URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Decembrie 2020, 17:27

Doi bihoreni, amendaţi pentru pălincării improvizate, înconjurate de gunoaie. Unul dintre ei are de plătit 10.000 de lei! (FOTO)

Doi bihoreni, amendaţi pentru pălincării improvizate, înconjurate de gunoaie. Unul dintre ei are de plătit 10.000 de lei! (FOTO) Pălincăria clandestină găsită de comisari în satul Şuncuiş (comuna Finiş) este înconjurată de deşeuri de toate felurile (foto: Garda de Mediu Bihor)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În urma controalelor din ultimele două săptămâni, comisarii Gărzii de Mediu Bihor au dat amenzi în valoare totală de 25.000 de lei, pentru diferite depozite neconforme de deşeuri, se arată într-o informare transmisă de instituţie.

Cea mai mare amendă, de 10.000 de lei, a luat-o un localnic din satul Şuncuiş, comuna Finiş, care deţine o pălincărie improvizată, înconjurată de gunoaie. Comisarii de mediu susţin că instalaţia ilegală de fabricare a alcoolului este una de mari dimensiuni, iar amenda mare se justifică prin faptul că proprietarul ei avea nevoie şi de autorizaţie de mediu.

O amendă mai mică, de 3.000 de lei, a luat şi un localnic din Copăcel, tot pentru o pălincărie clandestină. Aici, însă, instalaţia era mai mică, la fel şi cantitatea de deşeuri găsită de comisarii de mediu. Ambii bihoreni amendaţi au şi obligaţia să cureţe amplasamentele.

Gropi clandestine de gunoaie

Pe de altă parte, comisarii au mai depistat patru gropi ilegale de gunoaie, cu o suprafaţă totală de circa 2.000 de mp, din care două Oradea, de câte 200 mp fiecare, şi câte una în satele Şuncuiuş (aproximativ 600 mp) şi Popeşti (500 mp). În Şuncuiuş, gunoaiele zăceau pe malul Crişului Repede, în apropiere de colonia de ţigani.

Pentru aceste nereguli, Garda de Mediu nu a scris încă amenzi, ci s-a rezumat să dea dispoziţii de curăţare a amplasamentelor, urmând să revină în control.

În schimb, comisarii au mai amendat cu 6.000 de lei un orădean care deversa ilegal deşeuri animaliere pe un teren din oraş, şi cu aceeaşi sumă un bihorean prins că incendia gunoaie.

Groapă de gunoi

Patrulări prin judeţ

Garda de Mediu Bihor a mai anunţat că, în urma semnării protocolului de colaborare pentru curăţarea Bihorului de gunoaie cu Consiliul Judeţean, Instituția Prefectului, Inspectoratul de Poliție Județean și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect, echipele de comisari de mediu au decis că, după finalizarea oricărei inspecţii din Bihor, pe ruta de întoarcere spre sediul instituţiei din Oradea vor face patrulări pe raza unităţilor administrativ-teritoriale.

Altfel spus, de fiecare dată când se întorc de la un control din judeţ, nu se vor rezuma să traverseze alte localităţi, ci vor verifica dacă sunt sau nu gunoaie aruncate clandestin.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
PCR transpartinic [SARS-CoV-RO]. Ep.: Somn ușor bravi consilieri superiori de la DSVSA Bihor, dottore si in ...distilate naturale din fructe!
I. ”Cea mai mare amendă, de 10.000 de lei, a luat-o un localnic din satul Şuncuiş, comuna Finiş, care deține o pălincărie improvizată, înconjurată de gunoaie. Comisarii de mediu susţin că instalația ilegală de fabricare a alcoolului este una de mari dimensiuni, iar amenda mare se justifică prin faptul că proprietarul ei avea nevoie şi de autorizaţie de mediu.” 1. Câteva întrebări decente pentru don Motoc, Dănuț Ioan Lung, Szalo Mureșan Dumitru si (simpatica) Sanda Bortis: a) Câți ingineri TCPA/de industrie alimentara competenți, corecți, onești, imparțiali dpdv politic si cetățeni romani de buna credință, ca cel eliminat abuziv la 1 ianuarie 2010, mai sunt la Siguranța alimentelor-DSVSA Bihor? b) Ce salarii nete aveți? c) Cele doua PL au fost identificate si înregistrate SA? Daca da, cate acțiuni preventive, de inspecție, control si evaluare, pe linie de siguranța alimentelor, inclusiv prelevări de probe, s-au făcut la aceste PL, pana la data controlului comisarilor de la Garda de Mediu Bihor? Daca răspunsul este Nu, respectiv zero, cine își da primul demisia? II. O întrebare suplimentara pentru cei sus amintiți: Daca toți activiștii bolșevici si (secu-)consilierii superiori implicați in distrugerea profesionala, familiala si materiala a acelui inginer TCPA, eliminat la 1 ianuarie 2010 de la Siguranța alimentelor Bihor, ar fi dat admiterea cu acesta, in condițiile in care acesta care a dat-o si cu toții pe un singur loc, oare care dintre ei ar mai fi fost angajat DSVSA, respectiv DSP Bihor in 2010? Si tovele Zoe (fost ”Cabinet 2” la DSP Bihor) si Felicia-Livia (fost ”Cabinet 2” la DSVSA Bihor), ca si dona Lucia, actualmente ”Cabinet 2” la Spitalul Clinic județean de urgenta din Oradea, știu de ce! PS. ”Doar adevărul ne poate vindeca!” - Oana Zamfir [Antena 3 Tv]. Si de acei dottore din structurile de siguranța alimentelor și sănătate publica, bine bugetați, care nu își fac datoria in mod conform!
Postat 27 Decembrie 2020, 00:47 de stefan
Protocol
Unicul mód de a schimba in bine viitorul este sã începi cu prezentul!!! Dar de ce a trebuit asteptat semnarea unui protocol pentru a începe, când de fapt este sarcinã de serviciu???!!!
Postat 26 Decembrie 2020, 01:02 de iahim
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON