URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
13 Iulie 2017, 15:27

Deputatul Florica Cherecheş: "Avem peste 94.000 de tineri între 15 şi 19 ani despre care nu ştim ce vor face din toamnă!"

Şcoala românească traversează o criză fără precedent. "Avem peste 94.000 de tineri între 15 şi 19 ani despre care nu ştim ce vor face de la toamnă încolo!", a declarat deputatul Florica Cherecheş (PNL), joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit calculelor deputatei, tot al treilea elev nu se va mai regăsi din toamnă nici în sistemul educaţional, dar nici în piaţa muncii.

Din totalul de 294.000 de absolvenţi de gimnaziu şi liceu, 24.000 de tineri nu s-au mai înscris la liceu sau o şcoală profesională, 30.829 de elevi nu s-au prezentat la examenul de bacalaureat sfătuiţi de profesori să nu facă şcoala de râs, iar 37.749 de liceeni nu au reuşit să promoveze bacalaureatul.

"Dintre aceşti tineri, unii vor încerca să îşi găsească de lucru, alţii vor încerca să mai dea încă o dată bacalaureatul, alţii vor rămâne la ţară unde vor încerca să muncească, alţii vor intra în şomaj fără să fi lucrat măcar o zi", a spus deputata.

Măsuri de urgenţă

Florica Cherecheş a propus un pachet de măsuri care să transforme sistemul de învăţământ dintr-o fabrică de şomeri într-una de competenţe calibrate nevoilor de pe piaţa muncii.

Deputata a cerut, printre altele, introducerea bacalaureatului diferenţiat pentru elevii care urmează şcoli sau licee tehnologice.

"Să fie un examen cu mai puţine materii alese în funcţie de ceea ce îi trebuie elevului la angajare. Sigur, nu poţi ca după aceea, să mergi cu acest bacalaureat să te înscrii la facultatea de medicină, dar un loc de muncă să îţi poţi găsi", a spus Cherecheş.

Liberala a mai cerut acordarea unui buget mărit pentru activitatea de consiliere astfel încât elevii să fie îndrumaţi încă din şcoală către domenii în care au înclinaţii şi demararea unor campanii de promovare a învăţământului profesional care este încă prost văzut atât de elevi cât şi de părinţi.

Cherecheş a mai cerut internate cu cazare şi cantină gratuită pentru elevii de şcoală profesională care vin de la ţară, suportarea costurilor cu naveta de către stat şi facilităţi fiscale pentru companiile care susţin învăţământul dual.

Cu ocazia conferinţei de presă deputatul Florica Cherecheş şi-a prezentat şi raportul de activitate pe sesiunea februarie – iunie 2017. Potrivit acestuia liberala a avut: 17 declaraţii politice, 30 de luări de cuvânt, 21 de interpelări adresate miniştrilor şi 18 propuneri legislative iniţiate sau susţinute.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
daaaaaa,
copiii multor personalitati nici nu stau la studii in tara....
Postat 13 Iulie 2017, 22:26 de ADINA
Statuia e o capră vie!
Cel mai mult îmi place perseverenţa traducătoarei "şi invers". Nu scapă nici o ocazie să ne aducă aminte cum preda ea "la studenţi" tuburile labiale deschise, de formă conică, sau închise, de formă cilindrică (mi-am permis să explic ecumenicul „blockflöte”). Acum înţeleg că vrea să-l şi calibreze. Aş declara chiar, că este o recidivistă! Merită tot efortul de a deschide fişirul ataşat (de dânsa). „Pe lângă ASTEA, activitatea a constat în participare la conferinţe interne și internaționale, la dezbateri şi grupuri de lucru, întâlniri și audiențe cu cetățeni şi promovarea Oradiei în ţarã şi în străinătate. Sunt Președintele Grupului ecumenic de rugăciune din Parlamentul României, format din aproximativ 30 de deputați și senatori, grup care organizează Micul dejun cu rugăciune al Parlamentului, eveniment de talie internațională. …acordarea de subvenții de la bugetul de stat, ONGurilor care oferă servicii… Declaraţiile politice au atins subiecte precum: … nevoia de stabilitate şi predictibilitate în TOATE domeniile, protecţia mediului, etc.” Sincer, cred că singura soluţie (elegantă) pentru tine ar fi să te retragi ca însărcinată. Dacă nu, atunci mai bine stai cu gura plină!
Postat 13 Iulie 2017, 16:28 de eutanasiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON