URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Decembrie 2020, 16:17

Bolojan, Mălan şi Ţiplea: În doi ani Bihorul va fi între cele mai curate judeţe din ţară, asistaţii sociali vor fi puşi la muncă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, alături de vicele Mircea Mălan, şi prefectul Dumitru Ţiplea, au anunţat vineri semnarea unui parteneriat între instituţiile pe care le conduc şi încă altele trei, pentru ecologizarea în cel mult doi ani a marginilor drumurilor, albiilor de ape curgătoare, pădurilor şi altor zone publice.

În acest scop vor fi puşi la muncă în folosul comunităţii toţi beneficiarii de ajutoare sociale apţi, iar sancţiunile pentru poluarea cu deşeuri vor fi aspru pedepsite, făptuitorii fiind identificați inclusiv cu ajutorul unor camere de supraveghere mobile.

Adeptul curăţeniei

"Curăţenia este un indicator de calitate a vieţii şi totodată o condiţie pentru dezvoltarea turismului", a spus vineri preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, într-o conferinţă de presă, în care a repetat că are ca obiectiv ca "judeţul Bihor să fie în doi ani unul dintre cele mai curate judeţe ale ţării".

În acest scop, a anunţat Bolojan, a fost semnat un protocol de colaborare între CJ Bihor, Prefectura Bihor, Asociaţia de Dezvoltare Ecolect, Comisariatul Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie, în care fiecare dintre cele cinci instituţii şi-a asumat atribuţii şi termene pentru îndeplinirea obiectivului.

Trei condiţii

Bolojan a spus că în acest scop trebuie îndeplinite trei condiţii, şi anume "să colectăm deşeurile, deci să avem un sistem funcţional pentru colectarea deşeurilor", să fie creată "infrastructura corespunzătoare", de la puncte de colectare şi distribuirea de containere pentru persoanele fizice şi juridice din tot judeţul, precum şi încheierea de contracte între acestea şi operatorii de salubrizare desemnaţi prin licitaţie (în administraţia precedentă, condusă de Pasztor Sandor) şi "să menţii curăţenie", adică să fie impuse reguli şi stabilite sancţiuni "pentru cei care fac mizerie".

Asistaţii, la muncă

Preşedintele CJ Bihor a amintit că a pus în dezbatere publică proiectul de Regulament pentru întreţinerea drumurilor pe timp de vară, proiectul fiind în dezbatere până la finele aceste luni, după care el va fi supus dezbaterii şi adoptării.

De asemenea, a adăugat Bolojan, "vom pregăti şi o Hotărâre prin care vom recomanda Consiliilor locale să supraimpoziteze terenurile necultivate" şi, împreună cu Prefectura, "un plan de punere la muncă a celor care beneficiază de ajutoare sociale".

La rându-i, prefectul Dumitru Ţiplea a explicat că în judeţ sunt în prezent 3.200 de titulari ai venitului minim garantat, din care scăzând minorii şi persoanele inapte, "un minim de 1.000 de persoane sunt capabile de muncă în folosul comunităţii".

Totodată, prefectul a precizat că intenţionează să coopteze în campania de curăţare a judeţului atât Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, care să achite subvenţiile doar deţinătorilor de "terenuri cultivate şi sau întreţinute", precum şi Romsilva, pentru salubrizarea pădurilor.

Campanie de informare

Potrivit Protocolului de colaborare semnat vineri, pentru atingerea obiectivului de realizare a curăţeniei în judeţ "se va avea în vedere o campanie de informare publică" vizând acest scop, precum şi obiectivele specifice enumerate în document.

Acestea sunt funcţionalizarea sistemului de colectare a deşeurilor în toate comunele şi oraşele din Bihor până în martie 2021, amenajarea unor puncte de colectare a deşeurilor în fiecare zonă din judeţ până în decembrie 2022, după modelul Oradiei, pentru deşeurile rezultate din construcţii, cauciucuri, deşeuri voluminoase etc. Cu privire la acestea, vicepreşedintele Mircea Mălan a afirmat că se vor amenaja puncte de colectare "la 2-3 comune", pentru că Sistemul de Management al Deşeurilor nu acoperă toată problematica", existând "categorii de deşeuri rămase în afară", dar care vor trebui colectate.

Cu confiscări de maşini

De asemenea, va avea loc "ecologizarea şi întreţinerea curăţeniei pe toate drumurile publice, şanţurile, acostamentele, cursurile de apă şi zonele turistice", şi vor fi identificate "zonele de depozitare ilegală a deşeurilor şi ecologizarea acestora".

În acest sens, a afirmat Bolojan, chiar la următoarea şedinţă a CJ Bihor, marţi, va fi adoptată o Hotărâre pentru achiziţionarea unor camere de supraveghere cu infraroşu, pentru detectarea vehiculelor din care se aruncă deşeuri.

În fine, mai arată Protocolul, menţinerea curăţeniei se va face prin "elaborarea unui plan de acţiune şi control a faptelor de încălcare a prevederilor legislaţiei de protecţie a mediului" până în ianuarie 2021, iar contravenienţii vor fi sancţionaţi.

Bolojan a explicat ulterior că sistemele de supraveghere vor fi mobile, putând fi amplasate în orice zonă, şi autonome, cu acumulatori care le asigură funcţionarea timp de 5 zile până la reîncărcare, ele urmând să fie transferate Poliţiei, iar Garda de Mediu să emită sancţiuni care vor include şi confiscarea maşinilor din care se aruncă deşeuri.

De altfel, fiecare dintre cele cinci instituţii semnatare ale Procolului de colaborare vor avea responsabilităţi distincte, iar Prefectura va monitoriza şi coordona respectarea lor de către deconcentratele din subordine, Garda de Mediu şi Poliţie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Munca "înobilează" ... iar țara are mare nevoie de așa ceva.
Problema e că, dacă-i trimiți pe toți "neterminații" la muncă, creându-le posibilități în acest sens ... rămâne PNL fără votanții din mediul urban care și-au părăsit satele ca să stea la bloc !?!
Postat 12 Decembrie 2020, 11:33 de CrisDumi
Felicitări Bolojan
Toti astia, care sufera FREZOANE, sa fie trasi la munca, indiferent de cate PREZOANE sunt la o roata
Postat 11 Decembrie 2020, 22:52 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON