URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 06 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Ianuarie 2016, 17:51

Drapelul lui Avram Iancu a fost expus la Oradea înainte de a fi vândut la licitaţie de familia lui Vadim Tudor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Drapelul de luptă atribuit unei legiuni a lui Avram Iancu a fost expus marţi în sala mare a Primăriei, în cadrul unei acţiuni de marketing a casei de licitaţii care îl va scoate la licitaţie pe 3 februarie la Bucureşti.

La prezentarea drapelului au participat elevi şi studenţi aduşi de profesorii lor, poliţişti de frontieră, foşti militari şi membri PRM. Dacă vizitatorii mai în vârstă s-au limitat să admire exponatul de la distanţă, mult mai îndrăzneţi, micuţii s-au adunat imediat în faţa cutiei de sticlă şi au fotografiat drapelul cu telefoanele mobile ca să aibă ce pune pe Facebook.

Prapor cusut la maşină

"Avem lângă noi un monument istoric. Avram Iancu a fost o personalitate a mijlocului secolului XIX, implicat de tânăr în deşteptarea naţională a românilor din Transilvania", a făcut în faţa asistenţei, o punere în context, istoricul Gabriel Moisa.

Valeriu Sângeorzan, directorul de marketing al casei de licitaţii Artmark, care va scoate drapelul la vânzare pe 3 februarie, a spus că steagul de luptă este de fapt un prapor bisericesc scos pe câmpul de luptă în chenar tricolor ca să îmbărbăteze oamenii.

"În anul 2013 o comisie de specialişti a stabilit autenticitatea acestui obiect. Drapelul este cusut manual şi are o zonă în care s-a folosit maşina de cusut. Probabil, de-a lungul timpului cineva a încercat să îl refacă pentru a nu se deteriora", a spus Sângeorzan.

Vânzare cu scandal

Drapelul a fost analizat în urmă cu trei ani, când Corneliu Vadim Tudor a vrut să îl vândă pentru minim 10.000 euro, dar licitaţia a fost blocată în urma intervenţiei lui Gheorghe Funar care l-a acuzat pe liderul PRM de furt.

În vreme ce Vadim a susţinut că a primit drapelul cadou în timpul festivităţilor de la Ţebea de la un moţ bătrân care îl avea moştenire de familie de la un antecesor, Funar a afirmat că acesta a fost oferit de donator partidului şi nu preşedintelui PRM.

Procesul dintre cele două părţi a luat sfârşit după decesul lui Vadim Tudor doar pentru că reclamantul nu a mai vrut să se judece şi cu moştenitorii acestuia. Familia vrea să vândă drapelul în cadrul unei licitaţii în care va încerca să mai valorifice aproape 500 de obiecte din colecţia fostului lider PRM printre care o depeşă semnată de Napoleon Bonaparte, o scrisoare a romancierului Victor Hugo şi mai multe manuscrise aparţinând lui Nicolae Iorga.

Suflet de vânzare...

Chiar dacă procesul a încetat, scoaterea la vânzare a drapelului a stârnit nemulţumirea naţionaliştilor lui Avram Iancu. "Este inadmisibil. Sufletul românesc nu este de vânzare!", a protestat un bărbat prezent la conferinţa de prezentare a drapelului. "Înţeleg că se poate licita inclusiv online. Aşa se poate ajunge în situaţia să-l cumpere un hortist şi să-l scoată din ţară", a spus un altul.

Contestatarii vânzării drapelului au acuzat casa de licitaţii de lipsă de moralitate pentru că intermediază tranzanţia unui obiect din patrimoniul naţional în schimbul unui comision de 20%. Potrivit reprezentanţilor firmei, drapelul este râvnit atât de colecţionari privaţi cât şi de muzee, instituţii publice şi primăriii din ţară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7282 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON