URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
16 Aprilie 2024, 16:11

Dosarul Mineriadei din 1990. Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu vor fi urmăriți penal pentru infracțiuni contra umanității

Dosarul Mineriadei din 1990. Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu vor fi urmăriți penal pentru infracțiuni contra umanității Inquam Photos / George Călin
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nici la 34 de ani după ce minerii duși la București i-au bătut pe manifestanții care protestau pașnic în Piața Universității, împotriva regimului Iliescu, nu au fost găsiți și pedepsiți vinovații. 

După mai multe tergiversări în dosar, Petre Roman, pe atunci prim-ministru, și Gelu-Voican Voiculescu, viceprim-ministru, vor fi urmăriți penal pentru „infracțiuni contra umanității”.

Vor fi urmăriți penal

Potrivit unei informări făcute marți de Administrația Prezidențială, preşedintele Klaus Iohannis a aprobat urmărirea penală a lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu în dosarul Mineriadei din 1990, pentru infracțiuni contra umanității și a transmis ministrului justiţiei solicitările aprobate în acest sens.

Totodată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înştiinţat cu privire la formularea acestor cereri, mai arată comunicatul, citat de Digi24.ro. 

Numele fostului președinte Ion Iliescu, care conducea România în iunie 1990, nu a fost menționat în cererea semnată de Klaus Iohannis, subliniază Libertatea.ro. Iliescu a fost acuzat în trecut de procurorii militari că a dat ordinul pentru evacuarea în forţă a manifestanţilor din Piaţa Universităţii în 1990.

Procurorul general Alex Florenţa i-a cerut lui Klaus Iohannis aviz și pentru începerea urmăririi penale a lui Ion Iliescu, a relatat Agerpres la începutul acestei luni. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în cazul lui Ion Iliescu în acest dosar.

Protestatari bătuți și uciși

Libertatea.ro subliniază că, după o tergiversare de 27 de ani, Dosarul Mineriadei a fost trimis în instanță abia în 2017, în urma unei cereri exprese a Curții Europene a Drepturilor Omului, care a obligat statul român să redeschidă ancheta.

Au fost trimişi, așadar, în judecată Ion Iliescu (94 de ani), fostul premier Petre Roman (77 de ani) şi fostul director al SRI, Virgil Măgureanu (82 de ani).

Totuși, Înalta Curte de Casaţie de Justiţie a decis, în 2019, retrimiterea dosarului Mineriadei la Secţia Militară a Parchetului General, după ce a constatat nulitatea rechizitorului. S-a dispus totodată refacerea anchetei.

Procurorii militari au susținut în rechizitoriul lor că, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara (care cerea interzicerea accesului la funcții publice după Revoluție a foștilor oficiali comuniști - n.r.) şi îşi exprimau paşnic, opiniile politice, în contradicţie cu cele ale majorităţii care forma puterea politică, conform romania.europalibera.org.

În acest atac ar fi fost implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, ale Ministerului Apărării Naţionale, ale SRI, precum şi peste 10.000 de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării, a mai arătat Parchetul Militar.

Conform rechizitoriului, atacul a avut loc în dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, iar în urma lui a rezultat moartea prin împuşcare a patru persoane, vătămarea integrităţii fizice sau psihice a unui număr total de 1.388 de persoane, reținerea a 1.250 de persoane din motive strict politice.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON