URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Iunie 2024, 19:22

Diabetul zaharat de tip 2 atrage și alte boli. Vezi ce este important să faci!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.

ATENȚIE! Medicul curant joacă un rol primordial în coordonarea îngrijirilor medicale și în personalizarea tratamentului.

În unele țări, ca de exemplu în Franța, diagnosticul, tratamentul și urmărirea pacienților cu diabet va fi făcută în viitorul apropiat de către medicul de familie, medicii specialiști fiind consultați în cazul complicațiilor.

În majoritatea țărilor luarea în evidență a bolnavului diabetic și administrarea tratamentului se face de către medicul specialist diabetolog, rolul medicului de familie fiind foarte important, prin urmărirea și administrarea tratamentului indicat de către specialist, prevenirea complicațiilor și semnalarea tulburărilor apărute în timp.

În cadrul examenului medical periodic, bolnavul va fi informat despre examinările clinice și de laborator necesare pentru stabilirea diagnosticului și a strategiei terapeutice.

REȚINEȚI! Bolnavul de diabet trebuie să înțeleagă că această boală lentă poate avea urmări foarte grave și astfel necesitatea cooperării cu medicul curant este indispensabilă.

Pe parcursul vizitelor medicale medicul curant va îndruma bolnavul pentru investigații suplimentare spre alți medici specialiști și anume: cardiolog, nefrolog, oftalmolog, stomatolog, dar și către dieteticieni, podologi, fizioterapeuți sau psihologi.

În cursul vizitei medicale bolnavul ar trebui să aibă o listă cu toate problemele care îl deranjează. Medicul îi va explica pe înțelesul acestuia problemele în cauză, punând accentul pe noile tendințe de tehnologizare a mijloacelor de evaluare a bolii, cum ar fi manipularea noilor tipuri de glucometre.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON