URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Decembrie 2018, 13:51

Din ianuarie, biletele OTL se vor cumpăra cu cardul, inclusiv din tramvaie și autobuze!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

OTL va pune în funcţiune la sfârşitul lunii ianuarie, în mod oficial, sistemul de plată cu cardul contactless a biletelor de tramvai şi autobuz.

În testări...

Sistemul, implementat în parteneriat cu Banca Comercială Română, va cuprinde în total 345 de terminale Point of sale (POS), din care 165 pe tramvaie şi 90 pe autobuze.

"Sistemul va fi lansat oficial în ianuarie 2019. Acesta a fost deja implementat, dar este în perioadă de testări", a declarat directorul economic al OTL Romeo Nica. (foto)

Preţul unei călătorii plătite printr-o simplă apropriere a cardului contactless de terminalul montat în mijlocul de transport va fi de 3 lei, la fel ca în cazul celor 10 automate de vânzare a biletelor montate în staţiile de tramvai.

Cu biletul şi cardul

La apropierea cardului de credit de terminal, acesta va verifica în baza de date suma disponibilă, va reţine contravaloarea călătoriei şi va elibera o chitanţă.

Chitanţa va avea înscrisă pe ea numărul mijlocului de transport în comun, data şi ora eliberării, precum şi ultimele patru cifre de pe cardul de credit de pe care s-a făcut plata.

În cazul unui control, clienţii OTL vor trebui să prezinte controlorilor atât tichetul de călătorie, cât şi cardul bancar.

Măsura este menită să prevină situaţiile în care călătorii care coborară dau mai departe biletul celor care urcă fraudând societatea de transport în comun.

Abonamente on-line

Pentru anul 2019, OTL îşi doreşte modernizarea sistemului de e-ticketing prin dezvoltarea de funcţii suplimentarea, astfel încât să permită încărcarea şi plata abonamentului de călătorie prin internet cu ajutor calculatorului sau telefonului mobil.

"În prezent, sistemul funcţionează pe baza datelor inscripţionate pe card. Acestea vor trebui colectate într-o bază de date pentru a oferi clienţilor posibilitatea de a-şi achiziţiona abonamentul direct de pe internet. Credem că accesul mai uşor la abonament va duce la dezvoltarea transportului în comun şi a numărului de călători", a spus Nica.

Mai "greu" cu gratuităţile

Având în vedere investiţiile făcute în sistemele moderne de plată de pe mijloacele de transport în comun, este greu de crezut că OTL va renunţa la ele pentru a implementa proiectul Alianţei Vestului, anunţat de primarul de Timişoara, Nicolae Robu. Potrivit edilului, vizitatorii din Oradea, Arad sau Cluj, care au abonamente pe mijloacele de transport în comun în localităţile de reşedinţă, vor putea să circule pe baza lor şi în Timişoara, cu titlu gratuit, pe bază de reciprocitate.

Directorul general al OTL, Viorel Pop, este destul de sceptic cu privire la implementarea măsurii în viitorul apropiat.

"Pentru a implementa un astfel de sistem ar trebui ca toate cele patru oraşe să aibă acelaşi sistem de e-ticketing sau, dimpotrivă, să renunţe toate la sistemul lor şi să se circule pe bază de carte de identitate", a spus directorul.

Ar fi discriminator

Dincolo de dificultăţile de implementare, Viorel Pop este de părere că o astfel de măsură ar discrimina călătorii din alte localităţi.

"Să spui că numai orădenii, clujenii, arădenii şi timişorenii beneficiază de gratuitate îmi pare puţin restrictiv. Ce vină au alţii, care vin din alte părţi, şi nu pot beneficia de gratuitate în cele patru oraşe?", a întrebat Pop.

Directorul a precizat că decizia finală nu aparţine însă OTL, ci administraţia oraşului.

"Este un subiect care nu depinde de OTL şi nici de transportatorii publici din celelalte trei oraşe, ci de înţelegerile pe care le pot avea conducerile administraţiilor locale din cale patru oraşe", a zis directorul societăţii de transport în comun.

Potrivit primarului de Timişoara, Nicolae Robu, locuitorii celor patru oraşe ar putea beneficia de gratuităţi, pe bază de reciprocitate, atât pe mijloacele de transport în comun cât şi în cazul locurilor de parcare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Jucarii noi
Se irosesc o gramada de bani pe noi si noi echipamente,tot mai sofisticate, destinatia finala a transportului in comun fiind calatoria gratuita.Pentru toate fiintele bipede,de oriunde ar fi.Un serviciu elegant oferit de unul dintre cele mai potente orase ale romaniei.Cu taxe premium,mare absorbitor de fonduri europene.Similar iluminatului stradal ,care e gratuit,nu?
Postat 28 Decembrie 2018, 14:06 de excalibur
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON