URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Iulie 2017, 15:56

Deputatul Ghilea îl contrazice pe Mang: "Bihorul se situează abia pe locul 20 la nivel naţional, cu mult în urma unor judeţe-feudă ale PSD"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fondurile alocate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală 2 s-au împărţit după culoarea carnetului de partid, acuză reprezentanţii PNL.

"Consider imoral algoritmul prin care s-a stabilit că Bihorul, cu o populaţie de 619.102 locuitori, să primească o alocaţie bugetară de doar 750,4 milioane lei, adică 1.212 lei pe cap de locuitor, în vreme ce judeţul Mehedinţi, cu 286.678 locuitori, să beneficieze de o alocaţie de 849 milioane lei, adică o medie de 2.961 lei pe cap locuitor, cu 144% mai mare", a declarat liberalul Gavrilă Ghilea, luni, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ghilea a mai arătat că judeţul Teleorman, din care provine liderul PSD Liviu Dragnea, a primit 876 milioane lei, Caraş Severin 883 milioane lei, iar Botoşani 847,8 milioane lei. "Bihorul se situează abia pe locul 20 la nivel naţional, cu mult în urma unor judeţe-feudă ale PSD", a concluzionat Ghilea.

Liberalul a insistat asupra faptului că fondurile ar fi trebuit împărţite pe judeţe raportat la numărul de localităţi, populaţie, suprafaţă şi impozitul pe venit vărsat bugetului central. "Judecând după populaţie, judeţul Bihor ar fi trebuit să primească cel puţin dublu", a spus Ghilea.

PSD ia grosul...

Deputatul a contestat inclusiv împărţirea fondurilor la nivelul judeţului. Ghilea a arătat că, împreună, cele 29 de primăriii PSD vor atrage prin PNDL 2 265,5 milioane lei, reprezentând 35% din totalul alocării pe judeţ.

"În acelaşi timp, doar 31 de primării din cele 46 conduse de edili PNL vor beneficia de finanţare, care se ridică la 197 milioane lei, respectiv abia 26% din totalul previzionat", a spus Ghilea.

Liberalul a recunoscut că au existat localităţi conduse de edili liberali care nu au solicitat fonduri prin PNDL 2, dar a arătat că au fost şi primării ale căror proiecte au fost respinse. "Primăria Aştileu a depus proiect pe drumuri şi n-a primit bani", a spus deputatul.

În ceea ce priveşte media sumelor alocate la nivel de unităţi admnistrativ-teritoriale, grosul banilor a fost luat de PSD cu 9,15 milioane lei pe primărie, urmat de UDMR cu 7,3 milioane lei. În medie, liberalii au primit 6,3 milioane lei pe unitate administrativ-teritorială.

"Cine nu a depus proiecte nu are bani"

Parcă anticipând criticile liberalilor, liderul PSD Bihor, Ioan Mang, a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă ţinută la Consiliul Judeţean, că fondurile prin PNLD 2 s-au alocat în funcţie de proiectele depuse de comunităţi.

Potrivit social-democratului, cele 26 de primării bihorene care nu au primit fonduri nu au fost vitregite de minister, ci nu au solicitat fonduri.

"Dacă 26 de UAT-uri, inclusiv Municipiul Oradea, nu au depus proiecte, nu aveau cum să primească bani. Nu se dau bani nici pe populaţie, nici pe culoarea ochilor primarului, nici pe culori politice, se dau bani pe proiecte. Cine nu a depus proiecte nu are bani", a spus Mang.

Social-democratul a afirmat că fondurile prin PNDL 2 s-au împărţit pe judeţe în funcţie de populaţie, dimensiuni, valoarea proiectelor depuse şi necesităţi.

În plus, în cadrul fiecărui judeţ alocările s-au făcut raportat la priorităţi, pornind de la şcoli şi drumuri judeţene, la apă, canalizare şi centre de permanenţă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
........
Mai Gobi, decat sa-i papi tu impreuna cu celalalt gavril si cu gasca de penali care capuseaza banii oradenilor, mai bine sa-i dea pe salarii, sporuri, etc, etc. Decat sa fie fericiti cativa apropiati de conducerea pnl, mai bine cateva mii!
Postat 25 Iulie 2017, 09:22 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON