URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Noiembrie 2018, 10:40

Două săptămâni de muzică clasică la Filarmonică: Simfoniile Toamnei aduc vedete la Oradea

Două săptămâni de muzică clasică la Filarmonică: Simfoniile Toamnei aduc vedete la Oradea foto: pages.vassar.edu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea de-a VI-a ediţie a "Simfoniilor Toamnei" aduce la Oradea, de luni, 12 noiembrie, vedete din lumea muzicii clasice. Filarmonica de Stat invită pe scenă nume sonore precum Gabriel Croitoru, cu Croitoru String Virtuosi, Josef Suilen, din Olanda, Mark Kadin, Rusia, Florin Ionescu-Galaţi, dar şi Cvartetul Brassai, Corul şi Orchestra Filarmonicii, într-un program bogat de concerte renumite simfonice, camerale şi corale.

Simfoniile Toamnei se află la ediţia a VI-a în Oradea, iar în săptămânile ce urmează, Filarmonica de Stat oferă pentru împătimiţii de muzică clasică, un regal de concerte în care vedete nu sunt doar invitaţii, ci şi programul bogat şi diversificat de lucrări.

Angry Birds şi Ciocârlia pe aceeaşi scenă

În deschidere, luni, 12 noiembrie, de la ora 19, melomanii se pot bucura de prestaţia instrumentiştilor de talie internaţională, tată şi fiică, Gabriel şi Simina Croitoru la vioară, alături de Croitoru String Virtuosi, ce vor marca "Un secol de muzică tradiţională românească pe scena Filarmonicii", cu lucrări renumite de G. Enescu, C. Porumbescu, C. Dimitrescu şi Gr. Dinicu, cum ar fi Hora Ţiganilor din România, Hora lui Dobrică sau Ciocârlia.

Ziua de marţi e dedicată "Fuziunii de culori – analogii milenare 2018", concert cameral cu lucrări contemporane, cum ar fi Dream Drawings, Angry Birds, Technical Levitation, susţinute de Klenyán Csaba, Szűcs Péter, Tóth Ramóna, Kedves Csanád, Zarándy Ákos.

Joi, dirijorul invitat Mark Kadin, din Rusia, cu o impresionantă carieră, va conduce Orchestra Filarmonicii, şi alături de solistul la oboi Gáti Sándor, propun spre audiere lucrări de Mozart, Haydn şi Ceaikovski.

Cvartetul Brassai: Barabás Sándor, Balogh András, Botár András şi Kostyák Előd, numit aşa deoarece violoncelistul cvartetului, Előd Kostyák, a primit în folosinţă violoncelul aflat odinioară, se crede, în proprietatea lui Brassai, se va produce vineri, de la ora 19, într-un concert cameral cu lucrări pentru cvartet de coarde, de Ceaikovski şi Ravel.

Vârf de lance la Simfoniile de Toamnă

În a doua săptămână, Festivalul Muzicii Clasice continuă luni, 19 noiembrie, de la ora 19, cu Corul Filarmonicii, sub bagheta dirijorului Lászlóffy Zsolt. Sala Enescu-Bartok va răsuna de astă dată de acordurile muzicii lui Bach, dar şi de lucrări ca Ave Maria, Cântecul voievodesei Lupu, Dans al cincilea în şase, Tatăl Nostru sau Vrednică eşti, la orgă interpretând Rado Judit.

Marţi este rândul Orchestrei de Cameră tot a Filarmonicii orădene să evolueze cu bine-cunoscutele Anotimpuri ale lui Vivaldi, Air, de Bach, şi Mica serenadă a lui Mozart, în cadrul Cameratei Michael Haydn, concertmaistru fiind Nagy Kálmán, iar solist flautistul Bálint János, din Ungaria.

Simfoniile Toamnei se încheie triumfal joi, 22 noiembrie, cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii, invitaţi fiind cunoscutul dirijor Josef Suilen, din Olanda, care s-a mai aflat pe scena orădeană, un dirijor extrem de puternic şi inspiraţional, şi virtuozul violonist Florin Ionescu-Galaţi, unul din vârfurile generaţiei sale în lumea muzicală. În programul celei mai anticipate seri se află lucrări de A. Dvořák: Carnaval, M. Bruch: Concert nr. 1, W. A. Mozart: Simfonia nr. 36 "Linz".

Abonamentele sunt valabile pentru toate concertele, iar biletele se găsesc la sediul Filarmonicii, de luni până vineri, între orele 11-17.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON