URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
09 Noiembrie 2018, 10:40

Două săptămâni de muzică clasică la Filarmonică: Simfoniile Toamnei aduc vedete la Oradea

Două săptămâni de muzică clasică la Filarmonică: Simfoniile Toamnei aduc vedete la Oradea foto: pages.vassar.edu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea de-a VI-a ediţie a "Simfoniilor Toamnei" aduce la Oradea, de luni, 12 noiembrie, vedete din lumea muzicii clasice. Filarmonica de Stat invită pe scenă nume sonore precum Gabriel Croitoru, cu Croitoru String Virtuosi, Josef Suilen, din Olanda, Mark Kadin, Rusia, Florin Ionescu-Galaţi, dar şi Cvartetul Brassai, Corul şi Orchestra Filarmonicii, într-un program bogat de concerte renumite simfonice, camerale şi corale.

Simfoniile Toamnei se află la ediţia a VI-a în Oradea, iar în săptămânile ce urmează, Filarmonica de Stat oferă pentru împătimiţii de muzică clasică, un regal de concerte în care vedete nu sunt doar invitaţii, ci şi programul bogat şi diversificat de lucrări.

Angry Birds şi Ciocârlia pe aceeaşi scenă

În deschidere, luni, 12 noiembrie, de la ora 19, melomanii se pot bucura de prestaţia instrumentiştilor de talie internaţională, tată şi fiică, Gabriel şi Simina Croitoru la vioară, alături de Croitoru String Virtuosi, ce vor marca "Un secol de muzică tradiţională românească pe scena Filarmonicii", cu lucrări renumite de G. Enescu, C. Porumbescu, C. Dimitrescu şi Gr. Dinicu, cum ar fi Hora Ţiganilor din România, Hora lui Dobrică sau Ciocârlia.

Ziua de marţi e dedicată "Fuziunii de culori – analogii milenare 2018", concert cameral cu lucrări contemporane, cum ar fi Dream Drawings, Angry Birds, Technical Levitation, susţinute de Klenyán Csaba, Szűcs Péter, Tóth Ramóna, Kedves Csanád, Zarándy Ákos.

Joi, dirijorul invitat Mark Kadin, din Rusia, cu o impresionantă carieră, va conduce Orchestra Filarmonicii, şi alături de solistul la oboi Gáti Sándor, propun spre audiere lucrări de Mozart, Haydn şi Ceaikovski.

Cvartetul Brassai: Barabás Sándor, Balogh András, Botár András şi Kostyák Előd, numit aşa deoarece violoncelistul cvartetului, Előd Kostyák, a primit în folosinţă violoncelul aflat odinioară, se crede, în proprietatea lui Brassai, se va produce vineri, de la ora 19, într-un concert cameral cu lucrări pentru cvartet de coarde, de Ceaikovski şi Ravel.

Vârf de lance la Simfoniile de Toamnă

În a doua săptămână, Festivalul Muzicii Clasice continuă luni, 19 noiembrie, de la ora 19, cu Corul Filarmonicii, sub bagheta dirijorului Lászlóffy Zsolt. Sala Enescu-Bartok va răsuna de astă dată de acordurile muzicii lui Bach, dar şi de lucrări ca Ave Maria, Cântecul voievodesei Lupu, Dans al cincilea în şase, Tatăl Nostru sau Vrednică eşti, la orgă interpretând Rado Judit.

Marţi este rândul Orchestrei de Cameră tot a Filarmonicii orădene să evolueze cu bine-cunoscutele Anotimpuri ale lui Vivaldi, Air, de Bach, şi Mica serenadă a lui Mozart, în cadrul Cameratei Michael Haydn, concertmaistru fiind Nagy Kálmán, iar solist flautistul Bálint János, din Ungaria.

Simfoniile Toamnei se încheie triumfal joi, 22 noiembrie, cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii, invitaţi fiind cunoscutul dirijor Josef Suilen, din Olanda, care s-a mai aflat pe scena orădeană, un dirijor extrem de puternic şi inspiraţional, şi virtuozul violonist Florin Ionescu-Galaţi, unul din vârfurile generaţiei sale în lumea muzicală. În programul celei mai anticipate seri se află lucrări de A. Dvořák: Carnaval, M. Bruch: Concert nr. 1, W. A. Mozart: Simfonia nr. 36 "Linz".

Abonamentele sunt valabile pentru toate concertele, iar biletele se găsesc la sediul Filarmonicii, de luni până vineri, între orele 11-17.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON