URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 MAI 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De zece ani, zona centrală a Oradei este chinuită de șantiere și nici nu se întrevede finalizarea lor. La început a fost șantierul digului de pe malul stâng, de lângă Primărie. A ieșit o lucrare bună, dar, ca orice dig, cam austeră. E drept că nu poți planta vegetație în zona de protecție, pe ditamai digul, dar poate că mai multe jardiniere ar trebui amplasate, mai ales că lumea a descoperit cu plăcere noua promenadă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Codul de procedură penală din 2014 prevede o procedură larg aplicabilă în practică prin care se soluționeză dosarele penale ce au ca obiect infracțiuni minore comise, de regulă, de către persoane fără antecedente penale, situații în care cheltuiala statului cu judecarea „găinăriei” ar fi disproporționată față de efectul produs în societate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
09 Martie 2016, 18:32

Direcţia Silvică Bihor a început curăţenia de primăvară şi plantările: peste 420 hectare de pădure vor fi regenerate în acest an

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Silvicultorii Direcţiei Silvice Bihor au declanşat curăţenia de primăvară, dar şi o nouă sesiune de plantări.

Astfel, peste 420 de hectare din terenurile forestiere administrate de Direcţia Silvică Bihor vor intra într-un program de regenerare naturală, atât prin acţiuni de igienizare (328,06 hectare) cât şi prin plantări (96,3), pentru realizarea programului urmând să fie utilizate 764.000 puieţi din 17 specii diferite.

Totodată, pentru consolidarea plantaţiilor executate în anii anteriori se vor executa completări pe o suprafaţă de 59,09 ha.

Potrivit unui comunicat transmis de instituţie, având în vedere condiţiile meteorologice din ultima perioadă, Direcţia Silvică Bihor a început campania de împăduriri de primăvară, până miercuri fiind realizate 15 hectare regenerări artificiale şi 60 hectare regenerări naturale.

Programul de regenerare va continua cu acţiunea "Luna plantării arborilor", organizată anual în perioada 15 martie - 15 aprilie, destinată în principal copiilor, tinerilor şi pensionarilor.

În acest sens silvicultorii au pregătit un şantier de împădurire în fond forestier din Ocolul Silvic Oradea, iar cei interesaţi să se implice în acţiune au la dispoziţie o suprafaţă de 1,6 hectare în fondul forestier din Hidişel. "Acţiunile vor începe cu săptămâna 21-31 martie atât cât ne permit condiţiile meteo şi până la finalizarea împăduririi şantierului amenajat în acest sens. Acţiunile de plantare se vor efectua în parteneriat cu Agenţia de Protecţia Mediului Bihor şi unităţile de învăţământ din municipiul Oradea. Dacă vor fi solicitări, vom putea desfăşura acţiuni similare şi în raza celorlalte ocoale", se arată în comunicatul DS Bihor.

În "Luna plantării arborilor" se vor organiza, totodată, simpozioane, conferinţe, comunicări şi informări la nivelul ocoalelor silvice, în care se vor dezbate probleme legate de fondul forestier şi legislaţia silvică, se vor efectua drumeţii cu copiii în ariile protejate din custodia Direcţiei Silvice Bihor, însoţite de scurte prezentări ale acestora, acţiuni de curăţenie în fondul forestier, pe liziere, ale izvoarelor, ale traseelor şi amenajărilor turistice. Totodată, angajaţii silvici vor verifica, repara panourile informative iar acolo unde este nevoie, vor instala unele noi.

"La cerere, ocoalele silvice vor pune la dispoziţia persoanelor fizice şi juridice material săditor pentru împădurirea unor suprafeţe de teren, la preţuri avantajoase, asigurând asistenţă tehnică gratuită din partea personalului silvic", se mai arată în comunicat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Regenerati, regenerati
sa aiba si copii lu' austriecii ce taia!
Postat 10 Martie 2016, 08:53 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6276 RON
  • 1 EUR = 4.958 RON
  • 1 HUF = 0.0133 RON