URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Iulie 2020, 19:15

Dr. Carp răspunde acuzațiilor USR Bihor: Materialele medicale importate din China au fost certificate, necesare și utile

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Gheorghe Carp, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea, a reacționat, miercuri, la criticile aduse de USR Bihor achiziției de echipamente medicale realizate de municipalitate direct din China, în starea de urgență. La fel ca directorul APTOR, Mihai Jurca, doctorul Carp consideră că e vorba de o acțiune de tip electoral, materialele cumpărate fiind certificate, absolut necesare la începutul pandemiei și și-au dovedit utilitatea pentru personalul medical.

”Discuții cu caracter electoral”

„Doresc să fac câteva precizări în ceea ce privește achiziția de materiale sanitare de protecție din China pentru spitalele din Oradea și județul Bihor, din perioada stării de urgență, în contextul pandemiei Covid-19. Mă voi referi mai exact la fondul problemei și nu la alte discuții cu caracter electoral lansate de un partid politic”, precizează de la început comunicatul dr. Carp, care la vremea respectivă era coordonatorul tuturor spitalelor din județ.

„Materialele sanitare de protecție achiziționate în luna martie de către Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea au certificate de conformitate europeană, fără de care ele nu ar fi putut fi importate în România, acestea fiind verificate de instituțiile de control abilitate”, arată managerul.

Carp precizează că achiziția a fost „absolut necesară”, stocurile de materiale de protecție ale spitalelor de la începutul pandemiei fiind suficiente „pentru câteva săptămâni în condiții normale, dar insuficiente pentru situația creșterii numărului de cazuri”, astfel încât autoritățile locale au „făcut tot ceea ce a depins de noi pentru a ține lucrurile sub control, pentru a proteja personalul medical și populația de riscul răspândirii virusului Covid-19”.

„Aceste materiale, achiziționate și folosite în ultimele luni de personalul medical din toate spitalele din Oradea și din județul Bihor, și-au dovedit utilitatea, drept urmare nu au existat reclamații din partea spitalelor iar cadrele medicale nu s-au îmbolnăvit, așa cum s-a întâmplat în alte spitale din România”, mai arată Carp.

„Înțelegem caracterul electoral al afirmațiilor, dar noi vă asigurăm că vom continua să facem ceea ce trebuie pentru a ține lucrurile sub control în județul nostru”, încheie managerul Spitalului Județean.

Pro și contra

La rândul său, la solicitatea BIHOREANULUI, directorul APTOR a catalogat drept mișcare politică analiza făcută de USR documentelor privind achiziția din China.

"Eu înţeleg demersul lor, e un demers de campanie politică, pe care eu nu vreau să-l comentez. Aş putea să spun că după război mulţi viteji se arată. Cu materialele n-am avut probleme, corpul medical a folosit echipamentele, au fost conforme", a spus Jurca.

Dpă cum se știe, USR Bihor a anunţat, marţi, că a finalizat analiza achiziţiei materialelor şi echipamentelor de protecţie, comandate acum trei luni de Primăria Oradea şi Spitalul Judeţean din China, şi a ajuns la concluzia că informaţiile prezentate publicului nu corespund cu documentele contractuale, în special sub aspectul certificării și al verificării conformității lor.

În consecinţă, USR-iştii solicită inspecţia echipamentelor „prin intermediul unei companii acreditata si competenta pentru asemenea inspectii”, dar şi demisia principalilor responsabili, directorul APTOR, Mihai Jurca, şi coordonatorul de atunci al spitalelor bihorene, dr. Gheorghe Carp.

Pe cont propriu

La jumătatea lunii aprilie au fost aduse în România, cu mai multe transporturi aeriene, unele aeronave aterizând direct la Oradea, 72 de tone de materiale medicale din China, valorând 3,3 milioane de dolari și  constând între altele în bonete, botoşei, ochelari, viziere măşti simple, măşti FFP3. S-au adăugat costurile cu transportul, manipularea în terminalele cargo şi inspecţia, care s-au ridicat la 712.432 de dolari.

Cu acel prilej, Mihai Jurca a subliniat că municipalitatea a reuşit să obţină preţuri sub cele ale pieţei, o mască simplă (cu costurile de transport cu tot) ajungând la 1,75 lei, iar o mască FFP 3 la 14 lei. Încă de atunci, acesta a subliniat că – în plină pandemie când achiziţiile se făceau greu, stocurile erau puţine, iar transporturile de mărfuri erau îngreunate – exista riscul ca medicii şi personalul din linia întâi să rămână fără materiale de protecţie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Usr
In ultima vreme acest partid a luat-o rau pe aratura. Ei stiu doar sa critice. In rest, nu fac nimic ca sa nu greseaca. In aprilie, cand toata lumea era disperata ca nu sunt materiale de protectie, cand mergea personalul medical la spital echipat diar cu masti chirurgicale, unde era USR-ul? Cu capul în nisip. Altii s-au dat peste cap si au sdus in Bihor materiale pt care alte state ar fi dat dublu sau triplu doar sa le aiba si avum cand criza materialelor de protectie a trecut apar vitejii de la USR sa sr bata cu caramids in piept ca ei au facut o investigație! Ar trebui ca in loc sa-si consume timpul pe investigații sa incerce sa facă ceva si pt Romania. Apropo, daca au fost asa de proaste materialele, de ce nu am svut cazuri de coronavirus la personalul medical cum au avut celelalte judete. Au reusit sa ia materialele prea ieftine ca s-au zgsrcit? Probabil ca trebuia sa lase USR sa se ocupe, treceau ei totul printr-un intermediar si poate asa isi rezolvau banii de campanie electorala. Rusinica!!!!
Postat 08 Iulie 2020, 23:13 de andy
Mai există organe de anchetă în țara asta????
Oameni buni, despre ce vorbim? Lista DNA este plină, tic tac.
Postat 08 Iulie 2020, 20:15 de CalinDMS
Materiale certificate !?!
De cine? De "guvernul meu" ... care e foarte competent în a compara FP2 cu FB3 !?! Ha, ha, ha ... la 3 lei, cât au vrut să pună prețul mai apoi, după ce farmaciile au zis "pas", pentru că nu sunt conforme cu cerificarea CE. Ha, ha ... !?! Carp, Bolojan și restul haitei de habarniști în materie de achiziții conforme cu normele SEAP, sunt deja pe lista DNA cu aceste cumpărături, conforme doar cu standardele magazinelor care vând papuci, halate sau mănuși, trimise prin Dubai de generalul(r) SIE ... Hideg, cel care a sponsorizat PNL prin STS, ca să nu iasă mai prost decât pe vremea informatorilor Quintus, Muscă, etc !?! Ha, ha, ha ... "e-liberare" scrie oe fruntea voastră de amatori.
Postat 08 Iulie 2020, 20:11 de CrisDumi
Felicitări DR. CARP
Rușine USR
Postat 08 Iulie 2020, 19:53 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON