URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Iunie 2020, 09:37

Cazul obsedatului din Balc care şi-a lăsat gravidă fiica vitregă de 12 ani, dar a primit o condamnare blândă, în vizorul Inspecţiei Judiciare

Cazul obsedatului din Balc care şi-a lăsat gravidă fiica vitregă de 12 ani, dar a primit o condamnare blândă, în vizorul Inspecţiei Judiciare (foto: generic, sursa: knews.kathimerini.com.cy)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce BIHOREANUL a relatat cazul şocant al bărbatului din Balc care şi-a agresat sexual fiica vitregă de doar 12 ani şi a obligat-o să-i nască doi copii, primind o condamnare blândă, cu suspendare, din partea judecătorilor de la Curtea de Apel Oradea, situaţia a ajuns în dezbaterea organismelor naționale.

Din oficiu 

Potrivit surselor ziarului, Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu şi a declanşat verificări în acest caz, în cadrul unui amplu control dispus de Comisia pentru Resurse Umane şi Organizare din Consiliul Superior al Magistraturii.

Pe 25 mai, Comisia a decis sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru realizarea unui "control tematic la instanţe şi parchete referitor la modul de investigare şi soluţionare a cauzelor privind infracţiuni la viaţa sexuală cu victime minore (viol, act sexual cu un minor), aflate pe rolul acestora în perioada 01.02.2014 – la zi".

Obiectivele verificării – potrivit minutei CSM – se vor axa în primul rând pe "practica instanţelor şi parchetelor referitoare la aprecierea consimţământului ca fiind valabil sau nevalabil prin raportarea la vârsta victimei". 

"Decizie revoltătoare"

Pe de altă parte, filiala Bihor a USR a cerut, vineri, public Consiliului Superior al Magistraturii să analizeze şi dosarul bărbatului din Balc. 

"Decizia revoltătoare a judecătorilor de la Curtea de Apel Oradea de a-l condamna cu suspendare trebuie şi ea analizată în cadrul procedurii pe care CSM a iniţiat-o în privinţa tuturor cazurilor de viol şi pedofilie unde vinovaţii au fost lăsaţi în libertate. În acest caz, bărbatul a continuat să-şi violeze fata după ce a fost trimis acasă de către judecători. Din păcate, de aici, de la bază, vine neîncrederea multor români în Justiţie. Degeaba ar funcţiona DNA cu motoarele turate la maxim, lucru care azi oricum nu se mai întâmplă, dacă procurorii şi judecătorii din Bihor nu sunt în stare să facă dreptate unei fetiţe violate ani de zile", susţin USR-iştii. 

Reprezentanţii partidului spun că "aceste nedreptăţi îi alungă pe români din ţară". "Oameni bătuţi, fetiţe violate, copii agresaţi, cazuri clare de violenţă conjugală rămân necercetate şi nepedepsite. De cele mai multe ori, ele nici măcar nu sunt reclamate la Poliţie. Iar atunci când se fac totuşi, plângerile stau cu anii în sertarele Parchetului. 3 din 4 cazuri de acte sexuale cu victime copii sunt judecate în instanţele româneşti ca fiind consimţite, fapt aflat în contradicţie flagrantă cu dispoziţiile CEDO", atrag atenţia USR-iştii. 

Monstrul din Balc

Săptămâna trecută, BIHOREANUL a dezvăluit faptele şocante ale bihoreanului Augustin Cornel Varga, din satul Almaşu Mare, comuna Balc. Acesta şi-a folosit fiica vitregă, de doar 12 ani, pentru a-şi satisface poftele sexuale, ba mai mult a şi lăsat-o însărcinată, chiar cu ştirea mamei.

Deşi procurorii i-au reţinut infracţiunea în formă agravată, pentru că victima nu împlinise 13 ani şi se afla în grija lui, iar în acest caz legea penală prevede pedepse între 3 şi 10 ani de închisoare, judecătorii din Marghita l-au condamnat pe bărbat la doar 2 ani de detenţie, adică sub minim. Pedeapsa, pronunţată în septembrie 2016, nici măcar nu a rămas în picioare, căci magistraţii de la Curtea de Apel Oradea au decis suspendarea executării pedepsei pe o perioadă de supraveghere de 3 ani.

Bărbatul a ajuns după gratii abia după ce a încălcat condiţiile perioadei de supraveghere.

Ulterior, fata a mai născut un copil, conceput tot în urma abuzurilor tatălui ei vitreg. În prezent, Varga e judecat în al doilea proces, declanşat pe numele lui tot de procurorii din Marghita şi tot pentru infracţiunea de act sexual cu un minor în formă agravată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON