URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Noiembrie 2018, 16:38

Deputatul Ghilea acuză statul că falimentează cabinetele medicale pentru a le înlocui cu lanţuri de clinici, care vor practica tarife mari

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deputatul PNL Bihor Gavrilă Ghilea denunţă „condiţiile prohibitive de acreditare a cabinetelor medicale din România”. Printr-un comunicat dat publicităţii vineri, parlamentarul bihorean arată că a adresat o întrebare preşedintelui Agenţiei Naţionale de Management a Calităţii în Sănătate, fostul ministru Vasile Cepoi, pe tema înscrierii unităţilor sanitare din sistemul ambulatoriu în procedura de acreditare prin care această instituţie va „trece” toate cabinetele medicale individuale, în condiţiile în care acestea au fost deja acreditate de alte două structuri, şi anume Colegiul Medicilor, Direcţiile judeţene de Sănătate Publică şi Casele judeţene de Asigurări de Sănătate.

Verificare la puterea a patra

Parlamentarul bihorean a semnalat că, după intrarea în vigoare a Legii nr. 185/2017 privind asigurarea calității în sistemul de sănătate, asociaţiile medicilor de familie, ale medicilor stomatologi şi ale medicilor din ambulatoriile de specialitate au acuzat condiţiile prohibitive ale procedurii de acreditare a cabinetelor şi poziţia de monopol a nou înfiinţatei Autorităţi Naționale de Management al Calității în Sănătate, „care se substituie şi dublează practic competenţele de control, standardizare şi evaluare a serviciilor de sănătate, de acreditare și monitorizare a unităților sanitare ale Direcțiilor de Sănătate Publică, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și Colegiului Medicilor”, se arată în comunicat.

Concret, atunci când un cabinet medical se înfiinţează şi cere acreditarea pentru a funcţiona, acesta este verificat, pe rând, de către Colegiul Medicilor, de către DSP şi de către CAS, care verifică atât dreptul medicului de a profesa, cât şi condiţiile oferite în cabinet din toate punctele de vedere, de la suprafaţă, volum, sală de aşteptare şi grupuri sanitare până la dotarea cu echipamente şi instrumentar.

În conformitate cu Legea 185 de anul trecut, însă, toate aceste aspecte vor fi verificate, în plus, şi de către nou creata Autoritate Naţională de Management al Calităţii în Sănătate, care va percepe taxe prohibitive pentru acreditarea cabinetelor.

În interesul marilor clinici

Având în vedere situaţia, deputatul PNL Bihor Gavrilă Ghilea arată că „în cele mai multe state UE micile cabinete medicale sunt exceptate de la parcurgerea procedurilor de acreditare, care sunt impuse exclusiv unităţilor spitaliceşti”. De altfel, în România, tocmai unităţile spitaliceşti sunt lăsate să funcţioneze chiar dacă nu respectă nici cele mai elementare reguli, începând de la cele privind igiena până la cele referitoare la dotare.

„Unul dintre efectele aplicării prevederilor acestui act normativ (n.r. – a Legii 185/2017) va fi dispariţia cabinetelor medicale individuale şi preluarea portofoliilor de pacienţi asiguraţi de către marile lanţuri de clinici medicale, singurele entităţi care vor putea suporta financiar cheltuielile aferente”, arată în comunicat deputatul Gavrilă Ghilea, care i-a cerut şefului ANMCS date privind înscrierea unităţilor medicale în procedura de acreditare şi numărul celor care au fost deja evaluate.

Taxă de 5.000 euro

BIHOREANUL a mai relatat în această vară despre nemulţumirea medicilor de familie, obligaţi să treacă printr-o nouă procedură de acreditare, despre care dr. Dorina Popa, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Bihor, afirmă că va costa circa 5.000 de euro pentru fiecare cabinet.

Suma este considerată enormă, mai ales că în ultimii doi ani veniturile medicilor de familie, care nu sunt angajaţi ai sistemului de stat şi cărora nu le-a majorat nimeni salariile, au ajuns sub nivelul decenţei, iar asta deoarece tarifele decontate de CAS nu au mai fost actualizate din 2010, astfel încât pentru consultarea unui pacient medicul primeşte doar 2,8 lei.

De altfel, datele Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie din România arătau în această vară, când doctorii au intenţionat să declanşeze o grevă generală, că venitul mediu brut al unui medic de familie variază în cazul optim de la 10.947 lei la 17.555 lei, iar funcţionarea unui cabinet medical costă în medie 4.561 lei (utilităţi, consumabile etc), personalul costând, la rându-i, încă 2.947 lei (asistentă, femeie de serviciu, contabil), încât un medic primar titular de cabinet rămâne lunar cu doar 4.561 lei venit brut, adică aproximativ 3.000 lei net.

Din veniturile cabinetelor, medicii mai trebuie să plătească şi taxele de verificare de către structurile amintite, precum şi asigurările de malpraxis.

În Bihor sunt 336 medici de familie, pe care noua instituţie îi va taxa cu 1,68 milioane euro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Daca control nu e,nimic nu e
Statul infiinteaza diverse structuri de control in care-si vâra noile specii de "specialisti",conectati pe orizontala la potentatii momentului, dar uita sa le finanteze...se autofinanteaza din avizele,semnaturile si stampilele proprii.Asa functioneaza ISU,ISCIR,ISC,DSP etc.Care fac preponderent munca de birou,care prevaleaza si excede controlului propriu-zis.Si caseria e la indemina. Staatul sa finanteze aceste institutii si sa-i scoata pe specialisti pe teren,cu 2 sampile in buzunar: conform respectiv neconform.2-3 buline consecutive sau paralele: suspendare activitate.
Postat 02 Noiembrie 2018, 19:33 de excalibur
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON