunica, iar cazul a ajuns în atenţia presei. Acum, Colţa ispăşeşte 4 ani de detenţie. Augustin Varga (stânga), ale cărui fapte nu au fost făcute publice, a scăpat mai uşor, cu doar 2 ani de închisoare. O fi simplă coincidenţă?
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În urmă cu patru ani, Curtea Europeană a Drepturilor Omului condamna România la plata unor daune de 12.000 euro pentru neglijenţa crasă a unor magistraţi din Bihor care nu au investigat şi judecat corect un viol asupra unei adolescente cu dizabilităţi intelectuale. Cei şase făptaşi au scăpat de închisoare, achitând despăgubiri derizorii, de doar 2.000 lei, victimei care a fost spitalizată un an şi apoi a trebuit să se mute, de gura lumii, care i-a învinuit îndrăzneala de a-i fi reclamat pe agresori.

Pentru „malpraxisul” magistraţilor a plătit statul. Dar, în loc să regândească modul de abordare a acestor cazuri, sistemul judiciar a continuat să trateze superficial abuzurile sexuale asupra  minorilor. O dovadă e chiar cazul recent dezvăluit de BIHOREANUL, al bărbatului care şi-a obligat fiica vitregă de 12 ani să-i nască doi copii. Problema este una generală, după cum arată zeci de investigaţii jurnalistice în toată ţara. Urmarea? Joia trecută, Consiliul Superior al Magistraturii a dispus verificarea tuturor soluţiilor  pronunţate în ultimii 6 ani în dosarele cu copii abuzaţi sexual.

Viol „ratat”

România a încălcat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului referitoare la interzicerea tratamentelor inumane sau degradante, a stabilit CEDO pe 24 mai 2016, arătând cum cu 9 ani înainte, în 2007, magistraţii bihoreni au tratat cu lejeritate crasă cazul unei adolescente de 14 ani cu dizabilităţi, acostate de trei adolescenţi pe stradă, în timp ce mergea la un priveghi, târâtă în grădina unei case părăsite, la comanda unui alt individ, care a şi violat-o, în timp ce alţi doi amici au încercat acelaşi lucru, fără a reuşi.

În ancheta care a urmat, deşi adolescenta acuza violul, agresorii au susţinut că nu ştiuseră că e minoră, ba chiar că ea însăşi ar fi fost de acord să facă sex cu ei. Procurorii nici nu s-au deranjat să caute alte probe. Adolescenţii care o răpiseră au fost scoşi de sub urmărire penală, cel care a violat-o a fost trimis în judecată doar pentru act sexual cu un minor, împreună cu unul dintre bărbaţii care nu au reuşit să ducă actul la capăt. În final, nimeni nu a ajuns după gratii, cei doi inculpaţi scăpând cu pedepse cu suspendare şi plata unor despăgubiri morale de 2.000 lei.

Justiţia violatorilor

Condamnată de „gura satului” pentru că i-a reclamat pe violatori, familia victimei a fost obligată să se mute. Nu a acceptat însă soluţia instanţelor şi s-a adresat CEDO, judecata de la Strasbourg încheindu-se cu o condamnare pentru statul român.

Potrivit deciziei, procurorii şi judecătorii bihoreni şi-au bazat concluziile strict pe spusele agresorilor, fără să le verifice, respingând susţinerile victimei aflate la o vârstă fragedă şi afectate de un handicap intelectual, deşi dizabilitatea acesteia, dimpotrivă, „ar fi impus o diligenţă sporită” din partea organelor de anchetă şi a instanţelor, care ar fi trebuit să constate că e vorba de un viol.

„Niciuna din circumstanţele personale ale solicitantului, cum ar fi vârsta, dezvoltarea mintală şi fizică sau modul în care s-au derulat faptele - noaptea, pe vreme rece, precum şi numărul de persoane care au luat parte - nu au fost luate în considerare de procurori şi judecători”, arată hotărârea CEDO, care a obligat statul să plătească victimei daune morale de 12.000 euro.

Orgie în cimitir

În loc să revizuiască abordarea acestor cazuri, magistraţii au continuat să trateze abuzurile sexuale asupra minorilor cu indiferență. Tot BIHOREANUL a adus în atenţia publică verdictul revoltător dat anul trecut de Tribunalul Bihor în cazul a 7 tineri din Valea lui Mihai trimişi în judecată în 2018 fiindcă au batjocorit o adolescentă de 14 ani, supunând-o la perversiuni în cimitirul evreiesc din localitate.

Judecaţi tot pentru act sexual cu o minoră, iar unul şi pentru pornografie infantilă, cei 7 au scăpat uşor, fiind condamnaţi cu blândeţe de Tribunal - între 5 luni de asistare zilnică (pentru un făptaş minor) şi 2 ani şi 10 luni de închisoare cu suspendare -, iar soluţia nu a mai fost atacată, nici măcar de Parchet, rămânând definitivă. Băieţii au fost mulţumiţi, în vreme ce părinţii fetei, sătui de denigrările lansate de prietenii şi rudele agresorilor, au renunţat să mai lupte pentru dreptate.

Monştrii de lângă noi

Cel mai recent caz dezvăluit de BIHOREANUL este al unui bărbat din Balc, Augustin Cornel Varga, care şi-a agresat fiica vitregă de doar 12 ani, obligând-o să-i nască doi copii, cu complicitatea mamei acesteia. În timp ce femeia a fost exonerată de orice răspundere, bărbatul a fost condamnat după naşterea primului copil la doar 2 ani de închisoare cu suspendare şi a ajuns după gratii numai fiindcă a încălcat condiţiile perioadei de supraveghere.

În acest timp, până să fie găsită şi preluată în grija DGASPC Bihor, fata a mai născut un copil, conceput tot în urma abuzurilor tatălui vitreg, motiv pentru care Varga e judecat în al doilea proces, declanşat tot pentru act sexual cu un minor, fiind condamnat în primă fază la Judecătoria Marghita, tot la 2 ani de închisoare, de astă dată cu executare.

BIHOREANUL a arătat că pedeapsa e derizorie prin comparația cu un caz similar din Marea Britanie, al unei fetiţe de 12 ani, unde cuplul britanic de obsedați a fost sancţionat aspru, bărbatul la 18 ani detenţie, iar mama fetiţei la 6 ani.

Sub lupa presei

Între cele 36 dosare aflate din 2016 pe rolul instanţelor din Bihor privind acte sexuale cu minor care pot fi consultate pe portalurile judecătoriilor din judeţ au existat, totuşi, şi excepţii, în care instanţele au dispus pedepse cu executare. De pildă, orădeanul Iulian Colţa, care şi-a sedus şi agresat sexual propria fiică de 13 ani, a fost condamnat definitiv la 4 ani de detenţie la Curtea de Apel Oradea după ce, iniţial, Judecătoria îi dăduse 6 ani şi 8 luni.

Tot la închisoare cu executare, 4 ani şi 8 luni, a fost condamnat, deocamdată la Judecătoria Oradea, pedofilul Gheorghe Gârdan, care îşi alegea victimele în biserică, fiind dovedit că a corupt şi agresat sexual trei copii, cel mai mic de 7 ani. Poate nu întâmplător, însă, căci ambele cazuri se aflau deja în atenţia publică, datorită presei.

În sfârșit, anchetă

Săptămâna trecută, CSM a dispus un amplu control tematic la instanţe şi parchete asupra dosarelor privind infracţiuni la viaţa sexuală cu victime minore (viol, act sexual cu un minor) soluţionate din 1 februarie 2014 până în prezent. Nici această decizie nu a fost luată, însă, din iniţiativa proprie a Consiliului, ci în urma unor campanii de presă şi investigaţii jurnalistice, între care şi cele ale publicaţiilor Libertatea, beta.dela0.ro şi BIHOREANUL.

Verificările inspectorilor judiciari vor viza practica instanţelor şi parchetelor „referitoare la aprecierea consimţământului ca fiind valabil sau nevalabil prin raportarea la vârsta victimei”, adică tocmai problema reproşată de CEDO în cazul adolescentei din Bihor, şi anume că magistraţii încadrează abuzurile sexuale asupra minorilor ca şi cum victimele ar fi fost de acord să întreţină relaţii sexuale cu bărbaţi, care în unele cazuri le puteau fi chiar bunici. Or, dacă pentru actul sexual cu un minor pedeapsa este de 2-7 ani, violul având victima mai mică de 16 ani se pedepseşte cu închisoarea între 5 şi 12 ani.

Nu răspund

Până acum, dezvăluirile propriilor verdicte ruşinoase au rămas singura „neplăcere” pentru magistraţii îngăduitori cu violatorii de copii. Asta pentru că, deşi în baza Legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor, pot fi traşi la răspundere pentru erorile judiciare, totuşi niciunul n-a fost sancţionat ori chemat în judecată printr-o aşa numită acţiune în regres pornită de stat, prin Ministerul Finanţelor.

Motivul? Pentru asta ar fi trebuit ca CSM să constate că au acţionat cu rea-credinţă sau neglijenţă, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată. De ce s-ar şi întâmpla, de vreme ce statul le plăteşte greşelile, adică tot contribuabilul, inclusiv victimele şi familiile lor?


LA SECRET
Copii abuzaţi, doar în cifre

Cazurile vizând abuzuri sexuale asupra minorilor anchetate de procurori ori în cercetare judecătorească nu sunt făcute publice de autorităţile judiciare, invocându-se „protejarea victimelor”. De altfel, aceste procese se judecă în şedinţe secrete şi cel mai adesea nici nu sunt afişate pe portalul instanţelor, unde pot fi identificate părţile din proces, data şedinţelor de judecată şi soluţiile pronunţate.

Chiar şi aşa, potrivit rapoartelor Parchetului Curţii de Apel Oradea, doar anul trecut procurorii din Bihor au avut în lucru 88 de anchete vizând persoane acuzate de acte sexuale cu minori şi 7 de corupţie sexuală, iar în 2018 au anchetat 84 de acte sexuale cu minori şi 8 de corupţie sexuală.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Corectie
Niste nostalgici ai vremurilor cand hoardele de descreierati migratori invadau Europa.
Postat 17 Iunie 2020, 22:17 de Sunlight
Sentinte
Sunt vreo doi-trei mincinosi pe la comentarii. Niste nostalgici ai vremurilor cand hoardele de barabari migratori invadau Europa. Ar incerca sa fie si ei niste manipulatori, sustinand ca aici e iadul pe pamant. Coruptie este peste tot. Nu Romania este in top trei cele mai corupte tari din Europa. Topul celor mai corupte tari din UE este alcatuit de Grecia, Bulgaria si Ungaria (statistica Uniunii Europene).In cazul de fata, celor care au dat astfel de sentinte, trebuie sa le fie facute public numele, iar victimele sa-i dea in judecata.
Postat 17 Iunie 2020, 20:42 de Sunlight
Vai, ce noutăți
Parcă zilele trecute se scria ca nu știu ce procuroare făcuse un șmen cu locuința. Nu România e campioana absolută in europa la condamnări la cedo? Justiția e o altă caricatură ca orice altceva in țara asta. Justiția pentru care mulți români cu discernământ al crapului din crescătorie ieșeau să o apere în stradă. Pentru ca nu-i așa, nu vezi și nu te intereseaza nicio bătaie de joc la un metru de tine, până nu te afectează si apar cazuri gen caracal, abuzuri și nepăsări de tot felul. Nu-i bai, in câteva luni uită lumea, că asa merge la noi. Vor apărea alte mizerii, și iar vor cere dreptate. Și circul merge mai departe. Nimic nu se va schimba.
Postat 17 Iunie 2020, 11:29 de Cetatea
numele judecatorilor public
ar trebui sa faceti public numele judecatorilor care dau sentintele in aceste cazuri, ca sa fie legati de acesti infractori, atunci cand mamele lor si copiii lor vor citi ratacirile dereglatilor sexuali, sa se poata lauda cu performanta lor de magistrati. este absolut incredibil cum categoriile vulnerabile sunt lipsite de aparare in acest stat, unde hotii si criminalii circula liberi pe strazi, cu ajutorul celor care ar trebui sa asigure dreptatea si siguranta publica. astfel de cazuri ne pun pe ganduri daca Oradea este cu adevarat cel mai sigur oras din tara. in mod corect, celor recidivisti irecuperabili, cu asemeni incadrari, ar trebui sa li se ofere din oficiu un streang si ajutati sa dispara de pe aceasta lume.
Postat 17 Iunie 2020, 09:37 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON