URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 06 MARTIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cine a construit la viaţa lui orice înjghebare mai mare decât un coteţ de găini ştie cât de complicată şi grea e viaţa când ai de-a face cu şantieriştii. Ne plângem, pe bună dreptate, că şantierele oraşului nu se termină niciodată la timp, uitând de fapt că marea realizare a Primăriei este că s-a străduit să le înceapă. Un caz clasic: Piaţa Ferdinand...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Diferenţa dintre Forin Cîţu şi Ludovic Orban e precum aceea dintr-un rocker veritabil şi ceea ce ilustrează porecla de Şică Mandolină ce s-a lipit de şeful liberalilor, de când cu prestaţiile sale artistice îndoielnice de prin emisiunile TV, menite să mai aducă o brumă de popularitate. E diferenţa între sunetul grav al unei chitare electrice şi acordul fals al unei mandoline prost manevrate, de un artist preocupat mai degrabă de reacţiile publicului decât de sonorităţile propriei creaţii...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, Consiliul Judeţean Bihor a respins, cu opoziţia grupului UDMR şi a unei părţi din PSD, plângerea celor 21 de primari UDMR împotriva Regulamentului pentru curăţenie adoptat în decembrie, ce impune primăriilor cosirea de trei ori pe an a marginilor drumurilor asfaltate care traversează localităţile. Chestiunea Regulamentului pentru curăţenie este, însă, doar una dintre direcţiile de atac ale UDMR Bihor.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Printre miturile perpetuate la nesfârşit despre poporul nostru drag şi nepereche, cel al îndemânării şi priceperii la treburile practice este în Top 3. Suntem harnici ca nimeni alţii, ne pricepem la orice şi găsim soluţii geniale de evitare a soluţiilor din manuale.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre faptul că elevii pot din nou să meargă la școală în format fizic?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Cu mai mult de un deceniu în urmă, stabileam cu redacţia BIHOREANULUI apariţia în cadrul săptămânalului a unei rubrici intitulate sugestiv "Avocatul bihoreanului". De atunci şi până astăzi, aproape în fiecare săptămână, la început doar în ziar, iar odată cu dezvoltarea segmentului online şi în mediul virtual, am scris despre subiecte din mediul juridic despre care am apreciat că sunt de interes pentru publicul larg.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Situaţia sanitară din Franţa s-a degradat în ultimele zile. Între 15 şi 19 februarie numărul de cazuri pozitive a crescut cu 8 %, fapt explicat prin creşterea infecţiilor cu noile variante de virus. Actualmente varianta "britanică" are tendinţa de a deveni predominantă în marile oraşe (49% din testele RT-PCR pozitive, faţă de 6% pentru variantele "sud-africană" şi "braziliană").
11 Decembrie 2020, 16:17

Bolojan, Mălan şi Ţiplea: În doi ani Bihorul va fi între cele mai curate judeţe din ţară, asistaţii sociali vor fi puşi la muncă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, alături de vicele Mircea Mălan, şi prefectul Dumitru Ţiplea, au anunţat vineri semnarea unui parteneriat între instituţiile pe care le conduc şi încă altele trei, pentru ecologizarea în cel mult doi ani a marginilor drumurilor, albiilor de ape curgătoare, pădurilor şi altor zone publice.

În acest scop vor fi puşi la muncă în folosul comunităţii toţi beneficiarii de ajutoare sociale apţi, iar sancţiunile pentru poluarea cu deşeuri vor fi aspru pedepsite, făptuitorii fiind identificați inclusiv cu ajutorul unor camere de supraveghere mobile.

Adeptul curăţeniei

"Curăţenia este un indicator de calitate a vieţii şi totodată o condiţie pentru dezvoltarea turismului", a spus vineri preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, într-o conferinţă de presă, în care a repetat că are ca obiectiv ca "judeţul Bihor să fie în doi ani unul dintre cele mai curate judeţe ale ţării".

În acest scop, a anunţat Bolojan, a fost semnat un protocol de colaborare între CJ Bihor, Prefectura Bihor, Asociaţia de Dezvoltare Ecolect, Comisariatul Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie, în care fiecare dintre cele cinci instituţii şi-a asumat atribuţii şi termene pentru îndeplinirea obiectivului.

Trei condiţii

Bolojan a spus că în acest scop trebuie îndeplinite trei condiţii, şi anume "să colectăm deşeurile, deci să avem un sistem funcţional pentru colectarea deşeurilor", să fie creată "infrastructura corespunzătoare", de la puncte de colectare şi distribuirea de containere pentru persoanele fizice şi juridice din tot judeţul, precum şi încheierea de contracte între acestea şi operatorii de salubrizare desemnaţi prin licitaţie (în administraţia precedentă, condusă de Pasztor Sandor) şi "să menţii curăţenie", adică să fie impuse reguli şi stabilite sancţiuni "pentru cei care fac mizerie".

Asistaţii, la muncă

Preşedintele CJ Bihor a amintit că a pus în dezbatere publică proiectul de Regulament pentru întreţinerea drumurilor pe timp de vară, proiectul fiind în dezbatere până la finele aceste luni, după care el va fi supus dezbaterii şi adoptării.

De asemenea, a adăugat Bolojan, "vom pregăti şi o Hotărâre prin care vom recomanda Consiliilor locale să supraimpoziteze terenurile necultivate" şi, împreună cu Prefectura, "un plan de punere la muncă a celor care beneficiază de ajutoare sociale".

La rându-i, prefectul Dumitru Ţiplea a explicat că în judeţ sunt în prezent 3.200 de titulari ai venitului minim garantat, din care scăzând minorii şi persoanele inapte, "un minim de 1.000 de persoane sunt capabile de muncă în folosul comunităţii".

Totodată, prefectul a precizat că intenţionează să coopteze în campania de curăţare a judeţului atât Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, care să achite subvenţiile doar deţinătorilor de "terenuri cultivate şi sau întreţinute", precum şi Romsilva, pentru salubrizarea pădurilor.

Campanie de informare

Potrivit Protocolului de colaborare semnat vineri, pentru atingerea obiectivului de realizare a curăţeniei în judeţ "se va avea în vedere o campanie de informare publică" vizând acest scop, precum şi obiectivele specifice enumerate în document.

Acestea sunt funcţionalizarea sistemului de colectare a deşeurilor în toate comunele şi oraşele din Bihor până în martie 2021, amenajarea unor puncte de colectare a deşeurilor în fiecare zonă din judeţ până în decembrie 2022, după modelul Oradiei, pentru deşeurile rezultate din construcţii, cauciucuri, deşeuri voluminoase etc. Cu privire la acestea, vicepreşedintele Mircea Mălan a afirmat că se vor amenaja puncte de colectare "la 2-3 comune", pentru că Sistemul de Management al Deşeurilor nu acoperă toată problematica", existând "categorii de deşeuri rămase în afară", dar care vor trebui colectate.

Cu confiscări de maşini

De asemenea, va avea loc "ecologizarea şi întreţinerea curăţeniei pe toate drumurile publice, şanţurile, acostamentele, cursurile de apă şi zonele turistice", şi vor fi identificate "zonele de depozitare ilegală a deşeurilor şi ecologizarea acestora".

În acest sens, a afirmat Bolojan, chiar la următoarea şedinţă a CJ Bihor, marţi, va fi adoptată o Hotărâre pentru achiziţionarea unor camere de supraveghere cu infraroşu, pentru detectarea vehiculelor din care se aruncă deşeuri.

În fine, mai arată Protocolul, menţinerea curăţeniei se va face prin "elaborarea unui plan de acţiune şi control a faptelor de încălcare a prevederilor legislaţiei de protecţie a mediului" până în ianuarie 2021, iar contravenienţii vor fi sancţionaţi.

Bolojan a explicat ulterior că sistemele de supraveghere vor fi mobile, putând fi amplasate în orice zonă, şi autonome, cu acumulatori care le asigură funcţionarea timp de 5 zile până la reîncărcare, ele urmând să fie transferate Poliţiei, iar Garda de Mediu să emită sancţiuni care vor include şi confiscarea maşinilor din care se aruncă deşeuri.

De altfel, fiecare dintre cele cinci instituţii semnatare ale Procolului de colaborare vor avea responsabilităţi distincte, iar Prefectura va monitoriza şi coordona respectarea lor de către deconcentratele din subordine, Garda de Mediu şi Poliţie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Munca "înobilează" ... iar țara are mare nevoie de așa ceva.
Problema e că, dacă-i trimiți pe toți "neterminații" la muncă, creându-le posibilități în acest sens ... rămâne PNL fără votanții din mediul urban care și-au părăsit satele ca să stea la bloc !?!
Postat 12 Decembrie 2020, 11:33 de CrisDumi
Felicitări Bolojan
Toti astia, care sufera FREZOANE, sa fie trasi la munca, indiferent de cate PREZOANE sunt la o roata
Postat 11 Decembrie 2020, 22:52 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0503 RON
  • 1 EUR = 4.8784 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON