URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 09 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Februarie 2023, 10:00

Degetul mecanic. Un tânăr din Bulgaria a primit la Oradea o proteză aplicată în premieră în zona noastră (VIDEO)

Degetul mecanic. Un tânăr din Bulgaria a primit la Oradea o proteză aplicată în premieră în zona noastră (VIDEO) (sursa foto: Theranova)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un tânăr în vârstă de 31 de ani din Bulgaria a primit, luni, la Oradea o proteză mecanică menită să-i înlocuiască un deget amputat. Proteza s-a aplicat la Centrul Theranova, înființat în 2002 de Jaco du Plessis, iar specialiștii de aici spun că ar fi prima proteză de acest gen aplicată în zona noastră, probabil chiar și în România. 

Bulgarul Metodiy este ghid montan în țara sa, însă iarna trecută a rămas blocat pe munte, viața fiindu-i salvată în ultimul moment. Din cauza degerăturilor, Metodiy și-a pierdut o parte din degetul arătător de la mâna stângă, el fiind, de altfel stângaci.

„A luat legătura cu noi anul trecut, iar la mijlocul lunii octombrie a venit la Oradea, iar noi i-am făcut mai multe mulaje, atât pe mâna afectată, cât și pe mâna sănătoasă. Mulajele au fost trimise în Dubai și în Statele Unite ale Americii, iar procesul de fabricare a protezei parțiale de mână s-a realizat în SUA, de către compania Naked Prosthetics”, a spus József Pap, tehnician ortoped la Theranova, care s-a ocupat direct de cazul lui Metodiy.

Proteza numită MCP Driver a fost gata la începutul acestui an, iar luni tânărul din Bulgaria a venit la Oradea pentru a-i fi montată pe mână. 

Proteza îi este prinsă de încheietură ca o brățară, iar, grație unui sistem specific, „degetul” mecanic este mânuit și controlat de bontul rămas neamputat. Proteza are trei articulații, în locurile în care în mod normal se îndoaie un deget. „Ne-am întâlnit pentru fitting (n.r. – montarea protezei) și totul a mers bine. A trebuit doar să facem mici ajustări. Urmează pentru el o perioadă de învățare și acomodare. I-am dat temă de casă să exerseze să prindă și să mânuiască diferite obiecte”, a explicat Pap. 

Potrivit specialistului de la Theranova, protezarea făcută cu MCP Driver la Oradea ar reprezinta o premieră în România. Deși îmbunătățește viața pacienților, metoda nu este atât de răspândită dat fiind că este destul de costisitoare, spun reprezentanții Theranova, fără a preciza cât anume costă. 

BIHOREANUL a scris la finalul anului trecut cum, tot la Centrul Theranova, un tânăr din Sudan, care a suferit un groaznic accident în timp ce încerca să se agațe de un tren din mers, a fost pus pe picioare cu ajutorul unei proteze. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6285 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON