Bilanţ pozitiv la Direcţia Generală Anticorupţie Bihor, instituţie specializată în principal pe prevenirea şi combaterea corupţiei din rândul personalului Ministerului Afacerilor Interne. Potrivit unui comunicat făcut public luni, reprezentanţii DGA au efectuat cercetări şi au fost înaintate la parchete 55 de dosare penale, cu 37% mai multe faţă de anul 2014.
Dintre acestea, mai mult de jumătate (52%) au fost iniţiate din sesizare proprie, iar 26 au fost primite de la parchete. Ca urmare a activităţilor procedurale întreprinse de către poliţiştii Anticorupţie Bihor, procurorii au emis rechizitorii în 14 dosare şi au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei în 4 dosare.
Totodată, lucrătorii de poliţie judiciară din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Bihor au efectuat, în temeiul ordonanţelor de delegare emise de procurori, 40 percheziţii domiciliare, 3 percheziţii ale autoturismelor şi au pus în executare 16 mandate de aducere.
Referitor la numărul de persoane cercetate, în anul 2015 au făcut obiectul cercetărilor 121 de făptuitori (în creştere cu 57% faţă de anul precedent), au fost învinuite 65 de persoane (+ 41%) şi a fost pusă în mişcare acţiunea penală faţă de 67 inculpaţi (+ 59%). Dintre cele 121 de persoane cercetate, 52 sunt personal MAI, din care două cu funcţii de conducere şi 50 cu funcţii de execuţie.
Bilanţul corupţilor
Între cazurile complexe finalizate de ofiţerii DGA cu trimitere în judecată se numără şi cel al celor 5 agenţi de poliţie din Salonta, care îi vânau pe şoferii străini ca să îi "jumulească" de şpăgi sume între 100 lei şi 300 euro, dosarul privindu-i pe cei doi subofiţeri din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Bihor, Cosmin Monenci şi Cantemir Groza, prinşi că luau taxe de protecţie de la comercianţii de ţigări de contrabandă, precum şi dosarul adjunctului inspectorului şef de la Poliţia Satu-Mare, Ioan Tăut.
Tot poliţiştii DGA Bihor au contribuit şi la dovedirea fostului director al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Adrian Dume, condamnat anul acesta la închisoare cu suspendare, dar şi la flagrantul organizat de procurorii DNA, în decembrie 2015, pentru prinderea bulibaşei ieşeni, care ceruse unor bihoreni şpagă 30.000 euro ca să intervină în numele lor la magistraţi din Iaşi.
"Raportat la finalitatea judiciară a cazurilor instrumentate cu participarea lucrătorilor Serviciului Judeţean Anticorupţie Bihor, se impune menţionat faptul că în anul 2015, instanţele competente au pronunţat 19 hotărâri din care 7 definitive, prin acestea din urmă fiind condamnaţi 13 inculpaţi", se arată în comunicatul DGA Bihor, semnat de şeful Serviciului, Gabriel Cheregi.
Documentul mai precizează şi că activităţile poliţiştilor s-au desfăşurat în colaborare cu procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea, Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, DIICOT Oradea, dar şi cu serviciile specializate, respectiv Serviciul Român de Informaţii - Secţia Bihor şi Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă Bihor.
Atenţie la prevenţie
Pe de altă parte, se arată în informare, poliţiştii DGA au intensificat şi activităţile cu caracter preventiv. Astfel, în cursul anului 2015 au fost distribuite persoanelor ce s-au prezentat la ghişeele SPCRPCIV Bihor peste 12.000 flyere conţinând un mesaj privind promovarea unei conduite corecte şi a consecinţelor reprezentate de comiterea unor fapte sau acte de corupţie. De asemenea, în cadrul proiectului intitulat "Plăteşte zero pentru ce ţi se cuvine" în colaborare cu Asociaţia Pro Democraţia, ofiţerii DGA Bihor au organizat şi desfăşurat activităţi de informare a cetăţenilor asupra corupţiei, unul din evenimente desfăşurându-se în centrul Oradiei, pe 9 iulie, unde s-a fost amplasat un "Labirint Anticorupţie" la care au participat peste 200 de persoane.
Nu în ultimul rând, ofiţerii DGA Bihor au desfăşurat 110 activităţi de informare anticorupţie în rândul personalului MAI, cu 17% mai multe decât în anul anterior, la care au participat 2.609 persoane din structurile de poliţie de frontieră, poliţie rutieră, cazier judiciar precum şi cele din cadrul Serviciului Prevenire aparţinând Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" al judeţului Bihor, respectiv Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Bihor.
În cadrul întâlnirilor, poliţiştii Anticorupţie au prezentat materiale privind activitatea de prevenire şi combatere a corupţiei la nivelul MAI, legislaţia naţională şi internaţională în domeniul corupţiei, etica şi deontologia profesională.
Pe linia relaţiilor cu publicul, la sediul DGA Bihor au fost înregistrate şi soluţionate 19 petiţii şi 6 apeluri telefonice la "TelVerde anticorupţie 0800.806.806", fiind primite în audienţă şi consiliate 23 de persoane.
Sesizaţi aici
Direcţia Generală Anticorupţie - Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor vine în sprijinul persoanelor care doresc să formuleze sesizări privitoare la săvârşirea unor acte şi fapte de corupţie de către funcţionarii Ministerului Afacerilor Interne prin intermediul liniei telefonice gratuite TELVERDE 0800.806.806, prin e-mail la adresaanticoruptie_petitii@mai.gov.ro sau la numărul de telefon-fax 0259/469043, respectiv la adresa de e-mail bihor.dga@mai.gov.ro.
Audienţele se desfăşoară la sediul instituţiei din Oradea, str. Dunărea nr. 2, de către şeful Serviciului Judeţean Anticorupţie Bihor - bilunar, în prima şi în a treia zi de miercuri lucrătoare din lună, între orele 12 şi 15, şi de ofiţerul de Relaţii cu Publicul - bilunar, în a doua şi a patra zi de miercuri lucrătoare din lună, între orele 12-15.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.