URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 30 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Și a venit ziua meciului cel mare. Așa cum era de așteptat, bihorenilor le-au tremurat picioarele în meciul cu băieții antrenați de Gigi Becali. Pe undeva, este explicabil. După ce joci derby-ul cu Șomcuta Mare, unde, la ei acasă, meciul întârzie o jumătate de oră pentru a putea scoate gâștele de pe gazon, când după meciul cu FCSB te așteaptă acasă un examen greu cu băieții din Periam, sigur că nu dai totul pentru o competiție totuși secundară, precum Cupa României...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Se cunosc circa 3.500 de specii de şerpi, din care mai puţin de o zecime sunt specii veninoase. La noi, singurul şarpe veninos este vipera cu corn, a cărei muşcătură este gravă şi se recunoaşte după cele două urme lăsate de colţii şarpelui şi care la scurt timp sunt înconjurate de o coroană de mici vezicule.
14 Decembrie 2015, 17:56

DN 76 Oradea - Beiuş a redevenit practicabil. Vezi cum arată! (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Timpul de deplasare pe ruta Oradea - Beiuş, până pe dealul Bitii, a scăzut de la peste trei ore la circa o oră. Gropile din asfalt au fost acoperite, semafoarele care semnalizau lucrările au fost îndepărtate, iar şoseaua a fost marcată pe cea mai mare parte a ei.

"Lucrările la calea de rulare au fost încheiate înainte de Crăciun, aşa cum mi-am asumat în urmă cu câteva luni", a anunţat prefectul Claudiu Pop, luni, în cadrul unei conferinţe de presă organizate în teren.

Abandonate anul trecut de firma CCF Timişoara, lucrările de reabilitare a DN 76, aflat într-o stare deplorabilă de ani de zile, au fost reluate în luna septembrie. Drumul Oradea - Beiuş a fost licitat de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România pe trei tronsoane de circa 16 kilometri.

Pe tronsoane

Primul tronson, între ieşirea din Oradea şi Hidişeul de Sus, a fost atribuit unei asocieri reprezentate de Trameco, cel de-al doilea tronson, delimitat de localităţile Hidişeul de Sus şi Duşeşti a fost preluat de asocierea de firme condusă de Eldi Clau, iar ultimul tronson, de la Duşeşti la Pocola, a revenit asocierii reprezentate de Viarom Construct.

Cele trei asocieri de firme au reabilitat carosabilul prin metoda reciclării. Metoda, deja folosită în occident, este nouă pentru România şi presupune măcinarea carosabilului existent, amestecarea lui cu emulsie şi beton cu priză rapidă, şi turnarea lui înapoi pe calea de rulare.

Mai rezistent

Drumarii spun că reciclarea creşte rezistenţa carosabilului chiar şi fără intervenţii la structura de susţinere. "Reciclarea creşte capacitatea portantă a drumului cu 50-100%, ceea ce înseamnă o creştere a greutăţii maxime de la 8 la 12 tone pe osie. Am reabilitat prin această metodă un drum în Satu Mare şi de trei ani nu avem nicio problemă", a declarat Emil Cecan, directorul regional al CNADNR, prezent la conferinţa de presă.

De altfel, beneficiarii le-au cerut constructorilor să asigure o garanţie extinsă pentru o perioadă de doi ani. "Carosabilul a fost marcat provizoriu şi va rămâne aşa până în primăvară când va fi turnat stratul de uzură. Garanţia de doi ani va decurge de la recepţia lucrării", a spus prefectul Cladiu Pop.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a mulţumit reprezentanţilor CNADNR pentru implicare în finalizarea lucrărilor, în frunte cu directorul interimar Cătălin Homor, care i-a promis că va urmări, în continuare, modul în care decurg lucrările la acest drum.

Lucrările continuă

În prezent, pe drumul de Beiuş se poate circula fără probleme. Ultimele probleme de planeitate, care fac pe alocuri maşinile să se scuture, vor fi înlăturate anul viitor la turnarea stratului de uzură. Tot anul viitor vor fi finalizate şi lucrările la podul peste Valea Holod din Copăceni şi cele două poduri din Sâmbăta peste canalul cu acelaşi nume şi Valea Topa.

Reabilitarea celor 52 de kilometri de drum va costa 42,5 milioane lei cu TVA inclus. Pentru anul viitor CNADNR pregăteşte încă o licitaţie pentru atribuirea unor lucrări de rebilitare a terasamentelor, lărgirea carosabilului de la şapte la nouă metri şi amenajarea unor sisteme de drenare a apelor. Investiţia este estimată la circa 2 milioane euro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Pentru ADINA primul comentariu
Sa-l pupi in fund cand sta pe tron.
Postat 15 Decembrie 2015, 10:35 de Architect
ECONOMIE
Am ajuns sa ne laudam cu normalitatea !Dar totusi se vede ca drumul e mai ingust cu cca un metru pe fiecare banda.Asa trebuie sa fie.?
Postat 15 Decembrie 2015, 08:33 de GORON
Hahahaha
Nu mai intru in amanunte nesemnificative gen, fundatie praf, drum, e adevarat, fara gropi, inca, dar cu denivelari (inevitabile atunci cand lucrezi cum s-a lucrat) etc... Ce m-a facut sa nu ma pot opri din ras e formularea : "garantie extinsa la doi ani". E de noaptea mintii! Un drum reabilitat ar trebuie sa aiba macar 5-10 ani ganatie, iar asta, o are existinsa ... doia ani! Hahahahaha! De multe ori ma intreb, cat de prosti ne cred guvernantii? Iata raspunsul: foarte prosti!
Postat 15 Decembrie 2015, 07:31 de User anonimizat
Nu-i vorba ca minciuna !
Ieri, 14 dec.2015, pe la ora 11AM am parcurs drumul Oradea-Stei. Citind ca drumul e ok, ca e ,,circulabil", m-am increzut in minciunile presei/perfectului si l-am parcurs. Drumul e acceptabil pana inainte de intersectia de dupa Copaceni. Apoi e drum omunal alternand cu drum judetean, dar unul facut praf (la propriu!), condimentat cu rampe de lansare sau de testare a franelor, suspensiilor, garzii la sol.... Sunt portiuni de drum ,,reabilitat" presarate cu niste ,,doalme" transversale, care se ivesc tocmai cand ajungi pe la 90 km/h, probabil pt. a te ,,linisti" si a te aduce cu picioarele/rotile pe pamant. Ajuns la Sudrigiu si satul de minciuni am luat-o pe varianta Lazuri de Beius-Cusuius, drumul judetean 764F, un drum judetean care bate de departe DN 76 reabilitat de perfect. La intoarcere, am folosit alt drum judetean, Soimi-Vintere-Holod-Hidisel de Sus. Peisajele sunt superbe, circulatie mai deloc, semn ca si altii au cazut in capcana mincinosilor de tot felul/toate nivelurile. Drumul, repet, judetean!!!, este peste DN 76, cel proaspat reabilitat ,,in situ". Cam asta-i adevarul despre drumurile perfectului, ale lui popa ciordel, s.a.m.d. P.S. Multumesc celui care a asfaltat in toamna ultima portiune de drum Sudrigiu-Stei. O sugestie pt. mai marii de tot felul, cj, prefectura: drumul judetean 764F, are nevoie de intretinere, a fost si este suprasolicitat. Daca nu se intervine ACUM si pe fondul (ne)reabilitarii DN 76, la primavara e praf. Si ar fi pacat!
Postat 15 Decembrie 2015, 06:09 de pinonel
e bine
E bine ca a redevenit circulabil, desi nu e clar cit va tine. Simbata cind l-am redescoperit eu erau deja mici gropite in asfaltul proaspat asternut. La primavara, dupa ploi si inghet, vor fi cratere.
Postat 14 Decembrie 2015, 22:07 de poli
FELICITĂRI, DLE PREFECT POP CLAUDIU!!!
ORICINE, ORICE AR ZICE!!!!
Postat 14 Decembrie 2015, 18:15 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7214 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON