Deputatul bihorean Adrian Merka, reprezentant al Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România, pune în discuţie necesitatea, ba chiar urgenţa înfiinţării unui centru medical de permanenţă în comuna Popeşti.
"Pentru locuitorii comunei Popeşti din judeţul Bihor fiecare zi care trece înseamnă şi veţi pierdute din lipsa serviciilor medicale, deoarece în acestă localitate nu există în momentul de faţă niciun centru de permanenţă sau o maşină de ambulanţă şi salvare, deşi localitatea este cea mai mare din zona, cu aproximativ 8.500 de locuitori", explică Merka într-un comunicat dat publicităţii luni pentru a cere ca Ministerul Sănătăţii să remedieze situaţia prin înfiinţarea unui centru de permanenţă medicală în cea mai mare comună din Bihor.
"În momentul de faţă locuitorii comunei Popeşti sunt puşi în situaţia de a aştepta între 30 de minute şi o oră pentru a sosi o ambulanţă în situaţii de urgenţă sau de a merge 20 de kilometri, până în localităţile Marghita sau Suplacu de Barcău, pentru a se putea trata. Acesta este motivul pentru care, în calitate de parlamentar, reprezentant al minorităţii slovace, am făcut demersurile necesare către Ministerul Sănătăţii pentru înfiinţarea unui centru de permanenţă şi a unui serviciu de ambulanţă şi salvare în zonă, mai ales în urma numeroaselor solicitări primite din partea locuitorilor", spune Merka.
Deputatul aminteşte că popeştenii sunt "oameni care au trăit o viaţă întreagă într-o zonă industrială, mulţi dintre aceştia lucrând în minerit sau în domeniul agricol, deci a căror stare de sănătate este precară", oameni "care au contribuit la bugetul de stat şi la dezvoltarea ţării noastre, dar care acum, când au mai multă nevoie, nu beneficiază de acelaşi sprijin din partea statului".
Merka afirmă că popeştenii au dreptul la asistenţă medicală în centre de permanenţă, unde "medicii ar avea stocuri de medicamente şi materiale sanitare pentru a face faţă situaţiilor cu care se confruntă, chiar şi situaţiilor de urgenţă", adăugând, totodată, că "de aceste servicii ar urma să beneficieze şi locuitorii din comunele Derna şi Brusturi, care se află în aceeaşi situaţie, şi anume nu au unde să mergă pentru acordarea primului ajutor".
"Trebuie menţionat faptul că aceste trei comune au împreună aproximativ 15.000 de locuitori, toţi fiind în momentul de faţă în imposibilitatea de a primi ajutor în caz de urgenţă, printre aceştia regăsindu-se şi mulţi copii", a arătat Merka, exprimându-şi speranţa "ca Ministerul Sănătăţii să înţeleagă importanţa demersurilor noastre şi în cel mai scurt timp posibil să inaugureze şi în acestă comună un centru de permanenţă şi un serviciu de ambulanţă şi salvare".
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.