URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 06 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Noiembrie 2012, 16:25

Descoperire în Cetate: A fost dezgropată piatra funerară veche de 600 de ani a unui orădean pe nume Conrad (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cetatea Oradea este departe de a-şi fi dezvăluit toate secretele. Săpăturile de descărcare arheologică desfăşurate în incinta capelei gotice situată în subsolul Corpului A care va adăposti viitorul muzeu al fortificaţiei, au scos la iveală o piatră funerară veche de 600 de ani, care se află într-o foarte bună stare de conservare.

Conform unui comunicat al municipalităţii, descoperirea este cu atât mai importantă cu cât în incinta fortificaţiei nu au mai fost descoperite pietre tombale întregi de cel puţin 130 de ani.

Un colţ al pietrei de mormânt a fost descoperit de arheologii Muzeului Ţării Crişurilor la sfârşitul lunii mai, dar lespedea a fost dezgropată integral abia în cursul acestei luni. Arheologii au fost nevoiţi să lucreze cu o atenţie deosebită pentru a nu deteriora piesa.

Cu cruce celtică

Piatra tombală a fost descoperită la 2,5 metri adâncime faţă de actualul nivel de călcare, aşezată pe direcţia Est-Vest, şi acoperă un cavou construit din cărămizi în latura nordică a fostei catedrale gotice.

Lespedea din calcar este lungă de 160 centimetri, lată de 80 centimetri, are o grosime de 25 centimetri şi cântăreşte 750 kilograme. Marginea ei conţine un text funerar, compus din litere gotice de 10 centimetri lungime, 1,5 centimetri lăţime şi de adâncimi variabile.

Din cauza dimesiunii reduse a pietrei tombale, sculptorul a fost nevoit să folosească frecvent prescurtări, fapt care îngreunează descifrarea textului. Suprafaţa piesei este acoperită de un simbol funerar simplu compus dintr-o cruce malteză, un coif şi un scut marcat la rândul său cu o cruce. Lespedea are la ambele capete două inele din fier cu rolul de a ajuta la ridicarea pietrei.

Un orădean pe nume Conrad

"Deşi piatra este puţin mişcată, nu există semne de vandalizare. După toate probabilităţile a fost împinsă de stratul de pământ care o acoperea", a declarat Dumitru Sim, şeful Biroului Turism, Cultură şi Regenerare Urbană din Primărie.

Sim a mai spus că, după toate probabilităţile, cavoul aparţine unui orădean destul de înstărit pentru a-şi pregăti un loc de veci în biserică, dar nu suficient pentru a-şi comanda un cavou din marmură bogat ornamentat. "Din primele cercetări rezultă că avem de-a face cu un mic burghez de origine germană, pe nume Conrad, suficient de bogat de pentru a-şi cumpăra un cavou în incinta catedralei, conform credinţei că aşa va avea un acces mai uşor la rai", a spus Sim.

Deocamdată este dificil de spus dacă burghezul a şi fost înmormântat la Oradea. Întrucât pe lespede nu sunt trecuţi anii între care a trăit Conrad, este posibil ca acesta doar să îşi fi pregătit cavoul dar să fi fost înmormântat altundeva.

În incinta Cetăţii au mai fost descoperite de-a lungul timpului pietrele tombale ale unor episcopi orădeni precum Andreea Scolari, Sigismund Thurzo sau Jackh de Coşeiu care au şi fost înmormântaţi în catedrala episcopală gotică aflată astăzi ca ruină în curtea interioară a fortificaţiei. Aceste lespezi de morminte pot fi văzute astăzi în sacristia Basilici Minor din Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
e super ca se mai fac descoperiri in cetate
Mi se pare bine scris articolul, nu inteleg cum isi au rostul comentariile rautacioase.
Postat 21 Noiembrie 2012, 21:03 de Maria
Urmasii lor sunt bine mersi
Sapati, sapati oameni buni, ca trebuie sa il gasiti in apropiere si pe varul lui Conrad, adica Conan Barbarul care, dupa ce i-a terminat pe cei care au atentat la fecioria lui Grumhild, si-a stabilit domiciliul pe locul pe care s-a construit cetatea asta. Si astazi mai traiesc urmasi de-ai lor, un fel de ruda ar fi chiar si actualul primar al urbei. Se recunoaste dupa sprincene.
Postat 19 Noiembrie 2012, 18:27 de Lamp
Tu, veneticule, te poti numi oradean ?
,,...viitorul muzeu a fortificaţiei.." , ,,...lungă de 160 centimetri, lată de 80 centimetri, are o lăţime de 25 centimetri ..." Cum ai terminat tu, Danut, patru clase ?! Si, mai ales, cum ai ajuns tu sa ,,scrijelesti" (scrisul e ceva ce tu nu stii !) pe la bihoreanul ?!
Postat 19 Noiembrie 2012, 18:05 de Oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7282 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON