URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
04 August 2020, 15:47

Decizie de ultimă oră în Bihor: Masca devine obligatorie şi în aer liber, în anumite zone! (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Creşterea cazurilor de infectare cu Covid-19 şi în Bihor a determinat decidenţii locali să ia măsuri. Astfel, din 5 august, purtarea măştii - astfel încât să acopere atât şi nasul, cât şi gura - în mai multe spaţii publice deschise devine obligatorie pe teritoriul judeţului. Între acestea se numără pieţele, târgurile, staţiile de autobuz şi de tramvai, autogările, precum şi la orice serbări publice şi pelerinaje.

Cu mască în spaţii deschise, din 5 august

Decizia a fost luată marţi într-o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Bihor, care a fost prezidată de prefectul Dumitru Ţiplea, fiind anunţată ulterior printr-o intervenţie live pe Facebook.

"În urma analizei pe care am făcut-o cu Direcţia de Sănătate Publică, am considerat oportun să luăm câteva măsuri pentru a pune în siguranţă populaţia judeţului", a spus prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea, în intervenţia live, susţinută alături de doctorul Călin Sonea de la DSP Bihor.

În decizia CJSU se arată concret că: "Începând cu data de 5 august 2020, ora 06.00, se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, potrivit normelor legale în vigoare în spaţiile publice deschise de tip pieţe, pieţe augro-alimentare, târguri şi expoziţii pe întreaga durată a programului de funcţionare a acestora".

"Totodată, masca este obligatorie în zonele de aşteptare a mijloacelor de transport în comun, de tip staţii de autobuz, staţii şi peroane de tramvai, staţii şi peroane CFR, autogări şi altele asemenea; în zonele de aşteptare pentru accesul la obiectivele turistice, zonele în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje pe întreaga durată a programului de funcţionare a acestora", a mai decis Comitetul.

"Autorităţile publice locale, respectiv administratorii diferitelor zone deschise vor avea obligativitatea să afişeze principalele indicaţii de distanţare, de purtare corectă a măştii pentru a fi la îndemâna oricui", a completat, în intervenţia sa, dr. Sonea. 

Totodată, CJSU a luat decizia ca unităţile administrative teritoriale din Bihor să demareze campanii de informare pentru reducerea interacţiunii sociale la nivelul tuturor instituţiilor din subordinea acestora.

Mai multe cazuri în mediul rural

Marţi, doctorul Călin Sonea de la DSP Bihor a făcut o prezentare generală a situaţiei privind pandemia de Covid-19 în Bihor. "Numărul de cazuri de îmbolnăvire a crescut. Astăzi avem confirmare 1073 de cazuri, dintre care 27 sunt decese, iar 350 de persoane sunt Covid pozitive active în acest moment. Aceste persoane se află internate în spital, şi anume 172 de persoane, fie la domiciliu, fiind asimptomatice", a arătat reprezentantul Direcţiei de Sănătate Publică. 

Acesta a detaliat că în Bihor numărul infecţiilor cu Covid-19 sunt mai multe în mediul rural (circa 65%) decât în cel urban. "Spre deosebire de situaţia de la nivel naţional, numărul femeilor infectate depăşeşte numărul bărbaţilor", a explicat dr. Sonea. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Cat e halatul?
Sa inteleg ca mastile sub 3 ron bucata vor deveni o raritate?
Postat 04 August 2020, 16:50 de oradeanbihor
sorin
bine si la chefuri pe terasa? sau acolo nu se iacoronita
Postat 04 August 2020, 15:52 de oradea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON