URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Iulie 2020, 16:13

USR Bihor consideră dubioasă achiziţia materialelor medicale din China şi cere demisia lui Gheorghe Carp şi a lui Mihai Jurca

USR Bihor consideră dubioasă achiziţia materialelor medicale din China şi cere demisia lui Gheorghe Carp şi a lui Mihai Jurca Gheorghe Carp şi Mihai Jurca la sosirea aeronavelor cu materiale medicale în Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

USR Bihor a anunţat, marţi, că a finalizat analiza achiziţiei materialelor şi echipamentelor de protecţie, comandate acum trei luni de Primăria Oradea şi Spitalul Judeţean din China, şi a ajuns la concluzia că informaţiile prezentate publicului nu corespund cu documentele contractuale. În consecinţă, USR-iştii solicită inspecţia echipamentelor, dar şi demisia principalilor responsabili, directorul APTOR, Mihai Jurca, şi coordonatorul de atunci al spitalelor bihorene, dr. Gheorghe Carp.

Achiziţie de 3,3 milioane dolari

USR aminteşte că detaliile tranzacţiei au fost prezentate în data de 23 aprilie a.c. prin comunicate oficiale şi o serie amplă de articole de presă. Conform celor doi reprezentanţi, valoarea materialelor cumpărate a fost de 3.322.907 dolari, la aceasta adăugându-se cheltuieli cu transportul, manipulare terminale cargo, taxe comisionar vamal, inspecţie tehnică în China, în valoare totală de 712.432 dolari.

Autorităţile locale au afirmat atunci că au ales furnizorul materialelor pe baza faptului că acesta nu a solicitat plata întregii sume în avans şi avea capacitatea de a produce şi livra întreaga cantitate de produse, fiind eliminaţi astfel intermediarii, că toate materialele achiziţionate au certificate de conformitate europeană, sunt sigure şi performante, de calitate şi au fost verificate încă din fabrică de o companie expertă la nivel global, că s-a realizat un parteneriat public privat pentru consultanţa şi expertiza în această achiziţie publică, că transportul materialelor a fost de aproximativ 20% din valoarea achiziţiei etc.

Concluziile analizei USR, care a solicitat şi a primit - abia după 45 de zile - documentele achiziţiei, dar pe care le consideră incomplete, sunt că afirmaţiile responsabililor locali nu sunt decât în parte acoperite de acte. Cu toate acestea, nu se spune nimic despre preţul unitar la care au fost cumpărate măştile, combinezoanele şi celelalte echipamente, despre care autorităţile locale susţineau că au fost printre cele mai mici din ţară, deşi şi acest lucru a fost contestat la vremea respectivă tot de reprezentanţi ai USR.

USR: Plata s-a făcut în avans!

În esenţă, USR-istii sustin ca, cu ajutorul consultantei oferita de firma Benvenuti, municipalitatea a ales un anumit furnizor chinez prin intermediul caruia s-au achizitionat 69 de tone de materiale de protectie, dar provenind din 6 fabrici diferite, astfel ca se poate spune ca produsele au venit tot printr-un intermediar.

De asemenea, considera ca ar fi falsa informatia ca furnizorul nu a solicitat plata in avans. Conform contractului, cumparatorul se obliga la plata unui avans de 50% din valoarea contractului la semnarea contractului si 50% "before EX factory" (adica inainte de iesirea marfurilor din fabrica), fapt ce echivaleaza cu "plata 100% in avans".

La solicitarea USR Bihor, Spitalul Judetean Oradea a transmis 7 "certificate de conformitate europeana" emise de 5 companii diferite, dar USR sustine ca a contactat si a discutat cu 4 din cei 5 emitenti ai certificatelor, care ar fi precizat ca acestea "reprezinta mai degraba anumiti pasi din procesul de certificare". De asemenea, analiza respinge ideea ca, pentru a garanta calitatea produselor, Primaria Oradea a angajat o companie globala care le-a inspectat inca din fabrica, aratand ca, potrivit documentelor, respectiva companie ar fi facut doar o "inspectie vizuala".

"Nici unul dintre cele 12 tipuri de produse achizitionate nu se prezinta, conform documentelor care ne-au fost furnizate, cu certificate de conformitate europeana sau cu declaratii de conformitate... Cei doi reprezentanti ai municipalitatii au stiut de la bun inceput ce fel de produse achizitioneaza (ieftine, de la producatori neconsacrati, fara certificate de conformitate) dar, din motive asupra carora putem doar specula, au transmis public, in mod insistent, ca toate produsele respecta toate normativele in vigoare, iar o firma "globala" si-a asumat verificarea acestora. In fapt, dupa cum se dovedeste, documentele invocate nu exista sau sunt altceva decat ne sunt prezentate, iar compania si-a asumat doar o inspectie vizuala, tehnica, a produselor pregatite de livrare, nicidecum o verificare de conformitate si/sau de calitate", sustine USR.

Cer demisia pentru "trunchieri şi manipulări"

Declaratia acuza nu doar achizitia in sine, de produse posibil neconforme, ci si faptul ca administratorii locali "au conceput si prezentat public, in mod coordonat si intentionat, prin trunchieri si manipulari de informatii, o imagine care nu corespunde realitatii, prin aceasta amagind opinia publica si personalul medical si de interventie ca are la dispozitie produse de protectie verificate, certificate si performante creand astfel o falsa stare de securitate", iar "riscul la care cei doi reprezentanti ai municipalitatii au astfel expus mii de persoane nu poate fi justificat nici prin dorinta de a face economii in bugetul municipalitatii, nici prin caracterul exceptional al starii de necesitate".

Reprezentantii USR cer, in final, "demisia celor doi reprezentanti ai municipalitatii (Mihai Jurca – Primaria Oradea si Gheorghe Carp – Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Oradea) care au conceput, supravegheat si coordonat achizitia de materiale de protectie din China", considerand-o "un gest de normalitate". De asemenea, ei solicita Primariei Oradea si Spitalului Judetean furnizarea tuturor documentelor achizitiei, precum si demararea unei actiuni de verificare a conformitatii produselor achizitionate din China prin intermediul unei companii acreditate si competente.

Cu aeronave, la Oradea

La jumătatea lunii aprilie au fost aduse în România, cu mai multe transporturi aeriene, unele aeronave aterizând direct la Oradea, 72 de tone de materiale medicale din China (nu 69 tone, câte spune USR). Oraşul a plătit 3,3 milioane de dolari pentru această achiziţie constând între altele în bonete, botoşei, ochelari, viziere măşti simple, măşti FFP3. S-au adăugat costurile cu transportul, manipularea în terminalele cargo şi inspecţia, care s-au ridicat la 712.432 de dolari.

 

Detaliile achiziţiei au fost prezentate ulterior, pe 23 aprilie, de către dr. Gheorghe Carp, care coordona la acea vreme toate spitalele din Bihor, respectiv de Mihai Jurca, preşedintele APTOR, care a coordonat achiziţia din partea Primăriei Oradea.

Atunci, Mihai Jurca a subliniat că municipalitatea a reuşit să obţină preţuri sub cele ale pieţei, o mască simplă (cu costurile de transport cu tot) ajungând la 1,75 lei, iar o mască FFP 3 la 14 lei. Încă de atunci, acesta a subliniat că – în plină pandemie când achiziţiile se făceau greu, stocurile erau puţine, iar transporturile de mărfuri erau îngreunate – exista riscul ca medicii şi personalul din linia întâi să rămână fără materiale de protecţie.

În aceeaşi conferinţă, Jurca a spus că municipalitatea a cumpărat materialele de la firma Jiangsu Hubao Imp Exp co ltd, cu un avans de 30% în condiţiile în care, având în vedere pandemia de COVID 19, companiile chineze vindeau doar cu plata în avans.

Tot acesta a dat asigurări că achiziţia a fost verificată de specialişti şi că materialele îndeplinesc standardele europene de calitate. "Am angajat o companie globală, expertă în inspecţii tehnice, astfel încât să fie inspectată fabrica, iar după ce am primit rapoarte că produsele sunt conforme cu specificaţiile, am solicitat să trimită mostre. Acesta au ajuns în patru zile prin curier expres şi au fost analizate încă o dată de personalul medical", a explicat, la acea vreme, Jurca.

Vezi întreaga analiză făcută de USR pe tema achiziţiilor, aici!

UPDATE: "După război mulţi viteji se arată"

Contactat de BIHOREANUL, Mihai Jurca a caracterizat analiza făcută de USR drept o mişcare politică. "Deocamdată n-am apucat să văd în detaliu ceea ce au spus cei de la USR. Eu înţeleg demersul lor, e un demers de campanie politică, pe care eu nu vreau să-l comentez. Aş putea să spun că după război mulţi viteji se arată. Cu materialele n-am avut probleme, corpul medical a folosit echipamentele, au fost conforme", s-a rezumat Mihai Jurca să declare.

Rămâne de văzut dacă municipalitatea sau Spitalul Judeţean Oradea vor transmite un punct de vedere în care să răspundă detaliat acuzaţiilor făcute de USR.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
USR CE A FACUT IN ACEASTĂ PANDEMIE PENTRU CETATENI? ĂȘTIA NU FAC NIMIC DOAR ȘTIU SA CRITICE DE CAND S AU INFINTAT SE CEARTA SI INTRE EI PENTRU CIOLAN PARCA SUNT LA GRĂDINIȚĂ, CUM VOR CONDUCE TARA ACESTI IRESPONSABILI????
Fake news marca USR ,începeți sa deveniți plictisitori la fel ca Dragnea cu interviul de la Realitatea TV.Fapte nu vorbe și dovezi concrete daca nu gura mica pentru că de când v ați înființat zbierați doar că nimic nu e bine și va certați între voi ,când o să puneți mana sa faceți ceva util pentru bihoreni și pt români?
Postat 08 Iulie 2020, 12:57 de 007
dubioasă achiziţia...
...la fel de dubioasa precum mita de 700.000€ pe care o voia gigelul ala de la unifarm.Adica s-a gindit el asa,pe persoana fizica,sa-si rezolve existenta paminteana.Nu,n-a avut nici o structura in spate,doar asa ,pentru dinsul...Toate leprele s-au aciuat pe linga stat si structurile lui,sugind esenta natiunii,o tara nenorocita,mutilata si automutilata
Postat 08 Iulie 2020, 09:32 de excalibur
..........
In mandatele birtinezului au fost ,,n" cazuri in care s-ar fi impus interventia dna-ului! Nu s-a intamplat nimic, lucrurile au mers din rau in mai rau. Nici acum nu se va intampla nimic. Ce-i mai grav e ca nici in 27 septembrie. ,,A furat dar a si facut ceva" este sloganul castigator folosit de multi. Sunt curios cati vor merge la vot pt. a valida ,,Fara penali in functii publice!"
Postat 08 Iulie 2020, 05:24 de pinonel
Cat despre USR:
Iata decaratia unui important lider USR care tocmai si-a dat demisia din acest partid: Raluca Amariei: "USR-ul nu mai poate fi salvat. A primit pe buna dreptate eticheta de NEOMARXIST". Vedeti intreaga declaratie pe pagina de facebook a doamnei Raluca Amariei.
Postat 07 Iulie 2020, 22:05 de Sunlight
Trebuie facute cercetari amanuntite
Daca se fac vinovati de coruptie trebuie sa plateasca. Sa infunde puscaria!
Postat 07 Iulie 2020, 20:25 de Sunlight
oradea_mea_si_a_ta
Când s-au aliat liberalii cu socialiștii, USL, nu ai pus egal?
Postat 07 Iulie 2020, 17:26 de oradeaveche
pe bune?
Nu trebuie tolerata nici o actiune de coruptie, insa a analiza aceste achizitii azi, cand exista un stoc-tampon si o situatie sub control mi se pare cam mult. Sa nu uitam ca in aprilie, inclusiv SUA luau echipamente direct de pe aeroport, deoarece era penurie de echipamente la nivel mondial. Nu stiu ce ar fi comentat acesti indivizi daca s-ar fi ajuns sa nu existe deloc masti in Romania si medicii sa nu se poata ocupa de bolnavi din lipsa echipamentelor. Pana la urma voi ajunge sa mai pun un egal: psd=pnl=udmr=alde=pro=pmp=usr. S-au s-a aliat usr cu psd, mai nou? Aia (psd) de au dat ordin de zi pe unitate sa se scotoceasca, prin toate institutiile pe care le mai controleaza (din vina pnl), achizitiile din pandemie ca sa aiba * de aruncat in campania electorala. Dupa ce ei, psd+udmr+alde, nu au fost in stare sa faca stocuri normale in anii trecuti, fara nici o pandemie si au tocat banii pe prostii. Le recomand celor de la usr sa stea in banca lor si sa demonstreze la guvernare ca sunt in stare sa faca ceva si sa nu mai tot faca scandal, ca s-ar putea ca procentele estimate sa fie baloane de sapun daca ii descurajeaza pe cei care au riscat dandu-le votul.
Postat 07 Iulie 2020, 17:07 de oradea_mea_si_a_ta
USR=Gașcă de papagali
Iata-i pe cei imaculati că sunt pregătiți de mare scandal ,poate reușesc și ei sa ajunga la ciolan. Așteptăm fapte domnilor securiști ,scuze useristi,am fi ...interesesati sa va prezentati cu proiecte.Cu para si blocajele nu mai tine la oradeni,aici valoarea si eficienta conteaza. Dar voi unde ati fost in pandemie pentru ca nu v-am vazut si nici auzit...poate ati fost ocupati cu morcovul...iar dupa razboi iaca vitejii ...trist pt voi,societatea are nevoie de altfel de politicieni ,din pacate voi ati esuat
Postat 07 Iulie 2020, 17:05 de tattianasilva6
Băi și amar de USR
La fel au spus că s-au tăiat 20000 de copaci in Oradea. Daca mai continuați cu prostiile o să ajungeți egal cu UDMR
Postat 07 Iulie 2020, 16:37 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON