URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Decembrie 2018, 08:34

Dorei în robe! Răzvan Vonea a scăpat din închisoare printr-o gafă a judecătorilor Curţii de Apel Oradea

Dorei în robe! Răzvan Vonea a scăpat din închisoare printr-o gafă a judecătorilor Curţii de Apel Oradea RÂSU’-PLÂNSU’. Răzvan Vonea (foto) n-a fost prezent la pronunţarea soluţiei de condamnare din 5 decembrie, fiind plecat din oraş. S-a predat poliţiştilor, plângând, în Gară, unde era aşteptat ca să fie dus la Penitenciar. Sunat de BIHOREANUL după eliberare, profesorul se plimba relaxat prin oraş cu maşina: "Nu ştiu ce s-a întâmplat. Întrebaţi-l pe avocat"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna trecută, fostul director al Colegiului Andrei Şaguna, Răzvan Vonea, abia încarcerat după o condamnare definitivă pentru corupţie, a fost eliberat ca urmare a unei contestaţii în anulare formulate împotriva sentinţei.

Reuşita acţiunii, a descoperit BIHOREANUL, s-a datorat unei grave erori comise tocmai de cei care au pronunţat-o: magistraţii Curţii de Apel Oradea.

Cu executare

Curtea de Apel l-a condamnat pe Vonea, pe 5 decembrie, la 3 ani şi 6 luni de detenţie în celebrul dosar în care era acuzat că "rezolva" contra-cost absenţe, note, examene la liceu şi la Universitate, ba chiar şi promovarea unor examene în grade didactice.

Pe 17 decembrie, avocatul său, Alin Nastea, înregistra o contestaţie în anulare a deciziei de condamnare, cale extraordinară de atac posibilă, conform Codului penal, doar în situaţii excepţionale: dacă, de pildă, judecata în apel a avut loc fără citarea legală a unei părţi ori în absenţa avocatului ales al inculpatului, dacă instanţa nu a audiat inculpatul deşi acesta a fost prezent la proces, dacă unul dintre judecători s-a aflat în stare de incompatibilitate ş.a.m.d.

Celeritate maximă

Şi mai interesantă a fost urmarea: deşi cererea a primit termen de judecată pentru 13 februarie 2019, în ziua înregistrării acesta a fost preschimbat, cazul fiind dezbătut pe loc, în 17 decembrie. Un complet a admis-o în principiu, programând soluţionarea pe fond a cauzei pe 28 decembrie, şi a dispus "punerea de îndată în libertate" a lui Vonea, suspendând mandatul de executare a pedepsei.

Deşi legală, punerea în libertate într-o astfel de împrejurare este neuzuală, cu atât mai mult cu cât judecarea argumentelor condamnatului urma să se facă în scurt timp. De altfel, ultima asemenea decizie a fost luată în urmă cu 8 ani, în beneficiul unui violator din Budureasa, Viorel Bodin, eliberat din Penitenciar după condamnare. Patru judecători au ajuns atunci în vizorul DNA, pentru suspiciuni de corupţie, în final neconfirmate.

Judecător incompatibil

BIHOREANUL a descoperit care e motivul grabei de acum: în cazul Vonea, s-a comis o eroare judiciară! Concret, judecătoarea Adela Condrovici, unul dintre cei doi magistraţi din completul care l-a trimis după gratii, a fost în incompatibilitate deoarece soluţionase şi contestaţiile inculpatului la măsurile preventive dispuse de Tribunalul Bihor în timpul urmăririi penale, fapt interzis de Codul de procedură penală.

"Judecătorul de drepturi şi libertăţi nu poate participa în aceeaşi cauză la procedura de cameră preliminară, la judecata în fond sau în căile de atac", spune legea, reglementarea fiind menită să elimine suspiciunea că, de pildă, prin soluţionarea unei măsuri preventive, magistratul şi-ar fi format deja o opinie şi ulterior nu ar putea soluţiona cazul în mod obiectiv.

Nerespectarea prevederii constituie abatere disciplinară, a declarat BIHOREANULUI purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare, Alin Bogdan Alexandru. "Am luat act de situaţia prezentată, vom prezenta materialul conducerii Inspecţiei Judiciare, care va analiza şi va decide dacă se impune sesizarea din oficiu".

Tăcere

Culmea e că, potrivit procedurilor de lucru, înainte să intre în dezbateri, dosarul trece prin mai multe mâini: un grefier verifică tocmai posibilele incompatibilităţi ale judecătorilor care urmează să soluţioneze cauza şi le sesizează preşedintelui Secţiei penale printr-un proces verbal. Apoi, actele sunt verificate şi de completul de judecată, în acest caz unul "de top", căci alături de Condrovici din complet a făcut parte şi Mihail Udroiu, membru în comisia de elaborare a Codului de procedură penală şi formator la Institutul Naţional al Magistraturii. Mai departe, incompatibilitatea putea fi sesizată în timpul dezbaterilor atât de procuror, cât şi de avocat. Abia cel din urmă a făcut-o, la 2 săptămâni după încarcerarea clientului său!

În aceste condiţii, e foarte probabil ca Vonea să rămână în libertate, căci atât soluţia de condamnare, cât şi mandatul de executare a pedepsei vor fi anulate, iar procesul se va relua la Curtea de Apel.

Căutat pentru a confirma informaţiile, Răzvan Vonea a pasat discuţia către avocatul Alin Nastea, dar acesta a refuzat orice declaraţie. Nici reprezentanţii Curţii de Apel nu au vrut să lămurească problema. Biroul de presă a refuzat să transmită un extras al soluţiei pe motiv că "nu este redactată", iar judecătoarea Adela Condrovici şi preşedinta instanţei, Laura Băican, au transmis, prin purtătorul de cuvânt, că nu pot face declaraţii despre un proces aflat în curs de judecată. Doar că acest lucru se întâmplă din cauza lor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Ce chestie
Și cine plătește pt proști??
Postat 27 Decembrie 2018, 13:46 de Sandu1206
Incompetență vs. rea credință !?!
La capitolul corupție ... procurorii care înaintează rechizitorii sunt mici copii față de judecătorii care pronunță sentințele !?! Iar la Oradea e "dolce vita" ... pentru că niciun inspector de la IJ nu se împinge să facă drumul de la București la Oradea, preferând să "rezolve" situațiile din birou, pe baza actelor primite de la completurile aflate în cauză !?!
Postat 27 Decembrie 2018, 10:56 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON