Cândva părea un businessman de perspectivă. Împreună cu Teszari Zoltan, azi unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din România, pornise în Oradea una dintre primele întreprinderi locale de succes, făcând comerţ cu îngheţată, iar apoi, tot împreună, a făcut pionierat, cu RCS-RDS, în operarea reţelelor de internet.
După despărţire, Ludescher Csaba, căci despre el este vorba, a devenit însă un scandalagiu. Proprietar pe câteva spaţii din strada Independenţei, le-a modificat sfidând legile şi instituţiile, ba până şi pe propriii vecini, în dauna cărora se "lăţeşte" ca-n vestul sălbatic. A făcut-o aşa rău de oaie încât Primăria l-ar putea da afară de pe terenul unde tot ea îl primise, iar Poliţia Locală l-a reclamat Parchetului...
Recordman la amenzi
Nici nu s-au încheiat primele trei luni ale anului, că Poliţia Locală Oradea a şi sancţionat deja de 3 ori firma Mediterana Ristorante Centrale. Trecută în acte pe numele fiului lui Ludescher Csaba, Ludescher Dominik, societatea operează terasa Mediterana, ce funcţionează, aferent restaurantului cu acelaşi nume din strada Independenţei 24, în curtea Sinagogii Zion, situate în strada Independenţei 22. Tot Poliţia Locală a amendat în 2021 de 6 ori şi firma Aido Grup Invest, deţinută scriptic de fiica aceluiași Ludescher Csaba, Ludescher Aida.
Motivele sancţiunilor, despre care şeful Poliţiei Locale Oradea, Samuel Milian (foto), afirmă că au fost stabilite la valoarea maximă, de 2.500 lei, au fost aceleaşi: terasa Mediterana din curtea Sinagogii funcţionează ilegal şi tot ilegal firmele au făcut intervenţii la clădirea protejată din centrul istoric. "Terasa nu are autorizaţie de amplasare şi nici autorizaţie de funcţionare", spune Milian. Mai mult, pe 26 ianuarie, şeful Poliţiei Locale a luat o decizie radicală: "Date fiind gravitatea şi vechimea problemelor, am propus ca Direcţia Patrimoniu Imobiliar să ia măsuri pentru eliberarea terenului ocupat de terasă".
Parteneriat în trei
Ludescher a amenajat terasa în baza unui protocol încheiat între Primăria Oradea, Comunitatea Evreilor şi Aido Grup Invest în 2015, când municipalitatea şi reprezentanţii comunităţii evreieşti au convenit să reabiliteze cu fonduri europene Sinagoga Zion şi curtea acesteia. Comunitatea Evreilor a rămas proprietară pe lăcaşul de cult şi pe curte, dar le-a dat în administrare Primăriei, care exploatează imobilul ca pe unul de interes public, inclusiv turistic, iar terenul din curte în regim de domeniu public.
Pe de altă parte, firma, cu sediul în clădirea vecină, de pe Independenţei 24, s-a angajat să amenajeze pe cheltuiala proprie spaţiile aferente lăcaşului de cult, primind în schimb de la Primărie permisiunea să deschidă în curtea acestuia o terasă sezonieră.
Una a promis, alta a făcut
Şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa (foto) spune că în 2016 Aido a primit pentru asta un certificat de urbanism, de principiu, dar firma nu l-a respectat: "Nu a făcut o terasă sezonieră, conform regulamentului valabil pentru centrul istoric protejat, ci în timpul pandemiei (n.r. - 2020-2021) a realizat o construcţie permanentă".
Concret, în locul unor mese acoperite cu umbrele de soare/ploaie demontabile, Aido a ridicat o construcţie metalică permanentă, cu pereţi din panouri de sticlă şi cu acoperiş, aşa că nu a primit avizul Comisiei Municipale de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului, Instituţia Arhitectului Şef nu i-a eliberat autorizaţie de construcţie, DPI nu i-a încheiat o convenţie de ocupare a terenului, iar Primăria nu i-a autorizat funcţionarea.
Chiar şi aşa, terasa funcţionează bine-mersi, ceea ce explică şi amenzile date Aido Grup Invest şi apoi Mediterana Ristorante Centrale. Cum explică Popa anomalia? Prin faptul că, periodic, firmele cer "intrarea în legalitate", adică autorizarea "din urmă" a lucrărilor deja făcute, ceea ce, deocamdată, nu au obţinut. "Dacă nu intră în legalitate, va trebui să luăm măsuri pentru eliberarea terenului. Fie vom cere firmei să demoleze terasa, fie o vom demola noi şi îi facturăm lucrările", spune şeful DPI. Când anume, nu ştie, pentru că în prealabil trebuie redactate actele în baza cărora primarul să semneze dispoziţia de demolare.
Pereţi fisuraţi
Funcţionarea neautorizată a terasei Mediterana e, însă, doar unul dintre abuzurile firmelor lui Ludescher, mult mai gravă fiind modificarea neautorizată a clădirii vecine, din Independenţei 24, compusă din două corpuri: A, construit între 1890-1900, cu faţada spre stradă şi două laturi interioare, şi B, edificat între 1900-1910 în curte, spre Crişul Repede.
Pentru că îşi aprovizionează terasa nu prin curtea Sinagogii din Independenţei 22, ci prin cea din Independenţei 24, şi tot pe aici evacuează deşeurile, Ludescher i-a spart calcanul (zidul lateral) dinspre lăcaşul de cult, realizând două aşa numite goluri de uşi, atât în stânga terasei, către Criş, cât şi în dreapta, spre Sinagogă. În plus, i-a extins subsolul, săpând sub o parte din corpul A al clădirii, afectând fundaţia din cărămidă.
Urmarea? Proprietarii unor locuinţe s-au trezit cu fisuri. "Am pardoseala lăsată şi pereţii fisuraţi", s-a plâns BIHOREANULUI fostul preşedinte al Asociaţiei de Proprietari 1915, Lucian Matei (foto), explicând că firmele au primit unele autorizaţii pentru realizarea unor lucrări, dar au făcut şi altele, neautorizate. "Ne crapă pereţii şi gresia din bucătărie", acuză o altă locatară.
Şase dosare, nici unul finalizat
Matei a reclamat lucrările ilegale încă din 2016, când le începuse Aido Grup Invest, iar de atunci Poliţia Locală a sesizat Parchetul Oradea în 6 rânduri. În acel an, în martie, au fost constatate "intervenţii neautorizate în zona de protecţie a Sinagogii, între Sinagogă şi Crişul Repede, constând în spargeri goluri uşi în zidărie, realizare goluri în pereţii interiori structurali".
În noiembrie 2019, Poliţia Locală a depus a doua plângere penală împotriva Aido, pentru "modificări neautorizate ale instalaţiilor termice şi electrice", a treia în martie 2020 pentru "lucrări neautorizate la podul şi faţada interioară a corpului B", în iunie 2020 a patra, pentru "lucrări neautorizate în subsolul corpului A şi închidere coridor de acces la o parte din boxele din subsol". A cincea plângere datează din septembrie 2020, pentru "închiderea accesului pe culoarul de acces de la etajul I", iar a şasea din iunie 2021, pentru lucrări neautorizate "la faţadele corpului B şi închiderea parţială a culoarului de acces din dreptul apartamentului 19 corp A".
Şeful Poliţiei Locale spune că nu ştie cum s-au finalizat dosarele, dar se teme că unele vor fi clasate, anchetatorii putând considera minore infracţiunile la Legea 50/1991 privind construcţiile. "Există tendinţa de a se considera că aceste infracţiuni sunt fără pericol social ridicat, deşi urmările pot fi serioase, inclusiv pentru patrimoniul din centrul istoric", spune Milian.
Pe lângă avize şi proiecte
Nu doar Poliţia Locală a confirmat încălcarea legii de către firmele lui Ludescher, ci şi Direcţia pentru Cultură Bihor, care sublinia şi ea neregulile tot din 2016. "Au fost realizate două deschideri de goluri de uşă în calcanul clădirii spre curtea Sinagogii, neprevăzute în proiect (...) S-au observat fisuri în calcanul clădirii din strada Independenţei 24, vecină Sinagogii (...). Pentru extinderea subsolului (...) nu cunoaştem să se fi emis un act administrativ - aviz, autorizaţie etc. (...) În planşa de releveu şi propunere nu figurează subsol. (...) La clădirea corp A s-au efectuat lucrări care nu pot fi regăsite în avizele emise", consemna Direcţia pentru Cultură.
Inclusiv Primăria a confirmat, tot în 2016, că "în afara lucrărilor autorizate Aido Grup Invest a mai executat intervenţii în aripa vestică a clădirii, între Sinagogă şi malul Crişului, constând în spargerea zidurilor portante, crearea unor goluri de uşi, realizarea unui planşeu intermediar din beton pe zona parterului şi crearea unor şliţuri în zidărie, slăbind secţiunea peretelui de rezistenţă".
"Îţi rup mâna şi-ţi sparg dinţii"
Culmea tupeului, de ani de zile Ludescher îşi ameninţă vecinii care au îndrăznit să-i reclame abuzurile. În octombrie 2019, Matei s-a plâns Poliţiei şi Parchetului Oradea după ce afaceristul a vrut să-l lovească cu o bucată de cărămidă şi l-a ameninţat că "va avea grijă de el". Dosarul a fost însă clasat de procurori, pe motiv că n-au avut probe. "Ludescher are montate în curte camere de supraveghere, dar a şters imaginile", acuză bărbatul, aşa că procurorul de caz a decis că "nu se poate reţine nici vinovăţia, nici nevinovăţia" în sarcina lui Ludescher.
Afaceristul a fost agresiv şi cu alţi vecini, care nici nu s-au mai plâns Poliţiei după ce au văzut cât de eficiente au fost "organele" în cazul lui Matei. "Pe mine m-a ameninţat după ce i-am făcut o plângere. Mi-a strigat: «Îţi rup o mână şi îţi sparg dinţii»", a mărturisit BIHOREANULUI Florin Pugna, domiciliat şi el pe Independenţei 24. "La mine a ridicat o dată pumnul, doar o clipă a lipsit să nu mă şi lovească. Altădată, eram cu soţul pe culoarul de la etajul I şi a venit în fugă spre noi gata să sară la bătaie. M-am temut, pentru că soţul meu a fost rugbist şi cred că l-ar fi bătut dacă nu se îndepărta rapid", a declarat şi Angela Foran, de la apartamentul 17.
"Nu este adevărat"
Ludescher Csaba (foto) nu a fost ponderat nici măcar când BIHOREANUL a vizitat, săptămâna trecută, terasa Mediterana şi curtea din Independenţei 24, ghidat de fostul preşedinte al Asociaţiei de Proprietari. Remarcând că Matei avea în mână telefonul mobil şi bănuindu-l că l-ar înregistra, afaceristul l-a îmbrâncit de faţă cu reporterul. Apoi, nervos, a refuzat să dea explicaţii, pretinzând că "nu este adevărată" niciuna dintre acuzaţiile ce i-au fost aduse şi l-a "pasat" pe reporter să discute "cu jurista noastră".
Contactată în scris, jurista Gyöngyver Boros a transmis că restaurantul Mediterana "deţine autorizaţie de funcţionare" din mai 2021, aşadar fără a face distincţia între autorizarea restaurantului şi lipsa autorizării terasei, iar, în ce priveşte modificarea neautorizată a clădirii învecinate Sinagogii, a susţinut că lucrările au fost "executate în baza mai multor autorizaţii succesive", omiţând detaliul că, în plus faţă de ceea ce permiteau autorizaţiile, au fost făcute şi intervenţii necuprinse în documente.
"Cu privire la plângerile penale, arătăm că o parte au fost soluţionate, fie prin clasarea cauzelor pentru că fapta nu există sau fapta nu este prevăzută de legea penală, fie prin renunţarea la urmărirea penală raportat la pericolul social minim", a mai transmis jurista lui Ludescher. Adică fix cum se temea şeful Poliţiei Locale: procurorii consideră "nepericulos" să modifici o clădire din centrul istoric, chiar dacă preţul este afectarea trăiniciei ei...
SPRE TV ŞI INTERNET
Şi înapoi, la îngheţată...
În anii 90, Ludescher Csaba a fost unul dintre afaceriştii orădeni de succes, împreună cu Teszari Zoltan lansându-se cu un chioşc de îngheţată amenajat în curtea bisericii romano-catolice din strada Republicii colţ cu Dunării, Ludescher fiind nepot al episcopului Tempfli József. Cei doi au înfiinţat apoi firma Eis Rubin King, prin care importau prafuri concentrate pentru fabricarea îngheţatei.
Ulterior, Teszari s-a reorientat, cumpărând televiziunea locală prin cablu TVS de la Alexandru Kiss, cel care avea să devină preşedinte al UDMR şi al Consiliului Judeţean Bihor, în care l-a cooptat şi pe Ludescher. Parteneriatul a durat până în 2010, când cei doi s-au despărţit urât, Ludescher evacuând TVS din clădirea de pe Independenţei 24 şi vânzându-şi portofoliul de 1,1% din acţiunile deţinute la RCS-RDS.
De atunci, Ludescher a închiriat o parte dintre spaţii ca birouri, iar pe altele le-a modificat pentru a exploata cofetăria Bacio Dolce, restaurantul şi terasa Mediterana. S-a întors, cum se spune, la prima dragoste...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.