URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Decembrie 2015, 16:49

Din cauza lui Szabo Odon, PPMT se teme de "o campanie murdară" anul viitor. "Colaborăm mai bine cu primarii români decât cu cei ai UDMR"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

PPMT aşteaptă UDMR

În cadrul ultimei întâlniri cu presa din acest an, preşedintele PPMT Bihor, Csomortanyi Istvan, a prezentat o prognoză privind alegerile locale şi parlamentare din 2016, recunoscând că formaţiunea pe care o reprezintă nu are "încă, o strategie", deoarece aşteaptă în continuare să afle dacă celălalt partid maghiar, UDMR, este dispus la o colaborare în aşa fel încât "să maximizăm reprezentarea maghiarilor în consiliile locale şi în consiliul judeţean", obiectiv considerat fundamental de către PPMT.

"Noi suntem deschişi (n.r. – unei colaborări), dar pe plan local nu am fost contactaţi. Suntem pregătiţi pentru toate posibilităţile", a spus Csomortanyi în conferinţa de presă desfăşurată vineri împreună cu vicepreşedintele la nivel naţional al formaţiunii, Zatyko Gyula, adăugând că forţa PPMT este mult întărită faţă de situaţia din 2012, numărul "activiştilor" ajungând "de ordinul miilor" în judeţ.

Szabo, generator de "murdărie"

Întrebat de BIHOREANUL dacă în cadrul UDMR există o masă critică favorabilă colaborării cu PPMT, Csomortanyi a spus că "s-ar putea să existe, dar nu vreau să mă aventurez să dau nume", adăugând totuşi că în judeţ "există o asemenea doleanţă din partea UDMR-iştilor de rând".

În condiţiile în care, însă, în 2012 reprezentanţii PPMT au fost adesea agresaţi, intimidaţi şi blocaţi de UDMR, ai căror edili fie au refuzat să le închirieze căminele culturale pentru desfăşurarea întrunirilor electorale, fie pur şi simplu au ameninţat cetăţenii de etnie maghiară că nu vor mai primi ajutoare sociale dacă vor vota PPMT, Csomortanyi a fost întrebat, de asemenea, dacă se aşteaptă ca în următoarea campanie lucrurile să se desfăşoare la fel.

Răspunsul? Da. Motivul? Szabo Odon, preşedintele executiv al UDMR şi "creierul" care a plănuit şi campania de acum patru ani. "Preşedintele executiv al UDMR judeţean, care a organizat şi condus campania din 2012, nu s-a schimbat. Ne aşteptăm ca metodele de atunci să fie aceleaşi, deci n-ar fi o surpriză să se repete scenele de atunci. Ne aşteptăm să fie (n.r. – campania) foarte murdară", a spus preşedintele PPMT.

Csomortanyi a adăugat, de asemenea, că "UDMR are mai mult de pierdut decât avem noi de câştigat", numeroşi primari udemerişti temându-se să nu-şi piardă funcţiile pentru că "noi vom rupe lacătele de pe arhive", iar potlogăriile edililor să iasă la lumină.

Cu românii da, cu udemeriştii ba!

Poate şi mai surprinzător, liderul PPMT Bihor a afirmat că aleşii locali ai acestui partid, în număr de 24, colaborează mai bine cu primarii din partidele româneşti decât cu cei din UDMR. Pe de o parte motivul este că politicienii românii nu-i percep pe reprezentanţii PPMT ca pe nişte adversari, iar pe de altă parte consecinţa constă în faptul că, spre deosebire de politicienii UDMR-işti, acceptă iniţiativele colegilor populari-maghiari.

"Consilierii noştri au o colaborare foarte bună cu primarii români, în primăriile unde majoritatea din Consiliu nu este controlată de UDMR, poate şi pentru că nu ne consideră adversari. Nu acelaşi lucru se întâmplă în primăriile UDMR, unde nu s-a adoptat niciun proiect de hotărâre de consiliu propus de noi", a spus Csomortanyi.

Edilii UDMR, ameninţaţi cu procese

În context, preşedintele PPMT Bihor a amintit despre un demers repetat de două ori în cursul acestui an, şi anume formularea unor cereri în baza legii privind liberul acces la informaţiile de interes public, adresate către cele 18 primării cu edili UDMR, în scopul de a obţine date despre organigramele instituţiilor şi despre modul în care sunt cheltuiţi banii comunităţilor locale.

În condiţiile în care asemenea informaţii lipsesc cu desăvârşire de pe site-urile primăriilor controlate de UDMR, iar primarii au refuzat chiar şi să le pună la dispoziţia consilierilor PPMT deşi ele ar trebui să fie publice, nicidecum secrete, Csomortanyi a amintit că asemenea solicitări au fost înregistrate la celor 18 primării atât în primăvară, cât şi în toamnă, dar fără succes, acestea refuzând pur şi simplu să dea răspunsurile.

Ca atare, preşedintele PPMT a precizat că "vom încerca anul viitor alte soluţii", urmând să se adreseze Prefecturii, iar dacă nici prefectul, "care ar trebui să fie garantul respectării legii", nu va lua măsurile legale, atunci partidul său va iniţia procese în instanţa de contencios administrativ împotriva reprezentanţilor celor 18 primării udemeriste.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON