Preocupată în special de problemele privind educaţia şi îngrijirea copiilor, deputatul PNL Bihor Florica Cherecheş a depus în cursul anului trecut un proiect pentru modificarea Legii 273/2004 privind adopţiile, precum şi a altor normative, obţinând un prim succes la începutul acestei săptămâni, când propunerile sale au fost însuşite de Comisia pentru muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor.
Practic, a anunţat Cherecheş printr-un comunicat de presă, procedura adopţiei urmează să fie simplificată, iar termenele să fie scurtate, astfel încât să scadă numărul de copii instituţionalizaţi în fostele orfelinate şi să crească în mod corespunzător numărul copiilor adoptaţi, "pentru a oferi şansa acestora de a creşte în siguranţă şi de a se bucura de dragostea unei familii".
Potrivit deputatului bihorean, Comisia pentru muncă şi protecţie socială a Camerei a acceptat cu unanimitate de voturi şi un amendament ce prevede că femeile care adoptă copii a căror vârstă este mai mare de 2 ani vor beneficia de o îndemnizaţie lunară echivalentă cu 1.700 lei, dar şi un "concediu de acomodare" de până la un an, în condiţiile în care Guvernul a propus un concediu de acomodare de doar 3 luni pe perioada încredinţării în vederea adopţiei. "Acestă modificare doreşte să faciliteze integrarea copilului în noua familie şi dezvoltarea unui ataşament securizant pentru acesta", spune Florica Cherecheş.
"În condiţiile în care numărul copiilor instituţionalizaţi se ridică la ordinul zecilor de mii, iar cel al familiilor care deţin atestatul de persoană sau familie aptă pentru procesul de adopţie la ordinul miilor, este evident că sistemul funcţionează greoi şi că trebuiau identificate soluţii pentru asigurarea celerităţii procedurii de adopţie a copiilor abandonaţi", îşi justifică aceasta iniţiativa, adăugând că prin amendamentele sale a dorit să contribuie "atât la asigurarea unei familii pentru aceşti copii, cât şi la confortul emoţional şi stabilitatea de care au nevoie pentru o dezvoltare normală".
Pentru ca propunerile Floricăi Cherecheş să capete literă de lege, ele mai trebuie acceptate de încă două comisii de specialitate ale Camerei Deputaţilor, cea pentru buget şi cea juridică, iar în final să fie votate în plenul Camerei.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.