URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Martie 2023, 08:01

Demolition Man: Afaceristul Ludescher Csaba și-a făcut terasă permanentă pe malul Crișului, sfidând Primăria (FOTO)

Demolition Man: Afaceristul Ludescher Csaba și-a făcut terasă permanentă pe malul Crișului, sfidând Primăria (FOTO) DE CAPUL LUI. Proprietar al cofetăriei Bacio Dolce și al restaurantului Mediterana, cu intrare din strada Independenței (foto 1), afaceristul Ludescher Csaba și-a făcut în curtea Sinagogii Zion o terasă închisă neautorizată (foto 2), în locul celei sezoniere pentru care primise un aviz. Deși are acces la ea prin curtea Sinagogii, o aprovizionează prin clădirea învecinată (foto 3), căreia i-a spart zidurile laterale (foto 4), fără să-i pese că, aflat în centrul istoric protejat al orașului, edificiul are un statut special
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cândva părea un businessman de perspectivă. Împreună cu Teszari Zoltan, azi unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din România, pornise în Oradea una dintre primele întreprinderi locale de succes, făcând comerţ cu îngheţată, iar apoi, tot împreună, a făcut pionierat, cu RCS-RDS, în operarea reţelelor de internet.

După despărţire, Ludescher Csaba, căci despre el este vorba, a devenit însă un scandalagiu. Proprietar pe câteva spaţii din strada Independenţei, le-a modificat sfidând legile şi instituţiile, ba până şi pe propriii vecini, în dauna cărora se "lăţeşte" ca-n vestul sălbatic. A făcut-o aşa rău de oaie încât Primăria l-ar putea da afară de pe terenul unde tot ea îl primise, iar Poliţia Locală l-a reclamat Parchetului...

Recordman la amenzi 

Nici nu s-au încheiat primele trei luni ale anului, că Poliţia Locală Oradea a şi sancţionat deja de 3 ori firma Mediterana Ristorante Centrale. Trecută în acte pe numele fiului lui Ludescher Csaba, Ludescher Dominik, societatea operează terasa Mediterana, ce funcţionează, aferent restaurantului cu acelaşi nume din strada Independenţei 24, în curtea Sinagogii Zion, situate în strada Independenţei 22. Tot Poliţia Locală a amendat în 2021 de 6 ori şi firma Aido Grup Invest, deţinută scriptic de fiica aceluiași Ludescher Csaba, Ludescher Aida. 

Samuel Milian șef poliția locală Oradea Motivele sancţiunilor, despre care şeful Poliţiei Locale Oradea, Samuel Milian (foto), afirmă că au fost stabilite la valoarea maximă, de 2.500 lei, au fost aceleaşi: terasa Mediterana din curtea Sinagogii funcţionează ilegal şi tot ilegal firmele au făcut intervenţii la clădirea protejată din centrul istoric. "Terasa nu are autorizaţie de amplasare şi nici autorizaţie de funcţionare", spune Milian. Mai mult, pe 26 ianuarie, şeful Poliţiei Locale a luat o decizie radicală: "Date fiind gravitatea şi vechimea problemelor, am propus ca Direcţia Patrimoniu Imobiliar să ia măsuri pentru eliberarea terenului ocupat de terasă".

Parteneriat în trei 

Ludescher a amenajat terasa în baza unui protocol încheiat între Primăria Oradea, Comunitatea Evreilor şi Aido Grup Invest în 2015, când municipalitatea şi reprezentanţii comunităţii evreieşti au convenit să reabiliteze cu fonduri europene Sinagoga Zion şi curtea acesteia. Comunitatea Evreilor a rămas proprietară pe lăcaşul de cult şi pe curte, dar le-a dat în administrare Primăriei, care exploatează imobilul ca pe unul de interes public, inclusiv turistic, iar terenul din curte în regim de domeniu public. 

Pe de altă parte, firma, cu sediul în clădirea vecină, de pe Independenţei 24, s-a angajat să amenajeze pe cheltuiala proprie spaţiile aferente lăcaşului de cult, primind în schimb de la Primărie permisiunea să deschidă în curtea acestuia o terasă sezonieră.

Una a promis, alta a făcut

Lucian PopaŞeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa (foto) spune că în 2016 Aido a primit pentru asta un certificat de urbanism, de principiu, dar firma nu l-a respectat: "Nu a făcut o terasă sezonieră, conform regulamentului valabil pentru centrul istoric protejat, ci în timpul pandemiei (n.r. - 2020-2021) a realizat o construcţie permanentă". 

Concret, în locul unor mese acoperite cu umbrele de soare/ploaie demontabile, Aido a ridicat o construcţie metalică permanentă, cu pereţi din panouri de sticlă şi cu acoperiş, aşa că nu a primit avizul Comisiei Municipale de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului, Instituţia Arhitectului Şef nu i-a eliberat autorizaţie de construcţie, DPI nu i-a încheiat o convenţie de ocupare a terenului, iar Primăria nu i-a autorizat funcţionarea. 

Chiar şi aşa, terasa funcţionează bine-mersi, ceea ce explică şi amenzile date Aido Grup Invest şi apoi Mediterana Ristorante Centrale. Cum explică Popa anomalia? Prin faptul că, periodic, firmele cer "intrarea în legalitate", adică autorizarea "din urmă" a lucrărilor deja făcute, ceea ce, deocamdată, nu au obţinut. "Dacă nu intră în legalitate, va trebui să luăm măsuri pentru eliberarea terenului. Fie vom cere firmei să demoleze terasa, fie o vom demola noi şi îi facturăm lucrările", spune şeful DPI. Când anume, nu ştie, pentru că în prealabil trebuie redactate actele în baza cărora primarul să semneze dispoziţia de demolare.

Pereţi fisuraţi 

Funcţionarea neautorizată a terasei Mediterana e, însă, doar unul dintre abuzurile firmelor lui Ludescher, mult mai gravă fiind modificarea neautorizată a clădirii vecine, din Independenţei 24, compusă din două corpuri: A, construit între 1890-1900, cu faţada spre stradă şi două laturi interioare, şi B, edificat între 1900-1910 în curte, spre Crişul Repede.

restaurant Mediterana Oradea

Pentru că îşi aprovizionează terasa nu prin curtea Sinagogii din Independenţei 22, ci prin cea din Independenţei 24, şi tot pe aici evacuează deşeurile, Ludescher i-a spart calcanul (zidul lateral) dinspre lăcaşul de cult, realizând două aşa numite goluri de uşi, atât în stânga terasei, către Criş, cât şi în dreapta, spre Sinagogă. În plus, i-a extins subsolul, săpând sub o parte din corpul A al clădirii, afectând fundaţia din cărămidă.

lucian mateiUrmarea? Proprietarii unor locuinţe s-au trezit cu fisuri. "Am pardoseala lăsată şi pereţii fisuraţi", s-a plâns BIHOREANULUI fostul preşedinte al Asociaţiei de Proprietari 1915, Lucian Matei (foto), explicând că firmele au primit unele autorizaţii pentru realizarea unor lucrări, dar au făcut şi altele, neautorizate. "Ne crapă pereţii şi gresia din bucătărie", acuză o altă locatară. 

Şase dosare, nici unul finalizat

Matei a reclamat lucrările ilegale încă din 2016, când le începuse Aido Grup Invest, iar de atunci Poliţia Locală a sesizat Parchetul Oradea în 6 rânduri. În acel an, în martie, au fost constatate "intervenţii neautorizate în zona de protecţie a Sinagogii, între Sinagogă şi Crişul Repede, constând în spargeri goluri uşi în zidărie, realizare goluri în pereţii interiori structurali". 

În noiembrie 2019, Poliţia Locală a depus a doua plângere penală împotriva Aido, pentru "modificări neautorizate ale instalaţiilor termice şi electrice", a treia în martie 2020 pentru "lucrări neautorizate la podul şi faţada interioară a corpului B", în iunie 2020 a patra, pentru "lucrări neautorizate în subsolul corpului A şi închidere coridor de acces la o parte din boxele din subsol". A cincea plângere datează din septembrie 2020, pentru "închiderea accesului pe culoarul de acces de la etajul I", iar a şasea din iunie 2021, pentru lucrări neautorizate "la faţadele corpului B şi închiderea parţială a culoarului de acces din dreptul apartamentului 19 corp A".

Şeful Poliţiei Locale spune că nu ştie cum s-au finalizat dosarele, dar se teme că unele vor fi clasate, anchetatorii putând considera minore infracţiunile la Legea 50/1991 privind construcţiile. "Există tendinţa de a se considera că aceste infracţiuni sunt fără pericol social ridicat, deşi urmările pot fi serioase, inclusiv pentru patrimoniul din centrul istoric", spune Milian.

Pe lângă avize şi proiecte

Nu doar Poliţia Locală a confirmat încălcarea legii de către firmele lui Ludescher, ci şi Direcţia pentru Cultură Bihor, care sublinia şi ea neregulile tot din 2016. "Au fost realizate două deschideri de goluri de uşă în calcanul clădirii spre curtea Sinagogii, neprevăzute în proiect (...) S-au observat fisuri în calcanul clădirii din strada Independenţei 24, vecină Sinagogii (...). Pentru extinderea subsolului (...) nu cunoaştem să se fi emis un act administrativ - aviz, autorizaţie etc. (...) În planşa de releveu şi propunere nu figurează subsol. (...) La clădirea corp A s-au efectuat lucrări care nu pot fi regăsite în avizele emise", consemna Direcţia pentru Cultură.

terasa restaurant Mediterana Oradea

Inclusiv Primăria a confirmat, tot în 2016, că "în afara lucrărilor autorizate Aido Grup Invest a mai executat intervenţii în aripa vestică a clădirii, între Sinagogă şi malul Crişului, constând în spargerea zidurilor portante, crearea unor goluri de uşi, realizarea unui planşeu intermediar din beton pe zona parterului şi crearea unor şliţuri în zidărie, slăbind secţiunea peretelui de rezistenţă".

"Îţi rup mâna şi-ţi sparg dinţii"

Culmea tupeului, de ani de zile Ludescher îşi ameninţă vecinii care au îndrăznit să-i reclame abuzurile. În octombrie 2019, Matei s-a plâns Poliţiei şi Parchetului Oradea după ce afaceristul a vrut să-l lovească cu o bucată de cărămidă şi l-a ameninţat că "va avea grijă de el". Dosarul a fost însă clasat de procurori, pe motiv că n-au avut probe. "Ludescher are montate în curte camere de supraveghere, dar a şters imaginile", acuză bărbatul, aşa că procurorul de caz a decis că "nu se poate reţine nici vinovăţia, nici nevinovăţia" în sarcina lui Ludescher. 

Afaceristul a fost agresiv şi cu alţi vecini, care nici nu s-au mai plâns Poliţiei după ce au văzut cât de eficiente au fost "organele" în cazul lui Matei. "Pe mine m-a ameninţat după ce i-am făcut o plângere. Mi-a strigat: «Îţi rup o mână şi îţi sparg dinţii»", a mărturisit BIHOREANULUI Florin Pugna, domiciliat şi el pe Independenţei 24. "La mine a ridicat o dată pumnul, doar o clipă a lipsit să nu mă şi lovească. Altădată, eram cu soţul pe culoarul de la etajul I şi a venit în fugă spre noi gata să sară la bătaie. M-am temut, pentru că soţul meu a fost rugbist şi cred că l-ar fi bătut dacă nu se îndepărta rapid", a declarat şi Angela Foran, de la apartamentul 17.

"Nu este adevărat" 

Ludescher CsabaLudescher Csaba (foto) nu a fost ponderat nici măcar când BIHOREANUL a vizitat, săptămâna trecută, terasa Mediterana şi curtea din Independenţei 24, ghidat de fostul preşedinte al Asociaţiei de Proprietari. Remarcând că Matei avea în mână telefonul mobil şi bănuindu-l că l-ar înregistra, afaceristul l-a îmbrâncit de faţă cu reporterul. Apoi, nervos, a refuzat să dea explicaţii, pretinzând că "nu este adevărată" niciuna dintre acuzaţiile ce i-au fost aduse şi l-a "pasat" pe reporter să discute "cu jurista noastră".  

Contactată în scris, jurista Gyöngyver Boros a transmis că restaurantul Mediterana "deţine autorizaţie de funcţionare" din mai 2021, aşadar fără a face distincţia între autorizarea restaurantului şi lipsa autorizării terasei, iar, în ce priveşte modificarea neautorizată a clădirii învecinate Sinagogii, a susţinut că lucrările au fost "executate în baza mai multor autorizaţii succesive", omiţând detaliul că, în plus faţă de ceea ce permiteau autorizaţiile, au fost făcute şi intervenţii necuprinse în documente. 

"Cu privire la plângerile penale, arătăm că o parte au fost soluţionate, fie prin clasarea cauzelor pentru că fapta nu există sau fapta nu este prevăzută de legea penală, fie prin renunţarea la urmărirea penală raportat la pericolul social minim", a mai transmis jurista lui Ludescher. Adică fix cum se temea şeful Poliţiei Locale: procurorii consideră "nepericulos" să modifici o clădire din centrul istoric, chiar dacă preţul este afectarea trăiniciei ei... 


SPRE TV ŞI  INTERNET
Şi înapoi, la îngheţată...

În anii 90, Ludescher Csaba a fost unul dintre afaceriştii orădeni de succes, împreună cu Teszari Zoltan lansându-se cu un chioşc de îngheţată amenajat în curtea bisericii romano-catolice din strada Republicii colţ cu Dunării, Ludescher fiind nepot al episcopului Tempfli József. Cei doi au înfiinţat apoi firma Eis Rubin King, prin care importau prafuri concentrate pentru fabricarea îngheţatei.

Ulterior, Teszari s-a reorientat, cumpărând televiziunea locală prin cablu TVS de la Alexandru Kiss, cel care avea să devină preşedinte al UDMR şi al Consiliului Judeţean Bihor, în care l-a cooptat şi pe Ludescher. Parteneriatul a durat până în 2010, când cei doi s-au despărţit urât, Ludescher evacuând TVS din clădirea de pe Independenţei 24 şi vânzându-şi portofoliul de 1,1% din acţiunile deţinute la RCS-RDS.

De atunci, Ludescher a închiriat o parte dintre spaţii ca birouri, iar pe altele le-a modificat pentru a exploata cofetăria Bacio Dolce, restaurantul şi terasa Mediterana. S-a întors, cum se spune, la prima dragoste...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Kinga
Escrocu' are si o sora...Kinga Ludecscher ,care seamana cu fratele mai mare 100%....
Postat 29 Martie 2023, 19:01 de Citizen
E pe naiba…
Si acolo e o terasa permanenta, tot in preajma unei biserici.
Postat 29 Martie 2023, 17:11 de User anonimizat
Face si el ce fac altii!
Apropo de facut: la crȃşmele birtӑşiţei & her family totul e ok?! Intreb si va intreb!
Postat 29 Martie 2023, 16:22 de pinonel
Cum?
Cum este posibil ca acest individ să scape cu basma curată? Cum se face că întotdeauna judecătorii clasează cazuri din astea? Personal m-am săturat de "justiția" din țara asta. Dacă eu, un simplu cetățean făceam așa ceva eram de mult săltat. Oamenii pe care i-a amenințat ar trebui să se strângă și să facă plângere.
Postat 29 Martie 2023, 12:16 de xcpdq
Demolition Man
Ati gresit filmul. Uite aici ce falus augmentat avea primaria odata [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/o-vila-ridicata-ilegal-in-oradea-a-fost-demolata-cu-excavatorul-foto-150830.html ] Asta era un tigan care a construit pe propriul teren, dar n-a mai apucat sa-si faca hirtii, ca nu stia sa scrie. Ca sa nu-si iasa din ritm, pmo rules: [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/case-pe-faras-proprietarii-a-1000-de-constructii-ridicate-ilegal-in-oradea-amenintati-cu-demolarea-151166.html ]. Si azi, o dau cotita, ca pericol social, ca 6 dosare, ca prescriere... Niste paraziti chititi sa ne f**ă, ingrasati bine cu bonusuri de performanta.
Postat 29 Martie 2023, 11:04 de excalibur
Solutia e simpla.
Cum primaria a actionat cu celeritate in alte cazuri, nu sunt autorizatii, se demoleaza. Totusi, cred ca povestea e mai profunda, o fi deranjat pe cineva. Stirea a aparut de cateva zile in cele mai importante publicatii locale, desi situatia e veche. Nu degeaba iese dom’ Abrudan pe teren…
Postat 29 Martie 2023, 10:18 de User anonimizat
Escroc protejat
Cum sa ai activitate din 2018, pana in prezent nestingherita, fara autorizatie de constructie (ultimii 3 ani ilegala), si fara autorizatie de functionare (toti anii, adica 5 ani), iar tu instituție a statului, Primarie sa nu faci nimic din 2020 de cand te-ai trezit? Adica permiți funcționarea ilegală 5 ani de zile și încă nu s-a spus stop ilegalității. E evidenta protectia sub ideea ca noi facem, dar nu ne iese, chiar daca ii deschidem dosare penale. Sunt sigur ca exista reclamatie scrisa la I.T.S.C. (insp. Terit. de Stat in Constr. Bihor), însă acestia nu și-au spus nici un cuvant in acele dosare penale. Nu poti sa dai clasare pe motiv de ”pericol social minim”, fara ca la dosar sa nu existe o expertiza tehnica care sa certifice acest lucru, ceea ce denota interesul si protectia de care beneficiaza, mana in mana cu incompetenta unor persoane in functii de decizie. Protectia din partea dl.Chindelea (fost sef la I.T.S.C. este evidenta), ca a oprit unele verficari, iar altele au fost efectuate nu s-au concretizat in raspunsuri legale in dosarele procurorilor. E suficient sa vedem (cat înca se mai poate, caci gdpr aplicat mai nou nu va permite nimic), cate dosare in instanta are acesta firma AIDO. Si ne dam seama cum trage țepe firma Aido pe unde apucă, altor firme. Dacă ar fi publice ionformațiile, nu știu cine i-ar mai servi cu ceva. Dacă e ceva de dat bine public, se dă numele imediat, în schimb dacă e ceva de rău se refuza pe motiv de protecție gdpr a răufăcatorului.
Postat 29 Martie 2023, 10:13 de mateiluc
vreti sa-l taxati?
Nu mai consumati la Bacio Dolce și Mediterana. Simplu.
Postat 29 Martie 2023, 09:57 de IrinaLoghin
Escroc.
Escroc de 2 Lei.
Postat 29 Martie 2023, 09:54 de Citizen
Eh.
Pe unii nu-i mai satura Dumnezeu.
Postat 29 Martie 2023, 09:38 de nihil
nu prea sunt de acord
Prima propozitie nu e prea reusita "Candva parea...." dovada e restul articolului.
Postat 29 Martie 2023, 09:06 de Christa
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON