URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Noiembrie 2021, 21:53

Criză fără sfârșit: Nicolae Ciucă își depune mandatul de premier desemnat (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La două luni de la declanşare, criza politică din România pare departe de sfârşit. ​​Nicolae Ciucă şi-a depus luni seară mandatul de premier desemnat, în condiţiile în care Cabinetul său nu are susţinere în Parlament, unde marţi era programată audierea miniştrilor propuşi, iar miercuri votul de învestitură.

Publicat iniţial pe surse de presa centrală, anunţul oficial a fost făcut după o şedinţă cu liderii PNL, de preşedintele formaţiunii, Florin Cîţu, împreună cu Nicolae Ciucă.

Cei doi au anunţat că Biroul Executiv a decis ca premierul desemnat să-şi depună mandatul, iar mandatul de negociere pentru formarea unui nou guvern să fie flexibilizat, adică noul premier desemnat să poată negocia cu partidele, în vederea unui guvern majoritar.

"Având în vedere deciziile celor două partide, BEX-ul i-a propus să depună mandatul de premier desemnat. A doua decizie este de a propune BPN - mâine va fi un BPN în format fizic - de a flexibiliza mandatul", a spus Cîţu la ieşire.

"Am sperat să reuşesc să cristalizez o soluţie pentru un guvern minoritar în Parlament. PSD şi USR au anunţat că nu vor vota guvernul minoritar, BEX a decis depunerea mandatului meu. Fac din nou apel la responsabilitate pentru o formulă de majoritate consolidată. Urmează negocieri cu preşedintele şi dumnelui va lua decizia unei noi nominalizări de premier", a declarat Ciucă, potrivit HotNews.ro.

Deocamdată nu este clar cine va fi următoarea propunere PNL pentru funcţia de premier. Presa centrală notează că nu este exclus ca liberalii să îl propună tot pe Ciucă - un apropiat al preşedintelui Klaus Iohannis - în funcţie, însă Cîţu a dat de înţeles că nu va fi aşa. Un alt nume vehiculat este cel al lui Lucian Bode.

"Va fi decizia partidului, în funcție și de negocieri, dar va fi propunerea partidului", a spus el.

Decizia a fost luată în condiţiile în care, potrivit calculelor din acest moment, Nicolae Ciucă s-ar îndrepta către un eşec la votul de învestitură programat pentru miercuri. 

HotNews.ro mai notează că Ciucă se baza acum pe 120 de voturi de la PNL şi 29 de la UDMR, în condiţiile în care are nevoie de nu mai puţin de 234.

Ciucă este cel de-al doilea premier desemnat care nu are succes, după ce primul premier desemnat în această criză, USR-istul Dacian Cioloş, nu a primit votul de încredere din partea parlamentarilor, adunând doar 88 de voturi "pentru". 

Numirea lui Nicolae Ciucă, ministru al Apărării, în funcția de premier desemnat nu a fost văzută cu ochi buni de numeroase voci, care au arătat că, în vreme de pace, democrațiile își țin militarii departe de politică.

Pe de altă parte, Florin Cîţu a aruncat "săgeţi" şi către fostul lider al PNL, Ludovic Orban, a cărui excludere din partid a fost cerută în şedinţa de luni seară, după ce a decis să activeze ca parlamentar neafiliat, şi la fel ca el şi alţi 13 parlamentari liberali. 

"Mâine în BPN vom discuta şi cazul celor 14 parlamentari care au decis să iasă din gupul PNL. Mă întristează să văd că dintr-o competiţie nu au înţeles nimic", a spus Cîţu, făcând apel "la aceşti colegi care încă sunt în PNL să reconsidere deciziile".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
PLATONA adrian
In privinta lui Rosca Stanescu nu am dubii. E colaborator Al securitatii, turnator al regimului Ceausescu, lingau aui Iliescu, prieten cu Basescu, Impotriva lui Basescu, puscarias cu Rompetrol. Cum dracu poti asculta de un asemena idiot??? Rosca Stanescu nu e bolnav cu capul, doar ca nu e destept
Postat 03 Noiembrie 2021, 01:50 de Sandu2100
Pentru ca stirea este adevarata...
"Jeneralul" Ciuca,(..asta-i Ciuca al nostru,al serviciilor... SRI) a recunoscut intr-un interviu ca are deschis un dosar penal pentru delapidare/sustragere din fondul de salarii, cuvenit agentilor romani cu dif.atributiuni in afara tarii.Fapt pentru care a si fost trecut in rezerva.Ai dubii ? informeaza-te,Sa stii ca nu doare !
Postat 03 Noiembrie 2021, 00:13 de platona
PLATONA adrian
De ce as crede un collaborator Al securitatii??? Si puscarias in acelas timp ??
Postat 02 Noiembrie 2021, 23:41 de Sandu2100
generalul Ciucă
Iesit la 52 ani la pensie, acum 2 ani, 18.000 lei /luna. sau 12.000, who care's. Ministru apararii lu orban , prima grija a fost sa fouta citeva miliarde pe cumparaturi de arm,ament, fara offset, evident. Un specialist, un erou...Un bolojan la scara unei tari derutate, ordine in primarie, curatenie in oras
Postat 02 Noiembrie 2021, 12:19 de excalibur
Cine ar fi, cu adevărat, generalul Ciuca ....
Jurnalistul Sorin Rosca Stanescu povestește cum șeful serviciului secret care aparținea de Ministerul Apărării, condus de generalul Ciucă, ar fi fost prins la începutul acestui an de procurorii militari cum ar fi subtilizat fonduri în mod repetat de-a lungul anilor. Bani ar fi provenit din rezervele oștirii pentru formarea spionilor externi. Potrivit lui Sorin Roșca Stănescu, sub pretextul că plătesc informatori, cei doi „și-au băgat mâinlie până la coate în acest sac cu bani”. Marian Hăpău, Directorul General al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA), a fost anchetat și și-ar fi recunoscut vina. „Apoi a fost condamnat cu suspendare pentru furtul a 180.000 de euro”.Soția generalului Ciucă, Cristina Maria, a fost încadrată în cadrul Direcției de Contrainformații Militare și Securitate Militară (DCiSM), parte componentă a DGIA – conform podul.ro. De altfel, din declarația de avere a lui Nicolae Ciucă reiese că soția sa a fost angajată a MApN, de unde a încasat, în perioada iunie 2019-iunie 2020, venituri salariale în sumă de 50.602 lei – notează sursa citată.Cristina Maria Ciucă ar fi fost, potrivit lui Sorin Roșca Stănescu, singurul contabil care avea acces la contabilitatea acestor fonduri secrete. „Aceasta a și demisionat în decembrie anul trecut, acum fiind casnică”.Sorin Roșca Stănescu menționează faptul că o parte din acești bani ar fi fost destinați pentru a acorda unor demnitari anumite cadouri. „Unul dintre acești demnitari a fost președintele Klaus Iohannis. Acesta a primit în dar celebrul cotum de ski cu care se fotografiază cu fiecare ocazie” – a adăugat fostul senator. SRI oare mai exista ? Care este oare menirea SRI ?
Postat 02 Noiembrie 2021, 11:57 de platona
sss
Nici eu nu-s dorit de multe persoane, dar ma fac eu sa fiu dorit
Postat 02 Noiembrie 2021, 10:53 de Sandu2100
Pe scurt...
Sandel n-ai înțeles nimic din politica,Bolojan nu pleacă la bucicuresti pentru că în primul rând nu e dorit iar în al doilea rând chiar daca ar pleca tot n-ar face mare lucru ,de ce pentru că nu ar fi lăsat ,iar Romania este așa cum este nu pentru că nu se poate pentru că nu se vrea .....
Postat 02 Noiembrie 2021, 08:25 de sss
Catu, un fel de Orban, aici se include si Orban-ul din Ungaria
Votez PNL doar pt Bolojan. Acum e momentul ca altii sa plece, si altii sa vina , si sa faca " ROMANIA GREAT AGAIN " ( niciodata nu a fost GREAT , dar exista o probabilitate sa fie GREAT ) BOLOJAN PREMIER , si pana si AUR SOSOACA si LASCARICA or sa taca, scoatem Vaslui si Teleorman din evul mediu
Postat 02 Noiembrie 2021, 00:27 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON