URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 21 MARTIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mai exact, ce poți păți dacă mergi la Poșta Mare din Oradea? Pentru că impresionanta clădire intrase deja de câțiva ani în auto-demolare, un coleg a avut curiozitatea să vadă dacă acolo nu cumva sălășluiesc mai multe lighioane decât la Grădina Zoologică. Evident că imobilul era deja nepotrivit pentru cerințele secolului XXI, singurul beneficiu pe care îl aducea orădenilor fiind că managerii din București, în loc să facă renovarea, preferau să achite Primăriei Oradea, anual, supraimpozitarea de 500%.
Zic şi eu
Adrian Cris
Unul dintre cele mai scumpe și importante proiecte de infrastructură ale României (2 miliarde euro), cel pentru electrificarea și reabilitarea căii ferate Cluj Napoca - Episcopia Bihor (166,5 km), cu finanțarea asigurată din PNRR, nu va fi finalizat la termen.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum priviți decizia BEC și CCR de respingere a candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urmă cu mai bine de doi ani, la finalul anului 2022 a fost adoptă o lege pentru instituirea unui sistem de monitorizare a traficului rutier, denumit e-Sigur, prin implementarea căruia se urmărește reducerea cu 50%, până în anul 2030, comparativ cu anul 2019, a numărului persoanelor decedate şi cu 50% a numărului persoanelor grav rănite în accidente.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Februarie 2024, 12:44

Doi ani de război în Ucraina: Un avion spion rusesc a fost doborât, iar ucrainenii nu se mai pot apropia de granița cu România

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ucraina marchează sâmbătă doi ani de la invazia Rusiei pe teritoriul săi, intrând într-un nou an de război slăbită, dar și cu o victorie importantă: un avion spion rusesc ar fi fost doborât de forțele de la Kiev, al doilea în ultimele săptămâni.

Presa ucraineană a difuzat imagini care arată un incendiu izbucnit atunci când avionul de război A-50, care funcționează ca un sistem aeropurtat de avertizare și control (AWACS) pentru supraveghere, s-a prăbușit în regiunea Krasnodar, de pe coasta de est a Mării Azov, scrie hotnews.ro.

Moscova nu a comentat încă situația, dar oficiali din regiune au confirmat că un avion s-a prăbușit, fără a-l identifica. De asemenea, bloggeri militari din Rusia ar fi confirmat pierderea avionului care costă circa 330 de milioane de dolari.

Pe de altă parte, Ucraina are probleme cu numărul de militari pe care să îi trimită în război, motiv pentru care a introdus o interdicție pentru cetățenii cu vârste între 18 și 60 de ani, care pot fi recrutați și care de acum nu mai au voie să se apropie la o distanță mai mică de 5 kilometri de frontiera cu România și Republica Moldova.

Măsura vine pe fondul creşterii îngrijorătoare a numărului de cazuri de persoane care încearcă să părăsească ţara, pentru a nu se înrola în armată.

Războiul în cifre

Din 24 februarie 2022 și până în prezent, peste 500.000 de militari ruși și ucraineni au fost uciși sau răniți în acest război, informează army-technology.com, citat de stirileprotv.ro. Informațiile arată că cele mai multe victime aparțin armatei lui Putin, care ar fi înregistrat 350.000 de morți și de răniți.

Din nefericire, în război au murit și numeroși civili. Estimările internaționale sunt că până la sfârșitul anului 2023 cel puțin 10.000 de civili, din care 560 de copii, au fost uciși.

Pe de altă parte, trupele ruse sunt acuzate că au comis peste 100.000 de crime de război pe teritoriul Ucrainei.

Speriați, înfometați și dornici să-și salveze viețile, milioane de ucraineni au fugit din calea militarilor ruși. În prezent, în UE sunt înregistrați 4,2 milioane de refugiați din Ucraina. În România, s-au stabilit 77.000 de ucraineni. Și locuitori ai Rusiei și-au părăsit casele după invazia în Ucraina, estimările arătând că aproape 900.000 de ruși au fugit din țara condusă de Vladimir Putin.

În prezent, linia frontului se întinde pe circa 1.300 km, iar forțele ruse controlează 15% din teritoriul Ucrainei.

Lideri politici, la Kiev

Sâmbătă, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şefa guvernului italian, Giorgia Meloni, premierul canadian Justin Trudeau şi premierul belgian Alexander De Croo, s-au dus la Kiev.

Liderul European a salutat „rezistenţa extraordinară a poporului ucrainean”.

„La Kiev pentru a marca al doilea an de război al Rusiei împotriva Ucrainei. Şi pentru a celebra rezistenţa extraordinară a poporului ucrainean. Mai mult ca niciodată, susţinem cu tărie Ucraina. Financiar, economic, militar, moral. Până când ţara va fi în sfârşit liberă”, a scris von der Leyen pe rețelele de socializare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Nu îmi dq socoata
Doar asa să fin corecți și neutri?500.000 morți și răniți. 350.000 ruși deci rămâne 150.000 ucrainieni, iar rușii au comis 100.000 de crime de război....hmmm ceva bu pușcă. Crime de război ale ucrainenilor cam.câte au fost. Eu personal am văzut clipuri în care ucrainieni executau soldați ruși legați și întinși la sol. P.S. încă o informație care nu apare în articol. Numar de refugiați ucrainieni în Rusia 1.200.000
Postat 25 Februarie 2024, 09:13 de CivisUlpianum
Degeaba ești mare, dacă ești prost.
Indobitocirea Rușilor de tata Putin, la Rusi nu le e frică de Putin, dar nu au curajul sa se exprime cu o revoltă.
Postat 24 Februarie 2024, 18:58 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5871 RON
  • 1 EUR = 4.9768 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON