URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 01 APRILIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mie-mi plac tipii de la ONG-ul Pro Infrastructura. Din câte știu, e o organizație imaginată de fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, de la care aflăm multe dintre dedesubturile care ne fac să nu avem autostrăzi decât pe hârtie și la prețuri exorbitante.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Justiţia din Bihor a învins săptămâna trecută DNA Oradea, dar şi societatea bihoreană. La capătul a 9 ani de procese, fostul boss al UDMR şi al CJ Bihor, Alexandru Kiss, a fost achitat pentru fapte de corupţie pentru care în 2018, în prima fază a procesului, Tribunalul îl condamnase la 8 ani de închisoare, iar pe doi dintre tovarăşii săi de dosar - patronul Selina, Beneamin Rus, şi cetăţeanul ungar Bojtor Vilmos, prin intermediul căruia politicianul şi amicul său, Alexandru Mudura, fondatorul Lotus Center, au încasat şpăgi de 4,3 milioane euro - la 4 şi respectiv la 6 ani de închisoare.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 17 martie 2023 Autoritatea de Supraveghere Financiară a retras autorizația de funcționare a societății de asigurare Euroins, aspect foarte discutat în spațiul public. Cu toate acestea, nici comunicatele oficiale, nici știrile de presă nu prezintă întreaga realitate a acestui act, astfel încât se pot crea confuzii în practică, majoritatea fiind, evident, profitabile statului, care „scapă” de niște datorii.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. 
08 Noiembrie 2012, 11:47

Deszăpezire după reguli: În premieră, din această iarnă străzile din Oradea vor fi curăţate de zăpadă în funcţie de intensitatea traficului auto

Deszăpezire după reguli: În premieră, din această iarnă străzile din Oradea vor fi curăţate de zăpadă în funcţie de intensitatea traficului auto UTILAJE NOI. Pentru a birui în lupta cu zăpada, RER Ecologic Service şi-a completat parcul auto cu utilaje nou-nouţe, două Unimog U400, destinate exclusiv deszăpezirii pe arterele mari, plus o automăturătoare Boschung, care va putea înlătura omătul de pe străduţele înguste
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ultima şedinţă a Consiliului Local, aleşii orădenilor au aprobat primul regulament de deszăpezire din istoria oraşului. Pe lângă faptul că împarte străzile în categorii de urgenţă, procedura de lucru stabileşte şi intervalul de timp în care ele trebuie să fie curăţate de omăt, dar şi sancţiunile pe care RER Ecologic Service le riscă dacă nu-şi face treaba.

Străzi cu întâietate

Programul de măsuri specifice iernii adoptat de municipalitate este structurat pe trei capitole: prevenirea şi neutralizarea poleiului, împrăştierea de material antiderapant când stratul de zăpadă este până în 5 centimetri, respectiv deszăpezire când stratul e mai gros de atât.

Orice intervenţie se va face la alertarea Comandamentului de deszăpezire şi exclusiv în funcţie de "topul" priorităţii străzilor. Cele 756 de străzi cuprinse în program au fost împărţite în patru categorii de urgenţă. Cele mai importante sunt cele 148 din Urgenţa 1, adică marile bulevarde, arterele cele mai circulate ale oraşului şi intrările în municipiu. În Urgenţa 2 sunt incluse 226 de străzi, majoritatea din cartiere, în Urgenţa 3 alte 174 de străzi importante, iar în ultima categorie 250 de străzi, majoritatea situate pe dealurile oraşului.

Strada şi ora

Împrăştierea de material antiderapant când stratul de zăpadă este mai subţire de 5 centimetri se va face atât preventiv, cât şi pentru neutralizare, adică pentru înlăturarea omătului. Preventiv, sarea, nisipul ori clorura de sare se vor arunca doar pe arterele din Urgenţa 1, dar contra-timp. Conform regulamentului, când zăpada e încă puţină, străzile din Urgenţa 1 trebuie curăţate în maxim trei ore de la alertare, iar cele din Urgenţa 2 în cel mult şase ore.

Pe străzile de categoriile 3 şi 4, potrivit regulamentului, "se intervine numai punctual, unde situaţia o impune". Altfel spus, utilajele nu vor trece pe fiecare stradă de acest tip, ci doar acolo unde, în caz contrar, circulaţia ar fi cu totul imposibilă.

Să iasă plugurile!

Dacă stratul de zăpadă este mai mare de 5 centimetri, străzile din Urgenţa 1 vor trebuie să fie practicabile în cel mult patru ore de la alertare, iar dacă ninsoarea va fi continuă, pe aceste străzi utilajele vor trebui să treacă din trei în trei ore.

Arterele din Urgenţa 2 vor trebui deszăpezite în cel mult opt ore de la alertare, iar următoarele treceri se vor face tot la cinci ore. Şi în acest caz, în urgenţele 3 şi 4 se va interveni doar pe şoselele unde se face "comandă" expresă. O stradă de urgenţa 3, de pildă, va trebui deszăpezită în cel mult opt ore de la alertare, iar din 12 în 12 ore utilajele RER Ecologic Service vor trebui să mai treacă pe acolo. La Urgenţa 4, timpul de intervenţie este de 12 ore de la alertare, iar trecerile se vor face o dată pe zi. Pentru asemenea operaţiuni, operatorul a fost obligat să aibă la dispoziţie 35 de utilaje.

Curăţată şi transportată

Odată cu deszăpezirea sau imediat după încheierea acţiunii, după caz, muncitorii RER Ecologic Service vor trebui să transporte zăpada, astfel încât mormanele adunate să nu încurce şi mai rău traficul prin lăsarea lor pe marginea carosabilului.

O altă noutate adusă de regulamentul "alb" este prevederea conform căreia, dacă nu îşi va face treaba ca la carte, RER Ecologic Service va putea fi sancţionată cu o penalizare de 0,5% din valoarea contractului pentru fiecare abatere constatată.

Reprezentanţii Primăriei au verificat deja utilajele şi stocurile de material antiderapant ale operatorului de salubritate, negăsind până acum nicio neregulă. Aşa că, mai departe, de vreme ce obligaţiile sunt bine stabilite, iarna aceasta oraşul ar trebui să fie acoperit cu omăt, după câteva ore de ninsoare, doar pe acoperişuri...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
sujo
Cum ar fi sa platim impozitu fix direct proportional cu cat au deszapezit ? Inseamna ca eu care locuiesc pe o strada din \"urgenta 4\" ar trebui sa merg la primarie sa colectez vreo 100 ron cadou de la \"distins\". Blocheaza cardu, platim la fel ca si \"centralii\"... meh...Romania, te iubesc !
Postat 10 Decembrie 2012, 09:28 de Ser
groaznic
Oradenii trebuie sa inteleaga ca primaria nu are nici o datorie fata de contribuabili, ci doar invers, adica contribuabili fata de primarie.Stati sa vedeti cum urmeaza blocarea conturilor de salarii daca nu ati platit impozitele!!!!!
Postat 09 Noiembrie 2012, 07:34 de oradeanul
Ce nesimtiti !
Strada unde locuiesc este in categoria a III-a la ,,inzapezire'', despre deszapezire zic sa vorbim DUPA ce va avea loc, dar la impozit platesc de parca stau vis-a-vis de primarie !
Postat 08 Noiembrie 2012, 15:19 de petru
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5545 RON
  • 1 EUR = 4.9485 RON
  • 1 HUF = 0.013 RON