URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
14 Noiembrie 2018, 16:20

De la Prefectură la DSVSA şi Garda de Mediu, autorităţile judeţene au "băgat sub preş" pesta porcină africană, acuză liberalul Călin Gal

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consilierul judeţean PNL Călin Gal a criticat miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul partidului împreună cu liderul organizaţiei judeţene, Ilie Bolojan, conduita neprofesionistă şi incompetenţa instituţiilor cu atribuţii în gestionarea problemelor provocate de pesta porcină africană, acuzându-le totodată că ascund aceste probleme, fapt ce contribuie şi mai mult la propagarea bolii.

Gal a arătat că, după ce în luna august epizootia a fost declarată stinsă în judeţ de către DSVSA Bihor, noi suspiciuni şi ulterior confirmări ale existenţei bolii au fost înregistrate încă din a doua decadă a lunii octombrie, fără ca autorităţile să informeze populaţia, aşa cum chiar procedurile legale stabilesc în sarcina aşa-numitului Centru local de combatere a bolilor, condus la nivel judeţean de prefect, şi din care mai fac parte reprezentanţii DSVSA, Direcţiei de Sănătate Publică, Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare, Gărzii de Mediu, Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Poliţiei, Administraţiei Bazinale de Ape Crişuri etc.

Consilierul judeţean a afirmat că, deşi autorităţile aveau cunoştinţă din prima clipă despre revenirea PPA, nu au informat cetăţenii; de pildă, Primăria din Sălard nu a pus nici măcar un panou în acest sens, iar celelalte autorităţi nu au comunicat nimic publicului.

Mai mult, Gal a spus că în satul Hodoş, comuna Sălard, două familii cărora inspectorii DSVSA le-au ucis porcii au fost obligate apoi să-i îngroape în propriile grădini, una făcând acest lucru, alta refuzând, astfel că aceştia au fost duşi la marginea localităţii cu un tractor al Primăriei, nici măcar dezinfectat, pentru a nu răspândi şi mai mult virusul.

"Propagarea pestei porcine africane s-a produs din cauza nerespectării măsurilor privind identificarea şi circulaţia animalelor şi a persoanelor, dezinfectarea mijloacelor de transport, instituirea unor filtre sanitar-veterinare", a spus Călin Gal. Acesta a afirmat că "anume nu s-a informat" opinia publică de către autorităţi şi nu s-a instituit carantină în jurul focarelor "ca să ascundem problemele, crezând că dispar de la sine", concluzionând că "este o totală lipsă de profesionalism a instituţiilor".

După cum BIHOREANUL a mai scris, epizootia de pestă porcină africană nu a fost eradicată în Bihor, aşa cum credeau în luna august specialiştii DSV. Ca dovadă, două suspiciuni apărute la finele lunii trecute şi începutul acesteia au fost confirmate, iar altele două au fost înregistrate recent, aşteptând confirmarea din partea Institutului Naţional de Diagnostic şi Sănătate Animală. Îngrijorător este că una este semnalată mai spre vestul judeţului, către Aleşd.

Citiţi pe această temă articolul Pesta porcină revine în Bihor: Focare confirmate în două comune, plus încă două noi suspiciuni, 155 animale ucise

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON