Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului şi Inspecţia Socială au desfăşurat recent un amplu control la Direcţia pentru Protecţia Copilului Bihor. Motivul?
O agresiune suferită de un tânăr internat în Centrul de Plasament 2 Oradea, aflat în aceeaşi curte cu sediul Direcţiei din strada Feldioarei, agresiune în urma căreia tânărul a fost spitalizat timp de două săptămâni.
Incidentul a fost neobişnuit nu doar prin violenţă, cât şi prin urmări, el ajungând cu întârziere la cunoştinţa conducerii Centrului, care nu a luat măsurile ce se impuneau şi a "omis" să informeze, la rându-i, conducerea Direcţiei. Astfel că tânărul bătut a trebuit să plece singur la Cluj pentru a fi supus unei operaţii. Pe banii lui, căci şeful Centrului, ocupat să-şi asigure scaunul, nu s-a zbătut să găsească soluţia corectă.
De la fotbal, la spital
Scandalul a început acum două luni, pe 20 septembrie. În timpul unei partide de fotbal din curtea Centrului de Plasament 2 (CP2), un "combatant" i-a aplicat unui coleg, care îl faultase, o serie năprasnică de pumni şi picioare. Deoarece loviturile au depăşit limita unei simple încăierări, tânărul lovit, Gabriel Olah, a chemat Poliţia, pentru a face o plângere împotriva agresorului, Rudolf Magyari. A doua zi dimineaţă nu-şi mai putea mişca gura, aşa că s-a internat la Clinica de Stomatologie a Spitalului Judeţean, unde a fost diagnosticat cu fractură de mandibulă.
Spre surprinderea lui, şeful clinicii, profesorul Constantin Romanul (foto), i-a spus că trebuie să plătească 400 de lei, pentru că spitalul nu avea sârma specială necesară operaţiei de osteosinteză, prin care urma să i se sudeze osul rupt al mandibulei. Iniţial, angajaţii CP2 la urechile cărora a ajuns acest lucru erau convinşi că doctorul i-ar fi cerut şpagă tânărului, ceea ce i-a revoltat, căci acesta era şi bătut, şi pus la plată. Apoi au aflat că, într-adevăr, spitalul nu avea materialul respectiv şi că problema reală, de fapt, era cine să plătească sârma, tânărul având dreptul ca această cheltuială să-i fie suportată din fondurile Centrului.
Potrivit unui memoriu pe care asistenţii sociali l-au înaintat Inspecţiei Sociale şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Copilului, Olah a rămas internat la Oradea 5 zile, fără ca problema celor 400 de lei să fie rezolvată de conducerea Centrului, iar vineri, 25 septembrie, când a fost externat, a plecat singur la Cluj, unde avea să fie operat la Clinica de Chirurgie Buco-Maxilo-Facială şi îngrijit acolo încă o săptămână.
Acuzat de nepăsare
Autorii memoriului afirmă că, în loc ca acest caz să fie investigat şi rezolvat corect, a fost, dimpotrivă, ascuns. Prima neregulă este că şeful CP 2, Sorin Groza, nu a fost "deranjat" în ziua producerii incidentului. Nu de alta dar, fiind fiul directorului adjunct al Direcţiei, Ioan Groza, şeful Centrului şi-a obişnuit subalternii să rezolve singuri problemele, fără a-l "sâcâi" şi pe el, mai ales într-o zi de duminică.
Mai mult, chiar şi după ce a fost informat, Groza jr. ar fi încercat să muşamalizeze incidentul. "Groza i-a cerut doctorului Romanul să-l externeze pe Olah după 5 zile, astfel încât agresorul Rudolf Magyari să nu devină caz penal, iar el să nu fie anchetat administrativ", arată autorii memoriului. În cuprinsul acestuia se adaugă că "Groza nu s-a mai interesat de soarta lui Olah. În vinerea când acesta a fost externat şi a plecat să se opereze la Cluj, nici nu era la serviciu. Plecase în week-end, liniştit că şi-a protejat scaunul. Nici directorul responsabil de copiii instituţionalizaţi din toată Direcţia, adică Ioan Groza, nu a luat vreo măsură, tocmai pentru că în cauză era fiul lui".
Cine-mparte, parte-şi face
Pentru angajaţii Direcţiei, incidentul a fost un nou prilej de a semnala că instituţia a ajuns pe mâna unor clanuri care îşi împart funcţiile de conducere şi posturile călduţe, chiar dacă membrii lor sunt departe de moralitate şi profesionalism.
Autorii memoriului dezvăluie că, aşa cum şeful CP2 e protejat de tatăl său, Sorin Groza are, la rându-i, propriii protejaţi. Primii sunt finii săi de cununie, Adrian şi Laura Groze, care "îi înjură pe copii cum le vine la gură şi îi bat cu ce apucă în mână. Adrian Groze a fost îngrijitor de noapte şi apoi promovat educator, dar nici nu ştie să scrie bine şi nu face temele cu copiii, stă cu ei la ţigări. Dacă un educator face teme cu copiii, le râde în nas: "Ce-ţi pierzi timpul cu handicapaţii?". Laura Groze a fost încadrată psihopedagog, deşi Centrul nu are nevoie de aşa ceva, pentru că aici nu sunt copii cu handicap, iar pe de altă parte este pusă să lucreze de dimineaţă, când copiii nu sunt în centru, ci la şcoală. În lipsa lui Groza, ea o face pe şefa şi faţă de copii, şi faţă de angajaţi", arată asistenţii sociali.
Tot ei continuă că "recompensele se dau în funcţie de cât de apropiat eşti de Groza" şi amintesc că, în baza legii, o persoană nu poate fi subordonată unei rude de gradul I sau II. Angajaţii cer, astfel, nu doar investigarea incidentului cu tânărul lăsat să se descurce singur, ci şi "curăţenie" în instituţie, cu argumentul că toate neregulile au la bază relaţiile dintre şefi, care se acoperă reciproc.
Sfat de avocat
Abordat de BIHOREANUL, Sorin Groza afirmă, dimpotrivă, că a făcut tot ce depindea de el pentru a-l ajuta pe tânărul aflat în custodia Centrului de Plasament pe care îl conduce. "Copilul s-a internat în spital fără să ne anunţe, dar l-am vizitat ulterior. Am încercat să vorbesc cu dr. Romanul şi să fac rost de bani de la Direcţie ca să-i plătim operaţia, numai că Olah s-a dus la Cluj să-şi rezolve situaţia. Când s-a întors, a zis că-i bine şi, pentru că a vrut să afle cum să obţină despăgubiri de la agresor, l-am îndrumat să se adreseze Poliţiei şi să depună plângere împotriva lui", spune Groza.
Dincolo de penibilitatea situaţiei - căci sarcina sa era să fie pedagog, nu s-o facă pe avocatul unui copil împotriva unui alt copil - ceea ce nu spune şeful CP2 este că nu a raportat la timp situaţia conducerii Direcţiei pentru Protecţia Copilului, aceasta ajungând s-o analizeze abia după ce, la 2 noiembrie, la Oradea au ajuns trimişii Inspecţiei Sociale, fără a avea, nici acum, un raport final al anchetei făcute.
Cât despre "pilele" pe care i le-a pus tatăl său şi pe care şi el le-a pus propriilor protejaţi, Groza n-a negat nimic din favoritismele ce i se reproşează. A refuzat doar să vorbească despre tatăl său, motivând că "n-am mai discutat cu el de mult, pentru că e în divorţ cu mama", şi a admis, cu jumătate de gură: "Sigur că nu-i moral să fiu subalternul lui. De-aia m-am şi gândit să demisionez, să plec". N-ar strica, însă, să-şi ia şi tatăl...
"Am dispus o cercetare administrativă atât a incidentului cu bătaia, cât şi a celorlalte aspecte. Până la verdictul comisiei nu mă pot antepronunţa. Pot doar să spun că din 2005, Sorin Groza a avut numai calificative "foarte bine", în urma evaluărilor făcute de şeful ierarhic superior, Ioan Groza, şi că nu e normal ca acesta să-şi evalueze fiul"
Szarka Arpad (foto), director general, Direcţia pentru Protecţia Drepturilor Copilului Bihor
PCR LA DPC
Pile, Cunoştinţe, Relaţii
Angajaţii DPC Bihor afirmă că neregulile există şi se perpetuează fiindcă instituţia a devenit feuda unor familii care îşi oferă protecţie şi îşi muşamalizează reciproc neregulile. BIHOREANUL a dezvăluit în trecut încrengătura, arătând că Ioan Groza, pe vremea când era director general, şi-a angajat fiul ca şef al Centrului de Plasament nr. 2, dar şi pe propria amantă a făcut-o şefă peste un alt centru, deşi până în acel moment femeia, mai tânără decât el cu 20 de ani, nu fusese decât o simplă infirmieră.
Un alt clan o are ca vârf de lance pe directoarea economică Eliana Cosman, care este şefa propriului soţ, acesta conducând Serviciul Transporturi, unde decontează reparaţii auto şi consumuri de carburanţi fictive, în timp ce pe asistenţii care au muncă de teren îi pune să meargă pe jos. Aceeaşi Cosman şi-a pus şi fratele la Serviciul Informatică.
Alina Ţica, pusă directoare adjunctă tot pe filieră PDL, ca Groza, şi-a plantat finul, pe Darius Marcu, la şefia Biroului Juridic, unde pierde proces după proces.
Ţica a îndrăznit să transforme un apartament social donat de o companie privată în locuinţă pentru sine şi pentru propriul logodnic, cetăţean străin şi medic la o clinică particulară.
În urma dezvăluirii făcute de BIHOREANUL (facsimil), Ţica a fost destituită din funcţie acum un an. Dar cu o floare nu se face primăvară...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.