URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 08 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vai, ce tragedie! O firmă din Oradea a blocat programul Casa Verde, lansat cu mult tam-tam și foarte târziu de geniile din Ministerul Mediului. De fapt, firma în cauză n-a făcut decât să ceară să se respecte legea. Or, ea fusese exclusă din lista instalatorilor validați de Administrația Fondului de Mediu, pentru că slujbașii de la Stat nu au respectat procedura, așa că patronii au deschis proces...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
26 Februarie 2010, 08:39

Două firme au cerut insolvenţa Companiei de Apă Oradea

În plin proces de extindere la nivelul întregului judeţ, Compania de Apă Oradea (CAO) se confruntă cu un val de procese pe care are toate şansele să le piardă. "Firmele Construcţii Bihor şi Acvatot SRL au cerut insilvenţa companiei pentru neplata lucărilor executate anul trecut. Banii trebuiau plătiţi de Ministerul Mediului, noi am făcut nenumărate solicitări, inclusiv la premierul Emil Boc, dar fără niciun rezultat", a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul CAO, Ovidiu Gavra.

Investiţia la care face referire managerul e în valoare de 46,5 milioane de euro şi vizează, printre altele, extinderea cu 108,2 kilometri a reţelelor de apă, cu 140,7 kilometri a reţelelor de canalizare menajeră şi cu 99,5 kilometri a canalizării menajere. 70% din costuri urmau să fie alocate de Ministerul Mediului, iar diferenţa urma să fie suportată de CAO, dintr-un credit BERD.

"Datorită faptului că Ministerul Mediului nu şi-a respectat angajamentele privind finanţarea proiectului, Compania de Apă nu a avut posibilitatea achitării obligaţiilor de plată faţă de societăţile comerciale de construcţii cu care a încheiat relaţii contractuale şi în 2009 ritmul de execuţie a lucrărilor a scăzut, ajungându-se chiar la oprirea acestora", a spus directorul.

În prezent compania datorează nu mai puţin de 11,8 milioane de lei către nouă firme de construcţii. Dintre acestea, Construcţii Bihor a dat societatea în judecată şi a obţinut o sentinţă prin care CAO este obligată să achite restanţe de 850.384 de lei, iar Acvatot SRL a revendicat în instanţă suma de 1,2 milioane de lei. "Procesul cu Acvatot nu a fost încă finalizat şi am deschis şi noi proces împotriva firmei. Conform contractului, fie că şi-a primit sau nu banii, firma era obligată să termine lucrările până la sfârşitul lunii aprilie, dar nu a făcut-o", a mai spus directorul.

Banii pe apartament!

Cele două procese nu sunt singurele pe care CAO riscă să le piardă. Ovidiu Gavra a mai spus că societatea a fost acţionată în judecată de unul dintre proprietarii de apartamente din blocul turn de pe strada Tudor Vladimirescu. "Moşincat Voichiţa şi Constantin au dat compania în judecată şi cer nu mai puţin de 256.000 de euro ca despăgubiri pentru nedarea la timp în folosinţă a blocului. Pentru că am înţeles că unul dintre ei este judecător, e clar când va câştiga CAO acest proces la Oradea", a spus ironic Gavra.

Blocul turn din strada Tudor Vladimirescu a fost început pe vremea lui Ceauşescu, dar după revoluţie construcţia a fost abandonată din lipsă de fonduri, deşi apartamentele au fost cumpărate de noii proprietari cu banii jos. Compania de Apă Oradea a fost chemată în judecată în calitate de moştenitor al fostei Regii Autonome de Gospodărire Comunală şi Locativă, care a început construcţia imobilului.

"Eu sunt de acord că acei oameni trebuie să fie despăgubiţi pentru că nu şi-au primit locuinţele la timp, dar nu cred că actuala CAO ar trebui să plătească banii aceia, ci statul român, care nu a acordat finanţarea la timp", a declarat Gavra.

Directorul a declarat că în toate cele trei cazuri nu este corect ca societatea să plătească în locul statului. "Noi am fost aici doar acarul Păun şi până la urmă, dacă va dispune instanţa, aceşti bani vor fi plătiţi din buzunarele orădenilor, ceea ce nu este normal".

Şi totuşi, premiată

trofeu new millennium award 01.jpgCulmea ironiei, în paralel cu procesele cu care se confruntă, CAO a primit în decembrie 2009, la Madrid, trofeul internaţional pentru excelenţă în servicii "New Millennium Award".

Selectarea celor 42 de companii câştigătoare s-a făcut în baza informaţiilor furnizate de nu mai puţin de 7.000 de membri ai Trade Leader's Club din 112 ţări. CAO a fost aleasă pentru rezultatele obţinute în anul 2009 în reducerea pierderilor de pe reţea, protecţia mediului şi calitatea apei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.614 RON
  • 1 EUR = 4.9679 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON