URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Noiembrie 2021, 22:25

Decizie PNL după o ședință tensionată: negocieri „flexibile” pentru o coaliție și cu USR, și cu PSD. Bolojan cere „unitate”, dar nu spune ce preferă

Decizie PNL după o ședință tensionată: negocieri „flexibile” pentru o coaliție și cu USR, și cu PSD. Bolojan cere „unitate”, dar nu spune ce preferă foto: Arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La o zi după ce premierul desemnat Nicolae Ciucă și-a depus mandatul din cauza eșecului negocierilor pentru susținerea unui Guvern minoritar format din PNL și UDMR, liberalii au avut marți seară o ședință tensionată, de peste trei ore, în care au decis „flexibilizarea” mandatului pentru noi negocieri. Potrivit hotărârii Biroului Politic Național, vor urma noi discuții, atât cu USR, cât și cu PSD, pentru un guvern „stabil”. Președintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, ar fi îndemnat la „unitate” și ar fi exprimat poziția filialei, favorabilă refacerii coaliției cu USR.

Directivă de la Iohannis

Potrivit relatărilor hotnews.ro, ședința Biroului Național, începută la ora 18 și încheiată după ora 21, și la care liderii de filiale județene au participat, în cea mai mare parte online, a fost convocată după ce președintele Klaus Iohannis le-ar fi cerut liberalilor să înceapă negocieri cu PSD pentru formarea unei majorități stabile, variantă agreată de „grei” ai partidului precum Emil Boc, Gheorghe Fluturi ori Rareș Bogdan.

Pe de altă parte, însă, premierul demis Florin Cîțu și secretarul general al PNL Dan Vîlceanu ar fi pledat pentru cooptarea USR la guvernare și refacerea coaliției existente înainte de căderea guvernului prin moțiune de cenzură.

„Cu forțele democratice”

La finalul reuniunii, Cîțu a declarat că BPN s-a pronunțat pentru flexibilizarea mandatului de negociere, în sensul renunțării la încercarea de formare a unui guvern minoritar în favoarea unei majorități clare, fie cu USR, fie cu PSD.

„Mandatul e foarte clar, de a negocia cu forțele democratice, și cu USR, și cu PSD. E important să depășim această criză. Nu avem o discuție despre premier. La negocieri vom merge cu propunerea ca premierul să fie al PNL. PNL nu se ferește, mergem la aceste negocieri si vom spune clar că premierul trebuie să fie liberal”, a declarat președintele PNL.

Pe de altă parte, întrebat dacă PSD e altul decât cel din vremea când era condus de Liviu Dragnea, când a fost emisă celebra OUG 13, Cîțu a răspuns că „nu vom modifica nimic din ce am susținut tot timpul, o guvernare liberală. Reformele sunt toate în PNRR. Îi asigur pe români că orice guvernare vom face nu vom abandona de la obiectivele noastre”, dar și că „președintele este cel care desemnează premierul. PNL poate să meargă cu o propunere, dar desemnarea vine de la președintele României”.

De asemenea, în cadrul BPN, liberalii au aprobat o echipă care va negocia atât cu PSD, cât și cu USR, pentru identificarea unei majorități parlamentare. Din această echipă vor face parte președintele PNL, Florin Cîțu, cei patru prim-vicepreședinți, adică Rareș Bogdan, Lucian Bode, Gheorghe Flutur și Iulian Dumitrescu, precum și secretarul general Dan Vâlceanu.

„Tu ești cauza problemelor”

Potrivit relatărilor Hotnews, o parte dintre liderii PNL și-au exprimat opoziția față de o eventuală coaliție guvernamentală cu PSD, precum și critici față de prestația premierului demis Florin Cîțu.

„Dragă Florin, tu ești cauza problemelor”, ar fi spus președintele PNL Giurgiu, Dan Motreanu, care a susținut refacerea coaliției cu USR.

La fel, președintele PNL București, Ciprian Ciucu, a afirmat: „Dacă ne aliem cu PSD, ne vom trezi cu mișcări de stradă ale USR și AUR împotriva noastră în doi ani. Eu nu deschid ușa unui ministru PSD”.

„Linia roșie” și Iohannis

Pe de altă parte, alți lideri județeni, cum ar fi președinții organizațiilor Alba, Sibiu ori Mehedinți, s-au pronunțat împotriva refacerii coaliției cu USR și l-au criticat pe fostul președinte al partidului, Ludovic Orban, pentru declarațiile acestuia că ar fi dispus să susțină suspendarea președintelui Klaus Iohannis.

„În momentul în care Ludovic Orban anunță că face orice pentru suspendarea președintelui este trecută o linie roșie. Suntem la guvernare datorită lui Iohannis. Trebuie să luăm măsuri ferme”, a spus liderul de la Mehedinți, Virgil Popescu.

Clujeanul Emil Boc s-a exprimat și el, indirect, împotriva variantei de întoarcere la o guvernare cu USR, criticând „lipsa de fermitate față de cei care ne fac albie de porci de la tribuna Parlamentului”.

Bolojan, pledoarie pentru unitate

Conform libertatea.ro, președintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, a cerut ca în partid să existe unitate, ceea ce ar presupune inclusiv „comunicarea cu liberalii care au părăsit grupul parlamentar PNL, în frunte cu Ludovic Orban”.

Un liberal bihorean participant la ședință a confirmat că Bolojan a atenționat colegii că trebuie reluat dialogul cu Orban și cu cei 15 parlamentari care au demisionat din grupurile PNL, arătând, de asemenea, că în PNL Bihor a existat o „consultare” al cărei rezultat arată dorința de refacere a coaliției cu USR și refuzul de a merge pe mâna PSD. „Am avut o consultare și majoritatea colegilor am spus că nu vrem să mergem cu PSD, ci cu USR”, a declarat sursa BIHOREANULUI.

De asemenea, aceasta a confirmat că Emil Boc, Rareș Bogdan ori Gheorghe Flutur ar vrea, dimpotrivă, o guvernare cu PSD. „Boc a spus, nu pe față, ci indirect, că trebuie o rezolvare urgentă pentru o majoritate stabilă. Cam asta e ideea lor, Flutur la fel. Rareș Bogdan a zis că el ca ziarist a înjurat PSD, dar acum trebuie să trecem peste orice pentru a avea o guvernare stabilă”.

Apel la Bolojan...

Înaintea reuniunii BPN al PNL, deputatul USR Bihor Silviu Dehelean a făcut un apel public către președintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, de a-și folosi influența în partid pentru a nu permite „refacerea USL”, invitându-l „să-și spună clar și răspicat părerea”.

„Fac un apel la Ilie Bolojan, un om de dreapta și un om cu influență în PNL, să nu permită refacerea USL, care ar face imens de mult rău țării, județului și Partidului Național Liberal. Este momentul ca dl Bolojan să-și spună clar și răspicat părerea - care este calea pentru PNL. Eu nu cred că o alianță a PNL cu stânga naționalistă care ne îndepărtează de Europa este bună pentru România și este ceea ce-și doresc alegătorii PNL și românii. Vor fi 3 ani pierduți pentru România dacă USL 2 va rezista atât la guvernare”, a scris Dehelean pe Facebook.

Acesta a continuat, arătând că „în 2024 toate alegerile vor fi în același an și se va decide direcția României pentru următorul deceniu, iar PNL, forțele reformatoare din acest partid, trebuie să dea, împreună cu USR, această direcție”, deoarece „în caz contrar România riscă să se prăbușească în întunericul pe care Rusia încearcă să-l readucă în fostul ei spațiu de influență”.

... fără ecou

Până la această oră, președintele PNL Bihor nu a răspuns însă apelului lui Dehelean, și nici solicitării BIHOREANULUI de a-și face publică poziția.

Pe de altă parte, la începutul lunii trecute, într-un interviu acordat BIHOREANULUI, Bolojan afirma că spera ca PNL și USR să ajungă „la un compromis”, arătând că refacerea coaliției cu USR ar fi „cea mai facilă soluție” pentru o majoritate stabilă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
După nici 2 ani de guvernare luată cu japca, iată ce este de fapt liberalusmul românesc.
PNL nu va propune premier în discuțiile cu alte partide, predând ștafeta către PSD. S-au săturat până și "colonizatorii", îndrumați de "adevărații băieți deștepți", de amatorismul acestui partid "de dreapta", care a îndatorat pe veci țara, dar invocând constant o așa-zisă creștere economică de invidiat. Și nu e vorba doar de habarnism, ci și de o mare ticăloșie însoțită de lipsă elementară de caracter. "E-liberare" va scrie pe fruntea lor de "neterminați".
Postat 03 Noiembrie 2021, 12:54 de KP
Bolojan cere, de fapt, să nu se rupă PNL chiar acum, la vremuri de dezbinare.
Practic, decizia lui Johannis de "flexibilizare" înseamnă predarea puterii executive către PSD, iar Câțu a bătut iar câmpii, ca de obicei, în contextul în care PNL nici nu va mai propune vreun candidat de premier. Amicul de "servicii" al lui Johannis, adică mediocrul și bălmăjitul la vorbe Grindeanu, tocmai a fost împuternicit să formeze discret o majoritate parlamentară care să susțină un guvern populat mai ales de PSD. Așa că, odată predat PNL-ul care e într-o degringoladă totală, de inteligenți ce sunt liberalii de obicei, urmează formarea unui guvern care să nu mai cuprindă cuvântul "meu". Motivul renunțării la lupta contra "ciumei roșii" e că, mai în glumă mai în serios, AUR l-a băgat în corzi de când a obținut voturi de suspendare a președintelui de la toate partidele. Nu multe deocamdată dar, buturuga mică este cea care a demarat inițiativa guvernului PNL, cel care este cel mai ticălos și criminal executiv avut de România în ultimele 3 decenii. Și a mers. O să vedem, așadar, ce va însemna îocuirea amatorismului liberal cu mediocritatea social-democrată de acum încolo. Iar pentru Bolojan înseamnă o nouă abordare, cea de evitare a falimentului pentru Oradea în primul rând, din moment ce județul e doar fațada fanfaronadei și baroniadei specifice țăranului eșuat la oraș.
Postat 03 Noiembrie 2021, 08:15 de KP
Taranoiul de birtin si bagarea in seama
A dat cu parerea si taranoiul birtinez. Desigur, dupa inchiderea sedintei, in afara salii de sedinta, probabil in parcarea din spatele sediului central pnl. Si conform traditiei, a fost ascultat doar de 2-3 aplaudaci bezmetici, printre care si un ziarist, aflat "intamplator" la fata locului. :)))
Postat 03 Noiembrie 2021, 02:04 de Silver_Cat
Du-te Bolojan la Bucuresti
Te sustinem, iti faci echipa, faci curatenie si schimbam mentalitatea la Bucale, si schimbam Romania
Postat 02 Noiembrie 2021, 23:00 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON