URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Ianuarie 2023, 12:44

Demonstrație pe jumătate: O dronă care trebuia să transporte probe medicale de pe heliportul din Oradea a zburat fără „încărcătură” (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Municipalitatea orădeană a organizat sâmbătă dimineața o demonstrație de zbor a dronei capabile să transporte probe medicale, aflate în teste la Oradea, în cadrul unui proiect-pilot desfășurat în premieră în România. 

Numai că din întreaga operațiune au lipsit tocmai probele medicale pe care aparatul de zbor ar fi trebuit să le ducă la laborator...

În 8.32 de minute 

Adusă și operată de o companie australiană, Skyy Network, fondată de un fost pilot militar, drona de tip X 11 – concepută pentru zborul pe distanțe relativ scurte, în zone urbane, și care poate atinge 40 km / oră - a zburat de pe heliportul Spitalului Județean din Oradea până pe una dintre clădirile secției din Rogerius, de pe Corneliu Coposu, unde funcționează un laborator robotizat de analize, în 8.32 minute.

Acolo, i-au fost schimbate rapid bateriile, iar drona s-a întors spre bază, adică spre heliport, în tot cam atâta timp. Dus-întors a parcurs 9,2 kilometri, adică 4,6 kilometri pe tură, iar traseul aprobat în prealabil de Autoritatea Aeronautică Civilă Română a fost unul care a ocolit în bună măsură deplasarea deasupra zonelor cu densitate a populației. 

Cutia cu... probleme 

Ce a ieșit în evidență în cadrul acestei demonstrații a fost lipsa cutiei medicale care ar fi trebuit să atârne de aparatul de zbor. Atât city managerul Oradiei, Mihai Jurca, cât și ex-pilotul australian Rory Houston au explicat că primele teste efectuate la Oradea s-au făcut cu drona purtând cu ea o cutie medicală, însă s-a dovedit că acel tip de cutie, în special în condiții de vânt mai puternic, îngreunează parcursul dronei și o poate destabiliza, iar consumul bateriei este mai rapid. 

Astfel, Jurca a spus că se vor testa zboruri cu cutii adaptate, mai „aerodinamice”, în următoarea etapă a proiectului-pilot. 

Întreaga demonstrație de sâmbătă dimineața, cu parcursul dronei de pe heliportul Spitalului Județean până pe una dintre clădirile medicale de pe strada Corneliu Coposu, a fost filmată din dronă și transmisă live de Primăria Oradea.

Testele precedente realizate zilele trecute la Oradea au fost îngreunate de vânt, a precizat Rory Houston (foto), drona fiind nevoită în unele cazuri să aterizeze forțat înainte de finalizarea traseului. Mereu, însă, a aterizat în punctele prestabilite, patru în total, pentru astfel de situații, deci nu aiurea pe undeva pe traseu, conform reprezentantului Skyy Network. 

Probe, sânge, medicamente

Pe heliportul Spitalului Județean din Oradea și-a făcut apariția sâmbătă dimineața și primarul Florin Birta, care însă n-a făcut declarații și l-a lăsat pe Mihai Jurca să explice inițiativa, precum și managerul unității spitalicești, Gheorghe Carp. 

Acesta din urmă a spus că implementarea unui sistem de transport cu drone este necesară și ar îmbunătăți sistemul medical din Oradea. Acesta a precizat că cu astfel de drone pot fi transportate nu doar probe de laborator, ci și sânge, respectiv medicamente. 

Dr. Carp a spus că nu se va renunța în viitor la transportul de probe făcut de trei ori pe zi de la Spitalul Județean la laboratorul robotizat din Rogerius, însă dronele ar ajuta mai ales în cazul unor urgențe, căci pot fi operate la orice oră din zi și din noapte. 

„Gândiți-vă că acest sistem este disponibil 24 din 24 de ore, aparatul poate să zboare și noaptea. Personalul heliportului va fi instruit ca să piloteze aceste drone, deci nu trebuie să angajăm alt personal, iar costurile de funcționare sunt mult reduse față de mașini care trebuie să facă tot felul de tururi în permanență”, a spus managerul Spitalului Județean. 

Încă în teste

City managerul Mihai Jurca a spus că, odată perfecționat și adaptat pentru nevoile Oradiei, un sistem de transport de probe cu drona este necesar. El a afirmat, de asemenea, că aparatele de zbor ar putea fi achiziționate chiar și cu ajutorul banilor europeni.

„De acum încolo începem să analizăm datele și să planificăm ceea ce va deveni o operațiune de zi cu zi. Vedem care sunt rezultatele testului, care sunt datele, ce costuri vom avea, pentru că în funcție de tipul de aeronavă, frecvența zborurilor, vom putea calcula ce costuri presupune. Ne uităm și spre finanțări europene, pentru că, cel mai probabil am putea să accesăm astfel de finanțări pentru aparatele de zbor”, a spus Jurca. 

Dacă se va dovedi că inițiativa poate funcționa cu succes în Oradea, aceasta ar putea fi extinsă, cu alte tipuri de drone, capabile să parcurgă distanțe mari, pentru a se efectua transporturi de probe între spitalele din Marghita, Aleșd, Salonta și Beiuș și laboratorul din Oradea. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
Demonstrații în locuri nepotrivite...
Aceste demonstrații și experiențe trebuiesc făcute în alte părți, iar aici la locul lansării să se vină cu produsul finit, mult tămbălău pentru nimic. Când vom asista și la transportul de organe sau sânge cu aceste drone în test, poate vom găsi câte un ficat , rinichi, retină, pe parbrizele unor autoturisme în trafic, sau poate pictate cu sânge...
Postat 23 Ianuarie 2023, 17:39 de Morometul
Interes
Fiecare spital are laborator nou cum s au renovat. Scopul - pica ceva. Orice lucru scump se întreține la fel.Intocmai cum personalul nu s a redus cum promiteau ci au întrat cei care au vrut. ei. Covidul a fost o rampa pt a - și angaja oamenii lor. Aceste uratenii nu se mai opresc din smecherii. Dictatura duce la haos și saracie
Postat 22 Ianuarie 2023, 11:43 de Feliciana
Smekerii penelisde!
Toate spitalele au laboratoare..Alta sifonare de bani publici facuta de bolovanii birtinezi..Ba dar putina rusine mai aveti??Nu va mai saturati birtinezilor????????
Postat 22 Ianuarie 2023, 09:57 de grigore
Cât costă?
Nici în articolul precedent "experiment fu.turist" nu ați scris prețul dronei. La care sya se adauge mentenanța, piesele de schimb și salarii celor care le manevrează. birta și jurcă parcă-s gemeni. Hahahaha! Apar in poze și cam atât. P.S. reglați cenzorul că nu e in stare să vă recunoască titlurile articolelor precedente.
Postat 22 Ianuarie 2023, 01:46 de Dinu29
KP
Ce spui tu nu se adeverește, am verificat in Australia și rezulta ca in Brisbane se folosesc dronele la nivel maxim pt transport de probe între spitale si laboratoare. Sa-i spui la prietenul tău din Australia sa ne trimită o sursă de informații, un articol ceva ?? Referitor la trasul dronele, se face în funcție de specificul locației, la fel și funcția înapoi acasă. Dacă ai fi avut o drona, măcar cea mai nașpa dintre cele bune ( DJI ) , ai fi știut cum e cu dronele. În pandemie ai fost " virusolog, doctor în științe, grafician in cărămidă " sper ca nu ești și pilot de drone :::)))
Postat 21 Ianuarie 2023, 21:11 de Sandu2100
Check-in
Ratat.
Postat 21 Ianuarie 2023, 21:00 de Simonette
Mediocritate
Pe cei ce ne c... duc nu ii interesează decât sa umple instituțiile de bugetari și sa risipească banii. Mulți naivi aplaudă. Repet-cei ce nu au o meserie fac...O tara corupta unde se iau la întrecere la f.. PARCA ASA făcea și PDL și cea de dupa gratii. Ne făceau gondole și grădinițe în locuri pustii. Oare pe cei încruntați. urati. frustrați. parveniți nu ii ajung faptele?
Postat 21 Ianuarie 2023, 19:23 de Feliciana
Același prieten îmi spune și motivul renunțării australienilor la astfel de procedee.
O dronă de acest fel a fost trimisă de la un spital din Brisbane, din marginea orașului către laboratorul central aflat în celălalt capăt de urbe. Drona a atins la deplasare antena televiziunii locale și doar faptul că era pusă pe sistem automat de revenire în caz de accident, a făcut să nu se prăbușească lângă clădirea respectivă. Problema era cât pe de să fie de o gravitate deosebită, pentru că drona transporta probe biologice care, dacă s-ar fi izbit de sol, ar fi făcut din Brisbane un potențial focar epidemic sau chiar pandemic ... pentru că probele respective erau recoltate de la un purtător de variolă, un expat ajuns în Australia cu un vas comercial din Somalia.
Postat 21 Ianuarie 2023, 18:24 de KP
Îmi spune un prieten că australianul cu drona e un escroc.
Pentru că în Australia s-a renunțat la astfel de drone, ineficiente de altfel, spitalele fiind dotate cu "analizatoare și cititoare biologice". Adică, analizele se fac automat, fără intervenția mâinii omului, la sursă într-un spital ... și, la alt spital unde este laboratorul, se citesc și se interpretează analizele, automat sau manual după caz, care se retransmit online sursei.
Postat 21 Ianuarie 2023, 18:13 de KP
Iar s-au făcut de râs "neterminații".
După ce au arătat vreme de aproape 15 ani că sunt "duși cu pluta", s-au umplut de microbul tehnologizării ca să fie "duși cu drona". Un curier de la oricare preparator local care face livrări la domiciliu de mâncare, spre exemplu, parcurge distanța dintre cele două spitale la sfert de preț în exact aceleași minute, necesare lansării și aterizării unei drone de acest fel. Și fără să fie nevoie de a i se schimba vreo baterie pentru a reveni înapoi pentru o altă comandă. Sunt deja livratori destui care folosesc scutere sau biciclete electrice, cu investiții și cheltuieli minime. Mai mult decât atât, e o poveste că drona ocolește aglomerări urbane pentru a fi preîntâmpinate accidente. Nu are cum, din moment ce spitalele acestea se aglă exact între astfel de aglomerări, cu riscul să-i "moară" brusc energia și să cadă peste trecători. Doar "neterminații" ăștia, care nu sunt în stare să gândească preventiv, pot visa altfel, cu riscul să omoare involuntar vreun om la un moment dat, pentru că ei bat câmpii în materie de tehnologie variabilă. Astfel de drone există în mai multe locuri pe glob, dar se utilizează strict pe culoare de zbor lipsite de riscuri.
Postat 21 Ianuarie 2023, 18:03 de KP
Vreau s-o vad pe asta…
Mai repede de 8 minute cu masina de la Judetean la Municipal! Cand, noaptea cu strada goala, ziua cu strada inchisa, respectand limita de viteza, cu Loganu de un litru? Totusi traim in Oradea, un oras cu circulatia data peste cap. Nu ca as sustine drona in mod express…
Postat 21 Ianuarie 2023, 15:33 de User anonimizat
Au dat lovitura...
... dronă poate zbura și noaptea.... Ce chestie... Un taximetrist ajunge mai repede de la Județean la Copilaș (cine știe cunoaște denumirea) muuuult mai repede decât cele 8.32 minute ale dronei... Bani risipiți așa heirupist, că sună bine și dă altfel la prostime.... A rămas fără bani australianul și ce s-a gândit... hai la Carp că e loc....
Postat 21 Ianuarie 2023, 14:49 de Taxi-driver
Niste tâmpenii.
Pierdeți timpul și bani cu prostii încercând să păreți interesanți in loc sa vă ocupați de lucruri serioase și utile pentru cetățeni ....
Postat 21 Ianuarie 2023, 14:34 de sss
minunat !
marti 17 ianuarie a avut loc primul zbor de test dinspre heliport spre spitalul de pe Coposu, dar... a aterizat in curtea unui cetatean... vorbitor de germana care nu le-a dat inapoi drona pilotilor pana cand nu a primit un act din partea lor ca nu a transmis imagini de niciun fel drona in tot acest timp! miercuri 18 ianuarie a avut loc un zbor cu succes intre cele doua spitale, iar joi, 19 ianuarie a avut loc primul test cu cutia de transport materiale medicale, care a destabilizat drona... vant puternic... chestii... drona fiind din nou recuperata de echipele de la sol, aceasta aterizand din nou unde a decis ea. vineri 20 ianuarie a plouat, deci nu... la cat costa si ce utilitate limitata are, sunt bani aruncati in vant! Oare cand vine elicopterul rosu sa aterizaea pe heliport, si este si drona in aer, care dintre urgente primeaza? ne gandim? asa un picut? in rest da stimati politicieni, sunteti pe prima pagina! bravo sunteti tari!
Postat 21 Ianuarie 2023, 14:20 de BH22LEX
Om
Cum e operator pe tura tot asa poate fi un om sa facă analizele. Durează și maii putin. Pacienții spun una cei ce conduc ne iau cu drone. Sa spui la prostu ca e mai ieftin. Precum gazonul de lux din Nufaru-într o zi deja inlocuiau bucăți. Sau toate străzile sparte caci Oradea e orasul turistic nr 1. Cât mai sunt bani din Pnrr la care am cobtibuiit si noi-nu e nimic gratis - vom vedea tot din astea. Un angiograf nou nu ni se mai ia sau o masina sa cada plopul pe ea în centrul orașului.. De serviciu bineinteles
Postat 21 Ianuarie 2023, 13:32 de Feliciana
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON