URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
14 Februarie 2023, 10:00

Degetul mecanic. Un tânăr din Bulgaria a primit la Oradea o proteză aplicată în premieră în zona noastră (VIDEO)

Degetul mecanic. Un tânăr din Bulgaria a primit la Oradea o proteză aplicată în premieră în zona noastră (VIDEO) (sursa foto: Theranova)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un tânăr în vârstă de 31 de ani din Bulgaria a primit, luni, la Oradea o proteză mecanică menită să-i înlocuiască un deget amputat. Proteza s-a aplicat la Centrul Theranova, înființat în 2002 de Jaco du Plessis, iar specialiștii de aici spun că ar fi prima proteză de acest gen aplicată în zona noastră, probabil chiar și în România. 

Bulgarul Metodiy este ghid montan în țara sa, însă iarna trecută a rămas blocat pe munte, viața fiindu-i salvată în ultimul moment. Din cauza degerăturilor, Metodiy și-a pierdut o parte din degetul arătător de la mâna stângă, el fiind, de altfel stângaci.

„A luat legătura cu noi anul trecut, iar la mijlocul lunii octombrie a venit la Oradea, iar noi i-am făcut mai multe mulaje, atât pe mâna afectată, cât și pe mâna sănătoasă. Mulajele au fost trimise în Dubai și în Statele Unite ale Americii, iar procesul de fabricare a protezei parțiale de mână s-a realizat în SUA, de către compania Naked Prosthetics”, a spus József Pap, tehnician ortoped la Theranova, care s-a ocupat direct de cazul lui Metodiy.

Proteza numită MCP Driver a fost gata la începutul acestui an, iar luni tânărul din Bulgaria a venit la Oradea pentru a-i fi montată pe mână. 

Proteza îi este prinsă de încheietură ca o brățară, iar, grație unui sistem specific, „degetul” mecanic este mânuit și controlat de bontul rămas neamputat. Proteza are trei articulații, în locurile în care în mod normal se îndoaie un deget. „Ne-am întâlnit pentru fitting (n.r. – montarea protezei) și totul a mers bine. A trebuit doar să facem mici ajustări. Urmează pentru el o perioadă de învățare și acomodare. I-am dat temă de casă să exerseze să prindă și să mânuiască diferite obiecte”, a explicat Pap. 

Potrivit specialistului de la Theranova, protezarea făcută cu MCP Driver la Oradea ar reprezinta o premieră în România. Deși îmbunătățește viața pacienților, metoda nu este atât de răspândită dat fiind că este destul de costisitoare, spun reprezentanții Theranova, fără a preciza cât anume costă. 

BIHOREANUL a scris la finalul anului trecut cum, tot la Centrul Theranova, un tânăr din Sudan, care a suferit un groaznic accident în timp ce încerca să se agațe de un tren din mers, a fost pus pe picioare cu ajutorul unei proteze. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON