URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Aprilie 2020, 17:35

Primăria Oradea dă explicaţii: Cum s-au cumpărat materiale sanitare de 3,3 milioane dolari din China. Acestea au fost verificate în prealabil inclusiv de medici orădeni (VIDEO)

Municipalitatea orădeană a cumpărat cu 3,3 milioane dolari 72 de tone de materiale medicale din China după ce le-a verificat printr-o firmă de profil şi apoi cu ajutorul medicilor orădeni. 

Materialele, constând în măşti, viziere, costume, mănuşi şi altele au ajuns la Oradea săptămâna trecută cu ajutorul a trei transporturi aeriene.

"Costul materialelor a fost de 3,3 milioane dolari. Acestea constau în bonete, botoşei, ochelari, viziere măşti simple, măşti FFP3 şi altele, în total 12 poziţii. La aceste costuri de achiziţie s-au mai adăugat costuri de transport, de manipulare logistică în terminalele cargo precum şi de inspecţie în valoare de 712.432 dolari", a declarat joi, în cadrul unei transmisii video făcute pe Facebook, directorul Agenţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune, Mihai Jurca.

"Exista un risc real să nu avem protecţie pentru medici"

Directorul Jurca a fost însărcinat de primarul Ilie Bolojan să se ocupe de achiziţia de materiale medicale în condiţiile în care avea relaţii de colaborare cu firmele din parcurile industriale orădene cu parteneri în China încă din vremea în care a lucrat pentru Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea, iar stocul de materiale medicale al spitalelor bihorene abia dacă ajungea pentru două săptămâni în condiţii normale şi nu de epidemie de coronavirus.

"Costurile ar fi fost mai mari dacă nu am fi beneficiat de sprijinul unor filiale ale unor companii. Cheltuielile de transport se ridică la 21,4% din valoarea comenzii făcute şi, dacă ar fi să exemplificăm, o mască simplă, cu transport cu tot, costă undeva la 1,75 lei, iar o mască FP3 costă 14 lei", a declarat Jurca.

Directorul a precizat că municipalitatea orădeană a reuşit să facă aceste achiziţii, la preţuri sub cele de piaţă, în condiţiile în care nu existau oferte, iar tarifele au crescut dramatic.

"În piaţă nu existau furnizori care să poată livra necesarul, la termene rezonabile iar preţurile explodaseră. Peste 95% din materiale erau din China sau fabricate din China, iar în condiţiile în care transporturile către România, erau blocate exista un risc real ca în condiţiile exploziei de cazuri să nu avem protecţie pentru personalul din linia întâi", a declarat Jurca.

Conform standardelor europene...

Municipalitatea reuşit să achiziţioneze materialele medicale de la firma Jiangsu Hubao Imp Exp co ltd, cu un avans de 30% în condiţiile în care, având în vedere pandemia de COVID 19, companiile chineze vindeau doar cu plata în avans.

"Am cerut companiei oferte de preţ şi când le-am am primit am analizat din trei puncte de vedere: costul, termenul de livrare şi termenul de plată. Astăzi, în condiţiile pandemiei toţi furnizorii din China solicită plata în avans. Cu sprijinul unei filiale, firma chineză a acceptat un avans de 30%", a spus Jurca.

Chiar şi aşa, materialele au fost comandate doar după ce municipalitatea s-a asigurat că acestea îndeplinesc standardele europene de calitate.

"Am angajat o companie globală, expertă în inspecţii tehnice, astfel încât să fie inspectată fabrica, iar după ce am primit rapoarte că produsele sunt conforme cu specificaţiile, am solicitat să trimită mostre. Acesta au ajuns în patru zile prin curier expres şi au fost analizate încă o dată de personalul medical", a povestit Jurca.

Potrivit directorului, cele 72 tone de materiale medicale vor asigura necesarul spitalelor orădene pentru următoarele două luni de zile.

Pentru un plus de transparenţă, municipalitatea orădeană a publicat, joi, un comunicat cu materialele achiziţionate, preţul în dolari şi în lei al fiecărui sortiment şi certificatele de conformitate ale acestora.

Astfel, cu costurile de transport incluse, spre exemplu, un combinezon a costat 94,31 lei, o pereche de mănuşi de protecţie lungi 0,35 lei, un halat chirurgical impermeabil ramforsat - 90,38 lei, o vizieră - 9,82 lei, o mască de unică folosinţă FFP3 - 14,77 lei, o bonetă - 0,28 lei, o mască chirurgicală cu trei straturi - 1,75 lei, o pereche de ochelari de protecţie - 17,37 lei. 

Explicaţii şi acuzaţii

Primarul Ilie Bolojan a promis de la sosirea primului transport că în cursul acestei săptămâni va face publice date privitoare la costurile materialelor cumpărate din China.

Explicaţiile au apărut la câteva zile după ce fostul director al agenţiei care gestionează parcurile industriale orădene, Delia Ungur, în prezent angajată în cursa pentru Consiliul Local ca reprezentant al USR Bihor, a acuzat municipalitatea, pe propria pagină de Facebook, că a făcut aceste achiziţii cu întârziere, la şase luni de la declanşarea pandemiei, şi la preţuri care ar fi de zece ori mai mari decât în vremuri normale.

Ungur a mai acuzat administraţia locală că a importat materialele din Republica Populară Chineză, definită ca "un stat totalitar care poartă în mare măsură vina pentru amploarea crizei sanitare".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
?!
Pana acum galbejitii i-au escrocat pe finlandezi, pe britanici, pe italieni, pe canadieni, pe.... pe cei pe care i-au putut! Britanicilor le-au dat o gaura de 20 mil. de $, le-au vandut niste porcarii pe post de ,,teste" detectare Covid-19. Crede cineva ca binomul birtinez+carp ar fi niscai genii pe care nu-i poate nimeni fraieri sau șpăgui?!
Postat 26 Aprilie 2020, 05:22 de pinonel
PCR transpartinic [SARS-CoV-RO]. Ep.: ”Clujana” SA faţă cu ...reacţiunea (...fostă ”portocalie”)!
””În piață nu existau furnizori care să poată livra necesarul, la termene rezonabile iar prețurile explodaseră. Peste 95% din materiale erau din China sau fabricate din China, iar în condițiile în care transporturile către România, erau blocate exista un risc real ca în condițiile exploziei de cazuri să nu avem protecție pentru personalul din linia întâi", a declarat Jurca.”” 1. O întrebare decentă pentru ”faraonul” local: De ce colegii dvoastră din nomenclatura PNL Cluj, nu au dat posibilitatea unor firme autohtone cu tradiție în industria ușoară ca: ”Clujana” SA din Cluj-Napoca, să pornească o linie de producție de echipament de protecţie sanitară (ex: măsti de protecţie ş.a.). 2. Sunt convins că ”Clujana” SA ar fi produs echipament de protecție sanitară conform, la un preț de producție/livrare mai accesibil pentru bugetul Statului Român, respectiv pentru buzunarul cetățeanului român, onest și de bună credință. Tot cei de la ”Ciuma roşie”, respectiv, deja regretata, Viorica V. Dăncilă or fi de vină?
Postat 25 Aprilie 2020, 14:33 de stefan
@celui care-si spune caragiale
In primul rand pare ca nu esti nou pe-aici. Eu zic ca vor primi de la chinezi valoarea totala plus 1 milion de $ pentru deranj.Este o rusine ca murdaresti cu astfel de comentarii pestilentiale numele unui atat de mare scriitor roman, alegandu-ti acest nick.
Postat 24 Aprilie 2020, 09:34 de Neutryno
Trompete
Nu va puteti aptine nici acum...nu aveti nici cea mai vaga urma de bun simt....trebuia dupa mintea voastra sa le aduca colacu sau miki ...v a lovit covidu la cap..nesimtotilor
Postat 24 Aprilie 2020, 08:05 de zorro
Tot ce pot sa spun E
MU13PSD
Postat 24 Aprilie 2020, 00:00 de Sandu2100
Parandărăt chinezesc
Filiera PNL-istă organizată a băgat în buzunare cel puțin 1 milion de dolari din ,,afacerea Covid chinezesc''.
Postat 23 Aprilie 2020, 23:39 de caragiale
Primarul Buzăului este urmărit penal ...
... pentru că a redus capacitatea transportului public local la jumătate, zădărnicind astfel lupta contra CoV-2 prin creșterea cu intenție a aglomerării în mijloacele locale din subordine !?! La Oradea s-a făcut fix la fel ... unde-i dosarul procurorilor ?!? Aha ... primarii liberali au adeverință de scutire !?!
Postat 23 Aprilie 2020, 18:14 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON