Directorul Colegiului Tehnic Andrei Şaguna, Răzvan Vonea, a fost reţinut luni seară într-o acţiune a poliţiştilor Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor şi a procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, acuzaţiile fiind de luare şi dare de mită, trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă. În trei dintre aceste fapte a colaborat cu şefa Biroului Juridic al Universităţii din Oradea, Ramona Bacter.
Printre alte şpăgi şi "atenţii", date sau primite, directorului i se impută că ar fi oferit 5.000 euro ca să ajute un elev să promoveze Bacalaureatul.
Bani, wisky şi cafea
Primele fapte s-au petrecut, spun procurorii, la începutul anului 2014, când Ramona Bacter i-a dat lui Vonea 100 euro, o sticlă de whisky şi un pachet de cafea, deoarece acesta a lăsat-o să creadă că are influenţă asupra unui anume profesor Benţe de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi, astfel, îl va determina să o promoveze pe sora lui Bacter, Teodora Iulia Hanciu, la examen.
Apoi, în luna februarie, Vonea a mai luat 100 euro de la aceeaşi Bacter "în scopul promovării elevului Bodea Aurel a semestrului I al anului şcolar 2013-2014, în condiţiile în care acesta nu frecventează cursurile instituţiei de învăţământ şi nici nu a fost evaluat la nicio disciplină".
Descinderi în examen
Cea mai scumpă afacere dintre cei doi ar fi trebuit să se încheie în aprilie 2014, când Vonea i-a oferit lui Bacter 5.000 euro "ca aceasta să îşi exercite influenţa asupra unui funcţionar din Ministerul Educaţiei cu atribuţii în desemnarea preşedinţilor la examenul de bacalaureat". Potrivit înţelegerii, Bacter ar fi trebuit să ajungă preşedintele comisiei de Bac la centrul de examinare Mihai Viteazul din Oradea, ca apoi să îl ajute pe elevul Popa Paul Beniamin să promoveze examenul, "în contextul în care elevul nu învaţă".
Despre elev, Vonea i-a spus lui Bacter că este o cunoştinţă apropiată de-a sa şi, totodată, fiul unui mare constructor ce deţine blocuri de locuinţe în cartierul Nufărul din Oradea şi în Viena. Metoda de fraudare a examenului de bacalaureat urma să fie, conform procurorilor, "bileţelul dus la centrul de evaluare".
Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, săptămâna trecută, chiar în timpul unuia dintre examenele scrise ale Bacalaureatului, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor, coordonaţi de un procuror, au descins la percheziţii într-o sală de clasă şi l-au prins pe elevul în cauză cu telefonul la el, iar în mobil avea subiectele rezolvate.
Ca între profesori
Procurorii îi mai impută lui Vonea şi o infracţiune de abuz în serviciu în formă continuată, pentru că în perioada 2013-2014, deci de când este director al Colegiului Andrei Şaguna, a promovat elevi care nici nu frecventează cursurile şcolii şi nici nu au fost vreodată evaluaţi. Vonea fie le impunea profesorilor şi diriginţilor să încheie situaţia şcolară a tuturor elevilor, fie se întâlnea cu elevii pentru a le preda subiectele de teză, "după care prelua tezele gata întocmite pentru ca în cazul unor eventuale verificări să apară scrisul lor".
Totodată, pe 26 mai, directorul a şpăguit două preşedinte de comisie de la examenul de grad (susţinut de cadrele didactice), Verghelia Tiurbe şi Oana Secară, cu 100 euro, respectiv 300 lei, pentru a se asigura că acestea vor da o notă mare la inspecţia de gradul I pe care urma să o aibă o anume Negruţiu Dora Lucia.
Luni, Vonea a fost reţinut, iar marţi a fost dus în faţa judecătorilor, cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Practici "tradiţionale"
Colegiul Andrei Şaguna este o şcoală cu "tradiţie" în nereguli la Bacalaureat. BIHOREANUL a dezvăluit în luna ianuarie a acestui an că predecesoarea lui Vonea, fosta directoare Antiana Man, este suspectată că la Bacalaureatul din 2013 i-a obligat pe profesori să falsifice situaţii şcolare ale elevilor, numai ca să-i poată înscrie la examen, iar şcoala să devină Centru de examinare.
De asemenea, directoarea a dat cu dedicaţie un contract de 200.000 lei, şi-a însuşit 6 smartphone-uri de serviciu şi a plătit peste 50.000 lei pentru lucrări neexecutate. În urma anchetei jurnalistice, în luna februarie, poliţiştii şi procurorii au făcut percheziţii la şcoală şi la casa fostei directoare.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.