URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 02 OCTOMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Și a venit ziua meciului cel mare. Așa cum era de așteptat, bihorenilor le-au tremurat picioarele în meciul cu băieții antrenați de Gigi Becali. Pe undeva, este explicabil. După ce joci derby-ul cu Șomcuta Mare, unde, la ei acasă, meciul întârzie o jumătate de oră pentru a putea scoate gâștele de pe gazon, când după meciul cu FCSB te așteaptă acasă un examen greu cu băieții din Periam, sigur că nu dai totul pentru o competiție totuși secundară, precum Cupa României...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Se cunosc circa 3.500 de specii de şerpi, din care mai puţin de o zecime sunt specii veninoase. La noi, singurul şarpe veninos este vipera cu corn, a cărei muşcătură este gravă şi se recunoaşte după cele două urme lăsate de colţii şarpelui şi care la scurt timp sunt înconjurate de o coroană de mici vezicule.
26 Ianuarie 2016, 17:51

Drapelul lui Avram Iancu a fost expus la Oradea înainte de a fi vândut la licitaţie de familia lui Vadim Tudor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Drapelul de luptă atribuit unei legiuni a lui Avram Iancu a fost expus marţi în sala mare a Primăriei, în cadrul unei acţiuni de marketing a casei de licitaţii care îl va scoate la licitaţie pe 3 februarie la Bucureşti.

La prezentarea drapelului au participat elevi şi studenţi aduşi de profesorii lor, poliţişti de frontieră, foşti militari şi membri PRM. Dacă vizitatorii mai în vârstă s-au limitat să admire exponatul de la distanţă, mult mai îndrăzneţi, micuţii s-au adunat imediat în faţa cutiei de sticlă şi au fotografiat drapelul cu telefoanele mobile ca să aibă ce pune pe Facebook.

Prapor cusut la maşină

"Avem lângă noi un monument istoric. Avram Iancu a fost o personalitate a mijlocului secolului XIX, implicat de tânăr în deşteptarea naţională a românilor din Transilvania", a făcut în faţa asistenţei, o punere în context, istoricul Gabriel Moisa.

Valeriu Sângeorzan, directorul de marketing al casei de licitaţii Artmark, care va scoate drapelul la vânzare pe 3 februarie, a spus că steagul de luptă este de fapt un prapor bisericesc scos pe câmpul de luptă în chenar tricolor ca să îmbărbăteze oamenii.

"În anul 2013 o comisie de specialişti a stabilit autenticitatea acestui obiect. Drapelul este cusut manual şi are o zonă în care s-a folosit maşina de cusut. Probabil, de-a lungul timpului cineva a încercat să îl refacă pentru a nu se deteriora", a spus Sângeorzan.

Vânzare cu scandal

Drapelul a fost analizat în urmă cu trei ani, când Corneliu Vadim Tudor a vrut să îl vândă pentru minim 10.000 euro, dar licitaţia a fost blocată în urma intervenţiei lui Gheorghe Funar care l-a acuzat pe liderul PRM de furt.

În vreme ce Vadim a susţinut că a primit drapelul cadou în timpul festivităţilor de la Ţebea de la un moţ bătrân care îl avea moştenire de familie de la un antecesor, Funar a afirmat că acesta a fost oferit de donator partidului şi nu preşedintelui PRM.

Procesul dintre cele două părţi a luat sfârşit după decesul lui Vadim Tudor doar pentru că reclamantul nu a mai vrut să se judece şi cu moştenitorii acestuia. Familia vrea să vândă drapelul în cadrul unei licitaţii în care va încerca să mai valorifice aproape 500 de obiecte din colecţia fostului lider PRM printre care o depeşă semnată de Napoleon Bonaparte, o scrisoare a romancierului Victor Hugo şi mai multe manuscrise aparţinând lui Nicolae Iorga.

Suflet de vânzare...

Chiar dacă procesul a încetat, scoaterea la vânzare a drapelului a stârnit nemulţumirea naţionaliştilor lui Avram Iancu. "Este inadmisibil. Sufletul românesc nu este de vânzare!", a protestat un bărbat prezent la conferinţa de prezentare a drapelului. "Înţeleg că se poate licita inclusiv online. Aşa se poate ajunge în situaţia să-l cumpere un hortist şi să-l scoată din ţară", a spus un altul.

Contestatarii vânzării drapelului au acuzat casa de licitaţii de lipsă de moralitate pentru că intermediază tranzanţia unui obiect din patrimoniul naţional în schimbul unui comision de 20%. Potrivit reprezentanţilor firmei, drapelul este râvnit atât de colecţionari privaţi cât şi de muzee, instituţii publice şi primăriii din ţară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6864 RON
  • 1 EUR = 4.9746 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON