URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Octombrie 2018, 12:02

De neratat! Filmul "Moromeţii 2" a avut avanpremiera naţională la Teatrul din Oradea şi poate fi văzut în cinema din 16 noiembrie (FOTO/VIDEO)

Câteva sute de orădeni au văzut luni seară în avanpremieră naţională filmul "Moromeţii 2", o adaptare liberă după volumul al doilea din romanul "Moromeţii" şi "Viaţa ca o pradă", scrise de Marin Preda.

Au fost două proiecţii la Teatrul Regina Maria, urmate de o întâlnire cu regizorul Stere Gulea, cel care a realizat şi primul film în urmă cu mai bine de 30 de ani, şi alţi membri ai echipei, mai precis producătorul Tudor Giurgiu, actorul Iosif Paştina, care joacă rolul lui Niculae, şi actriţa Anca Androne, care o joacă pe Ilinca.

Pelicula "Moromeţii 2" readuce pe ecrane celebrele personaje ale lui Marin Preda, continuând povestea familiei lui Ilie Moromete, şi-l are în prim-plan pe mezinul Niculae, singurul care a rămas alături de părinţii lui, dar vrea în continuare să meargă la şcoală, căci are doar trei clase terminate.

Anii 1945 şi 1946, surprinşi în filmul lui Stere Gulea, îl găsesc pe Ilie Moromete îmbătrânit, dar în continuare capul familiei, gândindu-se cum să se asigure că nu-şi va pierde chiar toată agoniseala şi pogoanele de pământ odată cu instalarea comuniştilor "Moromeţii 2" surprinde în mod profund trăirile ţăranilor din perioada de dinainte de colectivizare, când trebuiau să-şi dea cotele de grâne către stat.

Noua producţie este una alb-negru, iar majoritatea secvenţelor au fost turnate în aceeaşi casă din satul Talpa, judeţul Teleorman, în care a fost realizat şi primul film în 1985. Pre-producţia părţii a doua a durat mai bine de un an - casa Moromeţilor a fost refăcută de scenograful Cristian Niculescu după schiţele şi imaginile celei vechi, iar centrul satului a fost recreat de la zero. 

La finalul proiecţiei, răspunzând unei întrebări din public, Tudor Giurgiu a spus că acea casă este acum promovată pentru turişti de către autorităţile locale, care organizează "brunch-uri" în curtea lui Ilie Moromete. El a fost completat de regizorul Stere Gulea, care a precizat că primarul comunei este un om de ispravă, "chiar dacă este PSD-ist".

De data aceasta, Ilie Moromete este interpretat de Horaţiu Mălăele, după ce Victor Rebengiuc a refuzat rolul, considerându-se prea în vârstă. Stere Gulea a afirmat, însă, că Mălăele demonstrează că nu este cu nimic mai prejos decât Rebengiuc în acest rol.

Cât despre motivaţia din spatele proiectului, regizorul a spus: "Primul film se încheie cu întrebarea "Unde mergem noi, domnule?". Am zis că totuşi ar trebui să dăm un răspuns".

Din 16 noiembrie, pelicula va intra în cinematografe, rulând inclusiv la Cinema Palace din Lotus Center. Tudor Giurgiu a precizat că iniţial s-a dorit prezentarea filmului, în septembrie, în cadrul TIFF Oradea, însă filmul nu era finalizat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON