Şcoala românească traversează o criză fără precedent. "Avem peste 94.000 de tineri între 15 şi 19 ani despre care nu ştim ce vor face de la toamnă încolo!", a declarat deputatul Florica Cherecheş (PNL), joi, în cadrul unei conferinţe de presă.
Potrivit calculelor deputatei, tot al treilea elev nu se va mai regăsi din toamnă nici în sistemul educaţional, dar nici în piaţa muncii.
Din totalul de 294.000 de absolvenţi de gimnaziu şi liceu, 24.000 de tineri nu s-au mai înscris la liceu sau o şcoală profesională, 30.829 de elevi nu s-au prezentat la examenul de bacalaureat sfătuiţi de profesori să nu facă şcoala de râs, iar 37.749 de liceeni nu au reuşit să promoveze bacalaureatul.
"Dintre aceşti tineri, unii vor încerca să îşi găsească de lucru, alţii vor încerca să mai dea încă o dată bacalaureatul, alţii vor rămâne la ţară unde vor încerca să muncească, alţii vor intra în şomaj fără să fi lucrat măcar o zi", a spus deputata.
Măsuri de urgenţă
Florica Cherecheş a propus un pachet de măsuri care să transforme sistemul de învăţământ dintr-o fabrică de şomeri într-una de competenţe calibrate nevoilor de pe piaţa muncii.
Deputata a cerut, printre altele, introducerea bacalaureatului diferenţiat pentru elevii care urmează şcoli sau licee tehnologice.
"Să fie un examen cu mai puţine materii alese în funcţie de ceea ce îi trebuie elevului la angajare. Sigur, nu poţi ca după aceea, să mergi cu acest bacalaureat să te înscrii la facultatea de medicină, dar un loc de muncă să îţi poţi găsi", a spus Cherecheş.
Liberala a mai cerut acordarea unui buget mărit pentru activitatea de consiliere astfel încât elevii să fie îndrumaţi încă din şcoală către domenii în care au înclinaţii şi demararea unor campanii de promovare a învăţământului profesional care este încă prost văzut atât de elevi cât şi de părinţi.
Cherecheş a mai cerut internate cu cazare şi cantină gratuită pentru elevii de şcoală profesională care vin de la ţară, suportarea costurilor cu naveta de către stat şi facilităţi fiscale pentru companiile care susţin învăţământul dual.
Cu ocazia conferinţei de presă deputatul Florica Cherecheş şi-a prezentat şi raportul de activitate pe sesiunea februarie – iunie 2017. Potrivit acestuia liberala a avut: 17 declaraţii politice, 30 de luări de cuvânt, 21 de interpelări adresate miniştrilor şi 18 propuneri legislative iniţiate sau susţinute.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.