Fondurile alocate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală 2 s-au împărţit după culoarea carnetului de partid, acuză reprezentanţii PNL.
"Consider imoral algoritmul prin care s-a stabilit că Bihorul, cu o populaţie de 619.102 locuitori, să primească o alocaţie bugetară de doar 750,4 milioane lei, adică 1.212 lei pe cap de locuitor, în vreme ce judeţul Mehedinţi, cu 286.678 locuitori, să beneficieze de o alocaţie de 849 milioane lei, adică o medie de 2.961 lei pe cap locuitor, cu 144% mai mare", a declarat liberalul Gavrilă Ghilea, luni, în cadrul unei conferinţe de presă.
Ghilea a mai arătat că judeţul Teleorman, din care provine liderul PSD Liviu Dragnea, a primit 876 milioane lei, Caraş Severin 883 milioane lei, iar Botoşani 847,8 milioane lei. "Bihorul se situează abia pe locul 20 la nivel naţional, cu mult în urma unor judeţe-feudă ale PSD", a concluzionat Ghilea.
Liberalul a insistat asupra faptului că fondurile ar fi trebuit împărţite pe judeţe raportat la numărul de localităţi, populaţie, suprafaţă şi impozitul pe venit vărsat bugetului central. "Judecând după populaţie, judeţul Bihor ar fi trebuit să primească cel puţin dublu", a spus Ghilea.
PSD ia grosul...
Deputatul a contestat inclusiv împărţirea fondurilor la nivelul judeţului. Ghilea a arătat că, împreună, cele 29 de primăriii PSD vor atrage prin PNDL 2 265,5 milioane lei, reprezentând 35% din totalul alocării pe judeţ.
"În acelaşi timp, doar 31 de primării din cele 46 conduse de edili PNL vor beneficia de finanţare, care se ridică la 197 milioane lei, respectiv abia 26% din totalul previzionat", a spus Ghilea.
Liberalul a recunoscut că au existat localităţi conduse de edili liberali care nu au solicitat fonduri prin PNDL 2, dar a arătat că au fost şi primării ale căror proiecte au fost respinse. "Primăria Aştileu a depus proiect pe drumuri şi n-a primit bani", a spus deputatul.
În ceea ce priveşte media sumelor alocate la nivel de unităţi admnistrativ-teritoriale, grosul banilor a fost luat de PSD cu 9,15 milioane lei pe primărie, urmat de UDMR cu 7,3 milioane lei. În medie, liberalii au primit 6,3 milioane lei pe unitate administrativ-teritorială.
"Cine nu a depus proiecte nu are bani"
Parcă anticipând criticile liberalilor, liderul PSD Bihor, Ioan Mang, a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă ţinută la Consiliul Judeţean, că fondurile prin PNLD 2 s-au alocat în funcţie de proiectele depuse de comunităţi.
Potrivit social-democratului, cele 26 de primării bihorene care nu au primit fonduri nu au fost vitregite de minister, ci nu au solicitat fonduri.
"Dacă 26 de UAT-uri, inclusiv Municipiul Oradea, nu au depus proiecte, nu aveau cum să primească bani. Nu se dau bani nici pe populaţie, nici pe culoarea ochilor primarului, nici pe culori politice, se dau bani pe proiecte. Cine nu a depus proiecte nu are bani", a spus Mang.
Social-democratul a afirmat că fondurile prin PNDL 2 s-au împărţit pe judeţe în funcţie de populaţie, dimensiuni, valoarea proiectelor depuse şi necesităţi.
În plus, în cadrul fiecărui judeţ alocările s-au făcut raportat la priorităţi, pornind de la şcoli şi drumuri judeţene, la apă, canalizare şi centre de permanenţă.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.