URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Octombrie 2018, 12:02

De neratat! Filmul "Moromeţii 2" a avut avanpremiera naţională la Teatrul din Oradea şi poate fi văzut în cinema din 16 noiembrie (FOTO/VIDEO)

Câteva sute de orădeni au văzut luni seară în avanpremieră naţională filmul "Moromeţii 2", o adaptare liberă după volumul al doilea din romanul "Moromeţii" şi "Viaţa ca o pradă", scrise de Marin Preda.

Au fost două proiecţii la Teatrul Regina Maria, urmate de o întâlnire cu regizorul Stere Gulea, cel care a realizat şi primul film în urmă cu mai bine de 30 de ani, şi alţi membri ai echipei, mai precis producătorul Tudor Giurgiu, actorul Iosif Paştina, care joacă rolul lui Niculae, şi actriţa Anca Androne, care o joacă pe Ilinca.

Pelicula "Moromeţii 2" readuce pe ecrane celebrele personaje ale lui Marin Preda, continuând povestea familiei lui Ilie Moromete, şi-l are în prim-plan pe mezinul Niculae, singurul care a rămas alături de părinţii lui, dar vrea în continuare să meargă la şcoală, căci are doar trei clase terminate.

Anii 1945 şi 1946, surprinşi în filmul lui Stere Gulea, îl găsesc pe Ilie Moromete îmbătrânit, dar în continuare capul familiei, gândindu-se cum să se asigure că nu-şi va pierde chiar toată agoniseala şi pogoanele de pământ odată cu instalarea comuniştilor "Moromeţii 2" surprinde în mod profund trăirile ţăranilor din perioada de dinainte de colectivizare, când trebuiau să-şi dea cotele de grâne către stat.

Noua producţie este una alb-negru, iar majoritatea secvenţelor au fost turnate în aceeaşi casă din satul Talpa, judeţul Teleorman, în care a fost realizat şi primul film în 1985. Pre-producţia părţii a doua a durat mai bine de un an - casa Moromeţilor a fost refăcută de scenograful Cristian Niculescu după schiţele şi imaginile celei vechi, iar centrul satului a fost recreat de la zero. 

La finalul proiecţiei, răspunzând unei întrebări din public, Tudor Giurgiu a spus că acea casă este acum promovată pentru turişti de către autorităţile locale, care organizează "brunch-uri" în curtea lui Ilie Moromete. El a fost completat de regizorul Stere Gulea, care a precizat că primarul comunei este un om de ispravă, "chiar dacă este PSD-ist".

De data aceasta, Ilie Moromete este interpretat de Horaţiu Mălăele, după ce Victor Rebengiuc a refuzat rolul, considerându-se prea în vârstă. Stere Gulea a afirmat, însă, că Mălăele demonstrează că nu este cu nimic mai prejos decât Rebengiuc în acest rol.

Cât despre motivaţia din spatele proiectului, regizorul a spus: "Primul film se încheie cu întrebarea "Unde mergem noi, domnule?". Am zis că totuşi ar trebui să dăm un răspuns".

Din 16 noiembrie, pelicula va intra în cinematografe, rulând inclusiv la Cinema Palace din Lotus Center. Tudor Giurgiu a precizat că iniţial s-a dorit prezentarea filmului, în septembrie, în cadrul TIFF Oradea, însă filmul nu era finalizat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON