URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 10 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vai, ce tragedie! O firmă din Oradea a blocat programul Casa Verde, lansat cu mult tam-tam și foarte târziu de geniile din Ministerul Mediului. De fapt, firma în cauză n-a făcut decât să ceară să se respecte legea. Or, ea fusese exclusă din lista instalatorilor validați de Administrația Fondului de Mediu, pentru că slujbașii de la Stat nu au respectat procedura, așa că patronii au deschis proces...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
19 Noiembrie 2012, 16:25

Descoperire în Cetate: A fost dezgropată piatra funerară veche de 600 de ani a unui orădean pe nume Conrad (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Cetatea Oradea este departe de a-şi fi dezvăluit toate secretele. Săpăturile de descărcare arheologică desfăşurate în incinta capelei gotice situată în subsolul Corpului A care va adăposti viitorul muzeu al fortificaţiei, au scos la iveală o piatră funerară veche de 600 de ani, care se află într-o foarte bună stare de conservare.

Conform unui comunicat al municipalităţii, descoperirea este cu atât mai importantă cu cât în incinta fortificaţiei nu au mai fost descoperite pietre tombale întregi de cel puţin 130 de ani.

Un colţ al pietrei de mormânt a fost descoperit de arheologii Muzeului Ţării Crişurilor la sfârşitul lunii mai, dar lespedea a fost dezgropată integral abia în cursul acestei luni. Arheologii au fost nevoiţi să lucreze cu o atenţie deosebită pentru a nu deteriora piesa.

Cu cruce celtică

Piatra tombală a fost descoperită la 2,5 metri adâncime faţă de actualul nivel de călcare, aşezată pe direcţia Est-Vest, şi acoperă un cavou construit din cărămizi în latura nordică a fostei catedrale gotice.

Lespedea din calcar este lungă de 160 centimetri, lată de 80 centimetri, are o grosime de 25 centimetri şi cântăreşte 750 kilograme. Marginea ei conţine un text funerar, compus din litere gotice de 10 centimetri lungime, 1,5 centimetri lăţime şi de adâncimi variabile.

Din cauza dimesiunii reduse a pietrei tombale, sculptorul a fost nevoit să folosească frecvent prescurtări, fapt care îngreunează descifrarea textului. Suprafaţa piesei este acoperită de un simbol funerar simplu compus dintr-o cruce malteză, un coif şi un scut marcat la rândul său cu o cruce. Lespedea are la ambele capete două inele din fier cu rolul de a ajuta la ridicarea pietrei.

Un orădean pe nume Conrad

"Deşi piatra este puţin mişcată, nu există semne de vandalizare. După toate probabilităţile a fost împinsă de stratul de pământ care o acoperea", a declarat Dumitru Sim, şeful Biroului Turism, Cultură şi Regenerare Urbană din Primărie.

Sim a mai spus că, după toate probabilităţile, cavoul aparţine unui orădean destul de înstărit pentru a-şi pregăti un loc de veci în biserică, dar nu suficient pentru a-şi comanda un cavou din marmură bogat ornamentat. "Din primele cercetări rezultă că avem de-a face cu un mic burghez de origine germană, pe nume Conrad, suficient de bogat de pentru a-şi cumpăra un cavou în incinta catedralei, conform credinţei că aşa va avea un acces mai uşor la rai", a spus Sim.

Deocamdată este dificil de spus dacă burghezul a şi fost înmormântat la Oradea. Întrucât pe lespede nu sunt trecuţi anii între care a trăit Conrad, este posibil ca acesta doar să îşi fi pregătit cavoul dar să fi fost înmormântat altundeva.

În incinta Cetăţii au mai fost descoperite de-a lungul timpului pietrele tombale ale unor episcopi orădeni precum Andreea Scolari, Sigismund Thurzo sau Jackh de Coşeiu care au şi fost înmormântaţi în catedrala episcopală gotică aflată astăzi ca ruină în curtea interioară a fortificaţiei. Aceste lespezi de morminte pot fi văzute astăzi în sacristia Basilici Minor din Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
e super ca se mai fac descoperiri in cetate
Mi se pare bine scris articolul, nu inteleg cum isi au rostul comentariile rautacioase.
Postat 21 Noiembrie 2012, 21:03 de Maria
Urmasii lor sunt bine mersi
Sapati, sapati oameni buni, ca trebuie sa il gasiti in apropiere si pe varul lui Conrad, adica Conan Barbarul care, dupa ce i-a terminat pe cei care au atentat la fecioria lui Grumhild, si-a stabilit domiciliul pe locul pe care s-a construit cetatea asta. Si astazi mai traiesc urmasi de-ai lor, un fel de ruda ar fi chiar si actualul primar al urbei. Se recunoaste dupa sprincene.
Postat 19 Noiembrie 2012, 18:27 de Lamp
Tu, veneticule, te poti numi oradean ?
,,...viitorul muzeu a fortificaţiei.." , ,,...lungă de 160 centimetri, lată de 80 centimetri, are o lăţime de 25 centimetri ..." Cum ai terminat tu, Danut, patru clase ?! Si, mai ales, cum ai ajuns tu sa ,,scrijelesti" (scrisul e ceva ce tu nu stii !) pe la bihoreanul ?!
Postat 19 Noiembrie 2012, 18:05 de Oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.614 RON
  • 1 EUR = 4.9679 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON