URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Iulie 2019, 08:03

Descinderi cu mascaţi şi executor în parcarea de la intrarea în Băile Felix. După un proces de 20 de ani, terenul a fost preluat, oficial, de Primăria Sânmartin (FOTO / VIDEO)

Însoţit de executorul judecătoresc, funcţionari ai Primăriei, poliţişti, luptători ai Serviciului de Acţiuni Speciale, dar şi un grup de susţinători care au venit îmbarcaţi în automobile, edilul comunei Sânmartin, Cristian Laza, a preluat oficial, marţi, parcarea din Băile Felix, de la firma Cretheus General, care o administra din 1994.

Echipajele au fost aduse de dimineaţă, de la ora 10, pentru a pune în executare o sentinţă judecătorească prin care parcarea întinsă pe un teren de 2,2 hectare, la intrarea în staţiune, a fost a fost trecută în domeniul public al comunei.

Mascaţi în parcare

Poliţiştii au blocat intrările în parcare, iar funcţionarii Primăriei şi executorul judecătoresc au început inventarierea bunurilor aparţinând firmei Cretheus General, reprezentanţii societăţii, Ioan Cretaş şi Rodica Muţiu, având la dispoziţie 30 de zile ca să elibereze terenul.

În interiorul parcării, fiul patronului Cretheus General filma întreaga acţiune, în timp ce în spatele gardului susţinătorii primarului le ţineau piept lui Ioan Cretaş şi Rodica Muţiu, care acuzau un abuz din partea administraţiei locale, care ar fi "naţionalizat" abuziv proprietatea lor.

"Noi am plătit 2 miliarde de lei vechi pe această proprietate. La acea vreme, am fi putut cumpăra 10 apartamente pe banii aceştia. Ni s-au luat şi banii, ni se ia şi proprietatea", a acuzat Cretaş, în timp ce unul dintre suporterii primarului l-a acuzat că a transformat parcarea în "ruşinea staţiunii".

"Tu nu vezi cum arată aici? N-ai făcut nimic de 20 ani aici. E terenul comunei, nu-i al tău", i-a replicat un localnic din Sânmartin, pentru ca, la rându-i, afaceristul să arate cu degetul tot spre primar. "Întreabă-l pe primar dacă ni s-a dat voie să facem ceva. Am primit o amendă de 10.000 lei doar pentru că am schimbat acoperişul toaletei, altă amendă de 10.000 lei pentru că am pus gard. Ne-au refuzat emiterea unui certificat de urbanism când am vrut să accesăm fonduri europene să facem investiţii. N-am putut face nimic. Acum o să-l ia şi o să-l spargă în bucăţi ca să-l vândă", a replicat Cretaş. 

Circ de faţă cu turiştii

De cealaltă parte, primarul comunei a declarat că firma ocupa fără drept parcarea şi că acţiunea în forţă a fost necesară pentru că afaceriştiii refuzau să părăsească proprietatea devenită publică. "Noi am câtigat toate procesele cu această firmă, care ocupă terenul din 1994. Ne-am întăbulat pe teren şi am venit să punem în aplicare sentinţa", a explicat, pentru BIHOREANUL, primarul Cristian Laza.

Potrivit acestuia, terenul va fi folosit tot ca parcare şi în următoarea perioadă şi va deveni o sursă de venit la bugetul local, mai ales că, având în vedere proiectele cu fonduri europene derulate atât în Băile Felix, cât şi în Băile 1 Mai, Primăria nu poate percepe taxe de parcare pe locurile disponibile în cele două staţiuni timp de cinci ani.

Nu e clar, însă, ce se va întâmpla cu partea transformată în camping pentru corturi şi rulote, parţial ocupată, deja, de turişti veniţi nu doar din România, ci şi din alte ţări europene.

"E o situaţie jenantă, sunt caravane din Germania, Franţa, Belgia, care trebuiau să intre în camping azi. Nu li s-a dat voie să intre, e un abuz maxim. Oamenii şi-au luat banii înapoi, că plătiseră în avans, şi au plecat. Eu m-am trezit cu mascaţii, e ridicol, nu e normal ce se întâmplă", a povestit Adrian Străteanu, vicepreşedintele Asociaţiei Române de Caravane, aflat în Băile Felix şi campat chiar în parcare.  

Procesul fără sfârşit

Deşi terenul de 2,3 hectare, aflat în litigiu de peste 20 ani, a fost întăbulat ca domeniu public al comunei Sânmartin, procesele legate de dreptul de proprietate asupra parcării nu sunt nici pe departe terminate. "Sunt nereguli, noi avem titlu de proprietate care nu a fost anulat. Cred că am avut peste 260 de procese civile şi cauze penale până acum pentru această proprietate", a declarat Rodica Muţiu, administratorul Cretheus General.

Litigiile au început în 1998, când firma care până atunci avea contract de concesiune pentru parcare a vrut să preia în proprietate terenul în baza Hotărârii de Guvern 505/1998, prin care comercianţii ce deţineau cu chirie sau locaţie spaţii comerciale construite din fondurile statului şi aflate în administrarea consiliilor locale aveau posibilitatea de a le cumpăra. 

Primăria nu a fost de acord, astfel că firma a atacat administraţia locală în instanţă. În anul 2000, Tribunalul Bihor a obligat, printr-o sentinţă, comuna Sânmartin să vândă către Cretheus General SRL parcarea, însă această sentinţă a fost desfiinţată cinci ani mai târziu de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În ciuda acestei decizii din 2005 a ÎCCJ, societatea a continuat să încaseze bani de la cei care parchează acolo. Conform calculelor Primăriei Sânmartin, în patru luni de sezon Cretheus ar obţine aproximativ 200.000 de euro din încasările pentru parcarea de la intrarea în Băile Felix, deoarece administratorii privaţi închiriază parcarea inclusiv pentru camparea cu cortul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON